Lämmitysjärjestelmän valinta


Yksi rakentamisen alkuvaiheen isoista (ja vähän tylsistä) mietinnöistä koskee lämmitysjärjestelmän valintaa, sillä lämmitys on iso kuluerä niin investoinnin kuin asumisenkin kannalta. Uudiskohteen rakentaja on tässä kohtaa ihanteellisessa asemassa: lämmitysmuodot voi suunnitella alusta alkaen, eikä tarvitse ottaa huomioon vanhan talon alkuperäisen järjestelmän asettamia rajoja.

Ennen lämmitysmuodon valintaa on hyvä miettiä myös talon eristyksiä - voisiko niihin panostamalla vähentää talon lämmitysenergiantarvetta? Todennäköistä kuitenkin on, että talon elinkaaren aikana energian hinta sen eri muodoissa tulee nousemaan. Lisäksi voi pohtia varalämmönlähteitä. Esimerkiksi uusiutuvista luonnonvaroista aurinkoenergia nostaa suosiotaan osana omakotitalojen lämmitystä. Jos puolestaan omistaa metsää, varaava takka on todella edullinen ja ekologinen rinnakkaislämmönlähde. Takalla saa säästöä kustannuksiin erityisesti talvella, jolloin esimerkiksi lämpöpumpuilla ei voida tuottaa kaikkea talon tarvitsemaa energiaa. Takasta on hyvä apu myös mahdollisten sähkökatkojen aikana.

Lämmitysmuodon valinnassa tosiaan oleellista on hinta: rakentajaa kiinnostaa niin hankinta- kuin käyttökustannukset. Niiden lisäksi olisi hyvä kiinnittää huomiota myös ympäristöystävällisyyteen, käytön helppouteen sekä energian kustannuksiin nyt ja tulevaisuudessa.


Uusiskohteen lämmitysjärjestelmä


Yleisimmät lämmitysmuodot uudiskohteissa

Sähkölämmitys
+ Ei vaadi kalliita investointeja
+ Ei työläitä huoltotoimenpiteitä
- Kallistuva sähkön hinta
- Epäekologisuus (ellei osta ekoenergiaa)
- Tällä hetkellä sähkölämmitteisen talon energiatehokkuutta tulee parantaa jollain ekologisella lämmitysratkaisulla (esim. ilmalämpöpumppu)

Kaukolämpö
+ Edullinen vaihtoehto, jos talo sijaitsee lämmön hinnan puolesta järkevällä alueella
- Saatavilla vain tietyillä alueilla
- Asukas täysin sidoksissa paikallisen kaukolämmön hinnanvaihteluihin
- Koska energiayhtiöt pyrkivät tuottamaan lämmön mahdollisimman edullisesti, käytetään tuotannossa usein fossiilisia polttoaineita

Maalämpö
+ Suurin energiansäästöpotentiaali eli pienet käyttökustannukset
+ Käyttää uusiutuvaa luonnonvaraa
+ Järjestelmä tarjoaa mahdollisuuden myös viilentämiseen
- Korkea investointihinta
- Ei sovellu kaikkiin kohteisiin

Poistoilmalämpöpumppu
+ Ekologinen
+ Samalla järjestelmällä sekä ilmanvaihto että lämmitys
+ Pienempi investointihinta kuin maalämmössä
+ Osa pumpuista tarjoaa vaihtoehdon myös viilentämiseen
+ Voi asentaa päälämmönlähteeksi tai toisen lämmitysmuodon rinnalle
- Pienempi energiansäästöpotentiaali kuin ilma-vesilämpöpumpussa tai maalämmössä
- Ei voida tuottaa kaikkea talon tarvitsemaa energiaa, vaan vaatii varajärjestelmän

Ilma-vesilämpöpumppu 
+ Ekologinen
+ Pienempi investointihinta kuin maalämmössä
- Antaa maalämpöä vähemmän ilmaisenergiaa
- Tarvitsee varajärjestelmän kylmimpiä aikoja varten

Uudiskohteiden lämmitysmuodot
Lähde www.suomirakentaa.fi

Maalämpö on kasvattanut kovasti suosiotaan ja onkin tällä hetkellä yleisin pienrakentajien valitsema lämmitysmuoto. Vaikka maalämpö on kallis investointi (laite asennuksineen noin 15 000 - 20 000 euroa), maksaa se itsensä takaisin noin 5-10 vuodessa. Säästöt tulevat näkymään heti sähkölaskuissa, sillä esimerkiksi veden lämmittäminen on maalämmöllä jopa 75 % halvempaa. Lisäksi maalämpö nostaa kohteen jälleenmyyntiarvoa. Maalämpö käyttää uusiutuvaa luonnonvaraa, joten se on myös ekologinen valinta.

Myös meidän uusi koti tulee lämpiämään maalämmöllä. Se on ollut oma suosikkimme energiatehokkuuden, ekologisuuden sekä viilennysmahdollisuuden vuoksi - onneksi oma tonttimme soveltuu maalämmölle. Lisäksi rakennuttajamme kaikissa muuttovalmiissa kohteissa on vakiona maalämpö - valinta oli siis helppo.


LUE MYÖS:

Kommentit

  1. Meidän vanhemmilla on aina ollut öljypoltin ja se on tuttu huoltoineen. Mutta ollaan mietitty jos sen sijaan ottaisi lämpöpumpun kun sille olisi tilakin valmiina öljypoltinhuoneessa. Erityisesti ekologisuus miellyttää siinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpöpumppu olisi kyllä oikein hyvä vaihtoehto! Kuten sanoit, pumput ovat ekologisempia, mutta sen lisäksi tuovat myös säästöjä öljyyn verrattuna. Ja tosiaan tuo öljystä pumppuun vaihto on helppo homma. Tsemiä lämmityspohdintoihin! :)

      Poista

Lähetä kommentti