Rakennusprojektin aikataulu, osa 1: Aika ennen varsinaista rakentamista


Rakennusprojekti ei ole kovin hätäisen tyypin hommaa, sillä se ottaa aikansa eri vaiheineen. Meidän projekti tulee kestämään reilun vuoden ja se on kokonaisuudessaan tosi nopea aikataulu. Me teimme sopimuksen talotoimittajamme kanssa viime syksynä, mutta siinä kohtaa talotoimittaja oli jo tehnyt paljon töitä arkkitehdin ja maaperän kanssa. Tässä ihan alkuvaiheen suunnittelussa meidän ryhmärakentamishankkeena toteutettu kaupunkipientalo eroaakin tavallisen omakotitalon rakentamisesta.

Tässä bloggauksessa esittelen rakennusprojektimme vaiheet tähän hetkeen saakka. Lähipäivinä aletaan valaa perustuksia eli nyt esittelyssä aikataulu ennen varsinaista rakentamista - käytännössä suunnittelu- ja lupavaihe. Jatkossa luvassa päivitystä rakennusvaiheen aikatauluista.

Lokakuu 2019

Olimme etsineet omakotitaloa vuoden päivät kun huomasin Evesa-talojen mainoksen Instagramissa. Sovimme tapaamisen samantien, tosin työkiireiden vuoksi se meni lähes viikon päähän. Siinä kohtaa jäljellä oli enää kaksi kohdetta seitsemästä, joten jahkailulle ei jäänyt aikaa. Meille esiteltiin tontit, alustavat pohjapiirustukset ja julkisivukuvat. Kaikki seitsemän taloa tulisivat näyttämään ulkoa samalta, mutta sisältä pohjaa saisi muokata ihan toivomallaan tavalla. Tontti kuului pakettiin, tekisimme suoraan kaupungin kanssa vuokrasopimuksen ilman epäonnisia tonttiarvontoja. Muistan kuinka innoissani olin tapaamisen jälkeen - tässä oli vihdoin sitä jotain mitä oltiin etsitty.

Aloitimme nopeasti keskustelut pankkien kanssa ja kilpailutimme muutaman pankin. Laina meinasi tuottaa haasteita, sillä meidän ryhmärakentamishanke oli pankeille outo käsite. Käytännössä kuitenkin kyseessä on omakotitalon avaimet käteen -toimitus talotoimittajalta, joka rakentaa kerralla seitsemän kohdetta vieriviereen. Saimme lainan, kävimme Evesan kanssa muutamia kysymyspatteristoja läpi ja teimme kaikki illat tutkimustyötä niin rakentamisesta kuin talotoimittajastakin.
Tässä Evesan Instagram-mainos, josta kaikki lähti liikkeelle.


Marraskuu 2019

Kuun ensimmäisinä päivinä vierailimme yhdessä Evesan lähes valmiissa kohteessa ja vakuutuimme laadusta. Emme olleet myöskään onnistuneet löytämään Evesasta mitään negatiivisia kokemuksia kovasta yrityksestä huolimatta. Tuon talonäytön päätteeksi siis kättelimme kaupat.

Tässä kohtaa oli tarkoitus saada rakennuslupa sisään muutamassa viikossa ja aloittaa maatyöt tammikuussa, joten pohjapiirustuksen muokkaus ja kiintokalustesuunnitelmat laitettiin nopealla aikataululla käyntiin. Lisäksi marraskuussa pantiin vesi- ja sähköliittymä tilaukseen sekä tehtiin jo valmiiksi sähkösopimus.

Kävimme tontilla heti ostopäätöksen tehtyämme.

Joulukuu 2019

Joulukuu meni kiintokalusteita kilpailuttaessa. Niitä palavereja oli paljon ja ne olivat pitkiä. Ajattelin kiintokalusteiden suunnittelun olevan yksi hauskimmista asioista talon rakentamisessa, mutta se alkoi puuduttaa aika nopeasti.

Joulukuun lopulla kirjoitimme tontin vuokrasopimuksen kaupungin kanssa. Olimme siis jo kovaa kyytiä suunnittelmassa kodinhoitohuoneen pyykkisäilytystä ennen kuin saimme tontin nimiimme. Mutta harvemminpa omakotitalojen kyljessä tonttia tuleekaan.

Lisäksi joulukuun listaan voidaan laittaa liitoskohtalausunto. Liitoskohtalausunto tarvitaan rakennuslupahakemuksen liitteeksi sekä kiinteistön vesi- ja viemärisuunnitelmien pohjaksi.

Tammikuu 2020

Tammikuun ensimmäisinä päivinä löimme lukkoon kiintokalustetoimittajan Puustellin erinomaisten synttäritarjousten myötä. Heti alkuvuodesta hoidimme myös naapurikuulemiset.

Lisäksi tammikuussa valmistui muutamien versiokierrosten jälkeen meidän toiveiden mukainen pohjapiirustus. Tosin tähän tuli myöhemmin lupavaiheessa vielä pieniä muutoksia, joita jouduimme hieman hiomaan. Muuten pohjaan ei ole juurikaan palattu - se on hinkattu aika täydelliseksi meidän tarpeita ajatellen. Mutta kyllä sen plänäykseen saatiinkin uppoamaan aika monta iltaa ja viikonloppua...

Helmikuu 2020

5.2.2020 jätettiin rakennuslupa. Mehän olemme tässä todella onnellisessa asemassa avaimet käteen -toimituksemme kanssa, sillä arkkitehtimme hoiti käytännössä koko prosessin. Me kävimme Lupapisteellä lähinnä antamassa hänelle valtuudet hoitaa asiaa.

Sitten ei pitkään aikaan tapahtunutkaan yhtään mitään. Tai ainakin se tuntui tosi pitkältä ajalta.

Maaliskuussa alkoivat maatyöt.

Maaliskuu 2020

Talotoimittajamme oli työstänyt jo pitkään hankettamme kaupungin kanssa, joten oli selvää, että rakennuslupa jossain kohtaa ainakin joidenkin muutoksien jälkeen tulisi. Alkukuusta alkoivat siis maatyöt. Oli mahtavaa nähdä, miten maasto alkoi muuttua ja oman talon pohjat rakentua. Myös tonttia alkoi hahmottamaan ihan eri tavalla - kävelimme monena iltana tontilla ja pohdimme mihin tulee keittiö ja missä on meidän makuuhuone.

Palotarkastaja puuttui autokatoksen sisäänkäyntiin, joten meidän pohjaan muokattiin vielä varasto-/tuulikaappiyhdistelmä kodinhoitohuoneen sisäänkäynnin yhteyteen. Tämä oli itseasiassa aika kiva muutos, näin kaikki kuraisten ulkovaatteiden puljaus ja säilytys ei tapahdu puhtaan pyykin kanssa samassa tilassa.

25.3.2020 saimme vihdoin rakennusluvan!

Lisäksi maaliskuussa aloitettiin LVI-suunnitelmien tekoa. Ne ovat vieläkin hieman kesken - kahden maallikon tuntuu välillä olevan kovin haastavaa tehdä päätöksiä teknisistä asioita, joista ei ymmärrä mitään ilman Googlea ja kärsivällisen ammattilaisen neuvoja. 

Meidän tontilla vaadittiin myös aika isot räjäytystyöt. 

Huhtikuu 2020

Tässä kuussa on pidetty aloituskokous, viimeistelty maatöitä ja aloitettu sähkösuunnitelmien tekoa. Sähkösuunnitelma tuntuu olevan ainakin mieheni lempipuuhaa ja niiden parissa tulee todennäköisesti vierähtämään vielä monta iltaa. Toki sähkösuunnitelma on yksi niistä asioista, joista ei halua oikaista kun on oman talon rakentaminen kyseessä.

Kellarin anturan valu pitäisi alkaa vielä tässä kuussa ja näillä näkymin pääsemme jouluksi uuteen kotiin <3

Meidän kellari odottaa valujen aloitusta.


Seuraavassa aikataulupostauksessa keskitytään itse rakentamisen vaiheisiin - pysy kuulolla!


Kommentit