Kattomateriaalin valinta: tiili, pelti vai huopa?


Kattomateriaali tuntuu nopeasti mietittynä aika tylsältä aiheelta verrattuna vaikka kiintokalusteisiin tai pintamateriaaleihin. Katto on kuitenkin merkittävä osa niin talon käytettävyyttä kuin sen yleistä ilmettäkin. Puhutaan itseasiassa aika merkittävästä arkkitehtonisesta valinnasta - haluaako sulautua ympäristöön vai erottautua alueen muista taloista? Katon tulee istua talon yleisilmeeseen ja vaihtoehtoja löytyykin niin selkeälinjaisille kuin koristeellisille, perinteisille kuin moderneille tyyleille.

Oikea kattomateriaali siis sopii talon tyyliin, mutta lisäksi sen tulisi vastata asukkaan toiveita. Materiaalia valittaessa kannattaakin pohtia, mitkä ovat itselle katon tärkeimpiä ominaisuuksia: hiljaisuus, kestävyys, helppohoitoisuus vai esimerkiksi tietynlainen ulkonäkö tai väri? Lisäksi kattomateriaalin valintaa on hyvä tarkastella myös budjetin, katon rakenteen ja mahdollisten aluekohtaisten kaavamääräysten valossa.

Vesikatteen valinta
Kuva: Alexander Andrews, Unsplash

Peltikatto

+ Pysyy hyvin puhtaana - ei kerry paljoa likaa, sammalta tai roskia
+ Helppo pestä
+ Kestää hyvin sään vaihteluita
+ Edullinen
+ Nopea asentaa
+ Kevyt
+ Oikein asennettuna ja huollettuna pitkäikäinen
+ Laaja valikoima eri värejä ja pinnotteita
- Vaatii jonkin verran huoltoa
- Äänekäs
- Tulee vanhetessa epäsiistin näköiseksi
- Ei sovi tasakattoihin tai kattoihin, joiden kaltevuus on hyvin pieni

Tiilikatto

+ Hiljaisin vaihtoehto
+ Pitkäikäisin vaihtoehto
+ Ekologinen
+ Kestävä
+ Tyylikäs ja arvostettu materiaali
+ Ikääntyessään patinoituu kauniisti
+ Valikoimissa erilaisia malleja, joilla voi toteuttaa talon arkkitehtuuriin sopivan talon
- Vaatii vahvoja kattorakenteita
- Kattotiilet tulee puhdistaa (erityisesti sammaleesta) ja tarkastaa säännöllisesti
- Ei sovi tasakattoihin tai kattoihin, joiden kaltevuus on hyvin pieni

Huopakatto

+ Sopii erityisesti loiviin, tasaisiin kattoihin
+ Kevyt
+ Hiljainen
+ Helppo hoitaa
+ Helppo työstää, erilaisista liitoksista saadaan tiiviit
+ Oikein asennettuna ja huollettuna yhtä pitkäikäinen kuin pelti
+ Joustaa, joten kestää rakenteiden elämisen Suomen sääolosuhteissa
+ Hyvin huollettuna säilyy siistinä pitkään
- Kuntoa tulee seurata säännöllisesti (herkkä erityisesti sammaloitumaan) - puhdistus- ja korjaustoimenpiteistä tulee huolehtia heti tarvittaessa
- Etenkin loivilta huopakatoilta tulee huolehtia lumet pois talvisin


Kattomateriaalien ominaisuudet
Kuva: Simone Hutsch, Unsplash

Itse olen viime aikoina kiinnittänyt huomiota varsinkin peltikattoihin - nykyään näkee aika hienoja ja moderneja toteutuksia. Lisäksi peltikaton huoltovapaus vetää puoleensa. Oikeastaan itselle peltikaton ainoa miinus on äänekkyys: peltikaton läpi kuuluu niin sateen ropina kuin esimerkiksi mahdolliset liikenteen äänet. Tähänkin on nykyään onneksi olemassa erilaisia eristeitä, joilla ääniä pystytään vaimentamaan.

Tiilikatto kiehtoo erityisesti ekologisuuden ja kestävyyden vuoksi. Mielestäni tiilikatto on aivan must have etenkin tyyliltään perinteisissä taloissa. Oma maku on kuitenkin moderni, joten tiilikatto ei ole ehkä se ilmiselvin valinta. Lisäksi tiilikaton huolto mietityttää.
Kaupunkipientalon katto
Meidän talon julkisivu edestä.

Omassa talossamme valinta oli helppo. Katon loivan kaltevuuden ja kaupunkipientalorakenteen liitoksien vuoksi huopa oli ainoa järkevä vaihtoehto. Onneksi huopakatot ovat kehittyneet hurjasti ja huopa on hyvin huollettuna pitkäikäinen valinta. Lisäksi huopakaton huolto on suht helppoa - uskoisin, että me laiskatkin omakotitaloasujat tulemme pärjäämään sen kanssa hienosti. Musta huopa sopii myös mainiosti talon moderniin ilmeeseen, maastoutuen kuitenkin samalla tyylikkäästi ympäröivään luontoon.

Mikä on sinun suosikkisi kattomateriaaleista?

Kommentit

 1. Kiva että kirjoitit näistä, kun meilläkin pitäisi alkaa kattoremontti ja materiaalia mietitään. Peltikattoa ollaan ajateltu helppohoitoisuuden ja edullisuuden takia. Kesä on varmasti hyvää aikaa tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tekstistä oli hyötyä! Peltikatto on kyllä erinomainen valinta, muistaakseni se on Suomen suosituin kattomateriaali - eikä suotta :) Kesä on tosiaan hyvää aikaa kattorempalle, tsemiä projektiin!

   Poista
 2. Kattomateriaalit ei ole ollenkaan tylsä aihe. On tullut itsekin mietittyä niiden välillä ja kaikista kokemuksistani sanoisin, että peltikatto on suosikkini. Huopa tuntuu jo ajatuksena vanhalta ja tiilikattoja on tullut putsattua männyn roskista puoli elämää, joten ei sekään sytytä. Pelti äänekäs? Juu voihan se olla, mutta kukapa ei pitäisi sateen ropinan kuuntelusta? Onhan siellä vielä vällyt pellin ja sisäkaton välissä, niin ei se niin äänekäs sisällä ollessa ole. Kiitos tästä analyysistä. Kattotyön kustannusarviota odotellessa. Mukavaa kesää. https://www.korteniemi.fi/kattojen-korjaus-ja-huolto

  VastaaPoista

Lähetä kommentti