Vinkkejä talon rakentamiseen
Listaa kootessa myös huomasin, että aika monta juttua sitä on matkan varrella tarttunut hihaan ja nyt olisikin jo paljon viisaampi uuden hankkeen äärellä. Toivottavasti näistä havainnoista on myös sinulle iloa!
Kaikki jutun kuvat Studio Heikura |
Raksavinkit:
- Talon rakentamisen rahoitus
- Tontin rajoitukset
- Varaa aikaa suunnittelulle
- Yhteistyökumppaneiden valinta
- Kirjallinen sopimus
- Toimitussisällön laajuus
- Tarkista, tarkista ja tarkista
- Valokuvaa kaikki mahdollinen
- Varaudu yllätyksiin
- Muista myös levätä
- Tartu rohkeasti toimeen
Talon rakentamisen rahoitus
Tästä voisi kirjoittaa vaikka ja kuinka - aihe saattaa vaatia ihan oman tekstinsä! Mutta lyhyesti kuvattuna: rakennusprojektissa turvaudutaan yleensä lainarahaan ja tässä kannattaa ottaa muutama pointti huomioon valmiin kohteen ostamiseen verrattuna.Pankit saattavat suhtautua rakennuslainaan nihkeästi, sillä projektissa on iso riski ennen kohteen valmistumista. Vakuudet kannattaakin miettiä jo etukäteen, tehdä valmiiksi realistiset budjettiesittykset ja kilpailuttaa eri pankkeja. Avaimet käteen -pakettiin saattaa olla helpompi saada lainaa, sillä riskit ovat pitkälti talotoimittajan harteilla ja hinta on alusta asti selvillä. Pankin kanssa juttelemalla selviää myös omaan tilanteeseen sopivan lainan koko, johon kannattaa aina varata myös budjetin ylitysvaraa.
Tontin rajoitukset
Ennen tontin hankintaa ei kannata suunnitella liian pitkälle unelmiensa taloa ja sen pohjapiirustusta. Talo on aina tehtävä tontin ehdoilla ja monesti myös kaavamääräykset vaikuttavat realistisiin mahdollisuuksiin. Lisäksi tontti vaikuttaa rakentamisen kustannuksiin eli esimerkiksi haastavalla rinnetontilla ei todennäköisesti jää yhtä paljon budjettia käytettäväksi itse taloon kuin helpolla tasamaatontilla. Nämä seikat kannattaakin ottaa huomioon jo tontin etsinnässä.Meillä on juurikin tuo jyrkkä rinnetontti, joka vaati paljon louhintaa. Lisäksi tontilla on hauska, siipimäinen muoto. Emme olisi ikinä keksineet talomme pohjaa omista lähtökohdista, mutta rakastan tontin mahdollistamaa, omintakeista tyyliä, joka tulevassa kodissamme on.
Varaa aikaa suunnittelulle
Suurin osa isoimmista säästöistä tehdään jo suunnitteluvaiheessa, sillä isot linjat vaikuttavat enemmän kustannuksiin kuin yksittäinen pintamateriaali- tai kalustevalinta. Lisäksi itse taloon liittyy tuhat ja yksi päätettävää asiaa, joita on mukavampi pohtia ajan kanssa ja löytää juuri se teille sopiva tyyli: Mitä tämän hetken kuumimpia trendejä haluatte mukaan? Mitkä valinnat kestävät aikaa? Mikä toteutus sopii juuri teidän arkeen? Mitä tiloja ja toimintoja teidän perhe vaatii?Me lähdimme rakennusprojektiin nopealla aikataululla, ja vaikka olemme käyttäneet suunnitteluun aikaa niin paljon kuin mahdollista tässä projektin ohessa, jäi moni juttu yksinkertaisesti huomaamatta kiireessä.
Yhteistyökumppaneiden valinta
Hyvien yhteistyökumppaneiden merkitystä ei voi korostaa liikaa rakennusprojektin yhteydessä. Erityisesti, jos et itse ole rakentamisen asiantuntija. Omakotitalon rakentaminen on yksi elämän suurimmista ja kalleimmista investoinneista, joten sen soisi mennä putkeen. Edelleen kuulee kauhutarinoita hometaloista ja vilpillisistä toimijoista, joten valitse ammattilainen, joka tietää mitä tekee ja tekee mitä lupaa.Avaimet käteen -toimituksessa suurin painoarvo on tietysti talotoimittajalla. Käy läpi yrityksen perusrekisteri- ja luottotiedot, näin saat selkeän kuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta sekä yleisistä pelisääntöjen noudattamisesta. Näiden lisäksi on tärkeää tutustua työn laatuun esimerkiksi talonäytöillä sekä referensseihin. Netistä löytyy nykyään aika nopeasti tietoa, jos kaikki ei ole kuten pitäisi.
Kirjallinen sopimus
Luotettavalta yhteistyökumppanilta saat aina myös kirjallisen sopimuksen. Kirjaa sinne kaikki sovitut asiat, älä jätä mitään suullisen sopimisen varaan. Käytä aikaa ja vaivaa soppareiden läpikäymiseen, vaikka se onkin välillä puuduttavaa hommaa. Kysy, jos sopimuksessa on jotain epäselvää. Kilpailutus- ja sopimusvaiheessa monet muutostyöt saa myös sisällytettyä edullisemmin sovittuun pakettiin kuin projektin jo ollessa käynnissä, joten silläkin kannattaa tehdä mahdollisimman kattavat sopimukset heti alkuvaiheessa.Meillä on erikseen sopimus ja sen liitteenä toimitussisältö, johon on eriteltynä kaikki työvaiheet ja käytettävät materiaalit. Kirjallisiin dokkareihin on myös itse helppo palata muistin pettäessä.
Toimitussisällön laajuus
On olemassa eri laajuisia toimitussisältöjä - osassa tehdään enemmän itse, mutta esimerkiksi meille ei jäänyt kuin muutamien liittymien tilaus ja pihatyöt itselle. Toimitussisällön laajuus vaikuttaa luonnollisesti talopaketin hintaan ja itse tekemällä voi säästää todella isoja summia. Kannattaa kuitenkin olla myös realistinen oman osaamisensa kanssa.Avaimet käteen -paketeissa on myös hurjasti eroja. Kuuluuko pakettiin esimerkiksi maatyöt, perustukset tai pihojen laitto? Saatko itse päättää kaikki pintamateriaalit vai pitääkö valinnat tehdä valmiista valikoimasta? Kuinka paljon upgradeista tulee lisähintaa ja voitko ylipäätään päivittää vain jonkun yksittäisen elementin kalliimpaan vaihtoehtoon? Tutustu ja vertaile siis rauhassa tarjolla olevia vaihtoehtoja ja valitse sinulle sopivin.
Tarkista, tarkista ja tarkista
Kirjallisten tuotosten tarkistaminen ei jää pelkkiin sopimuksiin. Raksa-aikaan kuuluu lukematon määrä erilaisia listoja, tilausvahvistuksia ja toimitusluetteloita. Jaksa aina tsekata kaikki lippulaput kunnolla läpi ennen hyväksymistä, myös ne kohdat jotka piti jo olla kunnossa. Virheitä sattuu kaikille ja yksittäiset asiat ovat saattaneet pyytämättä vaihtua siihen viimeisimpään versioon.Valokuvaa kaikki mahdollinen
Valokuvat auttavat niin mahdollisten reklamaatioiden kuin myöhempien remonttienkin kanssa. Piiloon jäävät materiaalit on helppo tarkistaa valokuvista myös jälkikäteen. Lisäksi valokuvista on hauska seurata projektin etenemistä niinä heikkoina hetkinä, kun tuntuu ettei mikään etene.Varaudu yllätyksiin
Jokaikiseen raksaprojektiin kuuluu yllätyksiä ja rahanmenoa ei voi estää tiukimmallakaan budjetoinnilla. Kannattaakin varautua yllättäviin tilanteisiin niin henkisesti kuin taloudellisesti. Taloudellisesti tämä tarkoittaa puskuria budjetissa ja mahdollisesti myös hyvää keskusteluyhteyttä pankin kanssa, jotta lisärahoitus on tarvittaessa neuvoteltavissa. Henkisesti turhaa stressaamista on hyvä pyrkiä välttämään yllätysten edessä ja yrittää pitää mielessä iso kuva - pienet mogat unohtuvat yleensä ajan kanssa. Valmista taloa ostaessa ei varmasti kiinnittäisi yksityiskohtiin huomiota sillä tarkkuudella mitä raksaaja tekee.Muista myös levätä
Omakotitalon rakentaminen on pitkä ja raskas projekti. Muista antaa välillä aikaa myös itsellesi ja palautumiselle. Keskustele ja rentoudu perheen kanssa. Älä tee kaikkea itse, pyydä apua. Me olimme hyvin realistisia oman osaamisemme sekä aikataulujemme suhteen - meistä ei olisi ollut rakentamaan taloa itse. Avaimet käteen -toimituksellakin raksassa on silti ollut paljon työtä, suunniteltavia asioita ja tehtäviä päätöksiä.Tartu rohkeasti toimeen
Jos sitä juuri teille sopivaa kotia ei meinaa löytyä valmiina tai rakentaminen on ollut pitkäaikainen unelmasi, niin toteuta se! Koskaan ei ole täysin oikea aika lähteä tähän projektiin (vaikkakin näin kahden aikuisen taloudessa raksa-arki on ollut varmasti helpoimmasta päästä) ja aina löytyy syitä, miksi näin iso ja kallis projekti kannattaisi jättää väliin tai siirtää eteenpäin. Jos omakotitalon rakentaminen kuitenkin polttelee, niin tartu rohkeasti haasteeseen. Niiden hyvien yhteistyökumppaneiden avulla tämä ei ole kuitenkaan mahdoton savotta ja palkinto on varmasti kaiken vaivan väärti.LUE MYÖS:
Kommentit
Lähetä kommentti