Täydellisen valkoisen sävyn valinta


Monet rakentajat ja remppaajat ovat saman ongelman äärellä: miten valita täydellinen valkoinen sävy sisäseinille? Vaikka sisustuksessa käytetään nykyään paikoitellen runsaastikin väriä, valkoinen toimii edelleen monen kodin seinillä yleissävynä. Niin myös meidän tulevassa talossa.

Nykyinen rivitalokotimme oli ensimmäinen omistusasuntomme ja siellä yleissävyn virkaa hoisi harmaa. Rivitaloasunnossamme ei siis ole yhtäkään valkoista seinää. Oma maku on kääntynyt trendien mukaisesti lämpöisempään suuntaan, joten uudessa kodissamme tuleekin näkymään paljon enemmän lämmintä puuta ja pehmeän beigen sävyjä. Näiden sävyjen rinnalle valkoinen oli selkeä valinta talon seinien yleissävyksi. Eli jos huoneeseen ei ole muuta sävyä suunnitteilla, tullaan se maalaamaan valkoisella yleissävyllä.

Tuota yleissäsvyä tulee meille aika monelle seinälle eri tiloihin. Makuuhuoneisiin ja vessoihin halusimme pehmeämpää tunnelmaa Tikkurilan Mulperin ja Linnan avulla, leffahuoneeseen tummemman ilmeen Syvänteellä. Lisäksi olotilasta löytyy yksi seinä Mulperia ja kahdesta muusta tilasta hieman paneeliseinää. Muuten talomme seinät tullaan maalaamaan valkoisella yleissävyllä.

Entisen harmaan kodin omistajana valkoisten sävyjen kirjo tuli hieman yllätyksenä. Niitä on nimittäin joka lähtöön: pehmeämpää, kylmempää ja eri sävyihin taittavia versioita. Millä ihmeellä näistä valitset juuri sen oikean? Seinien sävyä kun ei ihan heti viitsisi alkaa muuttamaan, sen verran isosta alasta kuitenkin puhutaan. 

Valkoisen sävy

Ota huomioon kalusteiden sävyt

Yleensä listat, ovet, kattopaneelit ja monet kalusteet on sävytetty listavalkoisella, joka on pehmeä, jopa hieman kellertävä valkoisen sävy. Jos tilasta löytyy paljon listavalkoista, kannattaa sen pariksi valita lämmin valkoinen, sillä kylmät valkoiset saavat listavalkoisen näyttämään monesti tunkkaisen keltaiselta. Jos puolestaan listoissa ja kalusteissa on hyödynnetty muita sävyjä, ei tämä efekti tietenkään toistu.

Kiinnitä huomiota ilmansuuntiin

Luonnonvalon väri vaihtelee vuoden- ja vuorokaudenajasta riippuen. Paraskaan sävy ei taivu kaikkiin valon vivahteisiin, mutta valitse parhaiten teille sopiva sävy. Suomessa luonnonvalo taittaa suurimman osan vuodesta kylmään, jonka pariksi sopii paremmin lämmin valkoinen.

Tee koemaalauksia

Tämä on varsinkin remppaajille hyvä neuvo, sillä remontoitavaa tilaa on helppo asumisen lomassa makustella. Rakentajilla ei ole ihan samaa mahdollisuutta, sillä raksalla saatetaan viettää aikaa tosi hajanaisesti ja maalipäätöksiä tehdään ehkä vain tiettynä vuodenaikana. Mallipaloja kannattaa kuitenkin roudata raksalle ja tarkastella niitä hieman eri vuorokaudenaikoina - tästä saa jo hyvää esimakua tulevan kodin luonnonvalosta. Tikkurilalta saa nykyään tilattua myös A4-kokoisia mallipaloja, joilla saa kivasti testattua eri sävyjä edullisesti ilman maalaushommia.

Älä sekoita lämmintä ja kylmää

Jos sekoittaa valkoisen lämpimyysasteita keskenään, tulee kokonaisuudesta helposti sekava, eikä oikein mikään sävy näytä enää hyvältä: lämmin valkoinen maali näyttää kellertävältä ja kylmä likaiselta. 

Tikkurilan valkoinen vai paperi

Näillä suuntaviivoilla saa jo hyvin käsitystä, minkä tyyppistä valkoista omaan kotiin kannattaa lähteä metsästämään. Mutta mitä vaihtoehtoja on konkreettisesti tarjolla?

Maalarinvalkoinen

Perinteisin valkoisen sävy on maalarinvalkoinen (Tikkurilan Höyry), joka on aikanaan syntynyt helpommin lähestyttäväksi sävyksi kirkkaan valkoisen rinnalle. Maalarinvalkoinen peittää hyvin, eikä siinä näy lika, kuten sormenjäljet kovinkaan helposti. Maalarinvalkoinen on kuitenkin todella harmaa sävy ja muodostaa listavalkoisen kanssa aika epämiellyttävän väriparin.

Tikkurilan Paperi vs Tikkurilan Valkoinen

Nykyään suurin osa sisäsävyä pohtivista tuntuu tasapainoilevan Tikkurilan Paperin ja Tikkurilan Valkoisen välillä. Paperi on puhdas, neutraali valkoinen. Se sopii erityisesti kylmien sävyjen ja neutraalin valon pariksi. Tikkurilan Valkoinen on puolestaan kehitetty teollisesti maalattujen vakiolistojen ja -ovien kaveriksi, joten se taittaa kauniisti pehmeään valkoiseen. Tikkurilan Valkoista onkin helppo yhdistää pehmeisiin luonnonmateriaaleihin ja lämpimämpään valoon. Ja tietysti se sopii saumattomasti yhteen sen listavalkoisen kanssa.

Sävytetyt valkoiset

Lisäksi valkoiseen voi halutessaan hakea hieman sävyä, jolloin esimerkiksi Tikkurilan Höyhen on hyvä valinta. Höyhen taittaa jonnekin neutraalin harmaan ja beigen välimaastoon toimien hyvin myös listavalkoisen kanssa. Höyhenen avulla saat tuotua valkoiseen tilaan ripauksen sävyä.

Sisäseinien valkoinen
Tässä meidän olotila, jonka kaikki seinät on maalattu Tikkurilan Valkoisella. Eroa listoihin tai kattoon ei käytännössä huomaa lainkaan. 

Meidän uuteen kotiin tulee aika hallitsevana elementtinä lämpimän puun sävyinen vinyylilankku, joten halusimme esimerkiksi kaikki listat ja karmit valkoisina. Myös katot tulevat olemaan valkoista mdf-paneelia. Tämä tarkoittaa, että tulevassa kodissamme tulee olemaan paljon listavalkoista ja ylipäätään tavoitteena oli pehmeä yleistunnelma. Lopulta valinta oli siis helppo: meidän yleissävynä tulee toimimaan Tikkurilan Valkoinen.

Tikkurilan Valkoinen on kauniin pehmeä sävy ja se sopii saumattomasti listavalkoisen kanssa. Pienenä pelkona meillä oli Tikkurilan Valkoisen keltaisuus verrattuna Paperiin, mutta Tikkurilan Valkoinen ei kuitenkaan isoilla pinnoilla ole tunkkainen, vaan antaa kauniin pehmeän ja silti raikkaan yleisilmeen tilalle.


Kommentit