7 vinkkiä vaatehuoneen suunnitteluun


Kokosin jo aiemmin uuden kotimme must have -listaa, josta löytyivät realistiset toiveet ja tarpeet. Tarpeiden lisäksi uudelle talolle on toki kasa haaveita ja unelmia. Ainakin yksi niistä ei-pakollisista-toiveista on myös toteutumassa: meille tulee walk-in closet päämakuuhuoneen yhteyteen!

7 vinkkiä vaatehuoneen suunnitteluun

 1. Hahmota vaatehuoneen mitat: paljon tilaa on käytössä leveys-, korkeus- ja syvyyssuunnassa.
 2. Haluatko pitää vaatteet esillä vai piilossa? Jos haluat kaapistoihin ovet, mahtuuko tilaan paremmin normaalit vai liukuovet?
 3. Listaa eri vaatteet ja tavarat, joita haluat vaatehuoneessaa säilyttää. Esimerkiksi nainen saattaa tarvita pitkille mekoille korkeampaa tankotilaa kuin mies. 
 4. Mieti, voisitko luopua tässä kohtaa ylimääräisistä vaatteista ja tavaroista.
 5. Minkälaisia sisusteita tarvitset? Tankotila, hyllyt, laatikot tai korit: mikä helpottaa sinun arkeasi?
 6. Millaista tyyliä haet: runkojen ja mahdollisten ovien väri?
 7. Suunnittele myös valaistus heti projektin alkuvaiheessa.
Vaatehuonee pohjaa olemme pyöritelleet monet illat ja koittaneet erilaisia ratkaisuja. Tilan kautta tulee jonkin verran läpikulkua, sillä päämakuuhuoneen vessaan kuljetaan vaatehuoneen läpi. Kulusta johtuen haluamme makuuhuoneesta vaatehuoneeseen tuplaovet, joilla pyrimme minimoimaan törmäykset kiireisinä arkiaamuina. Ovet ja käytettävät neliöt rajasivat siis aika paljon suunnittelua. Lopulta päädyimme hyvin yksinkertaiseen ja selkeään ratkaisuun ainakin varsinaisten kaapistojen osalta.


7 vinkkiä vaatehuoneen suunnitteluun
Walk-in closettimme pohja. Viimeisimmässä versiossa kaapistojen ja huoneen leveyttä on lisätty kahteen metriin.

Muuten osa yllämainituista kohdista oli meille helpompia kuin toiset. Edelleen keskustelemme runkojen väristä. Miestä houkuttelee vaalea puu ja itse haluaisin ajattoman raikkaan valkoisen. Myös ovia pohdimme pitkään, mutta päädyimme lopulta liukuoviin. Niiden avulla pölypallot pysyvät kaapistojen ulkopuolella ja vaatekaaoksen saa ovien taakse piiloon. Valitettavasti kun leffoista tuttu ihanan ilmava ja kauniisti järjestelty vaatehuone ilman ovia ei ole todellisuutta ainakaan meidän perheessä.

Vaatehuoneeseemme tulee molemmille kaksi metriä vaatekaappitilaa, jonka kumpikin saa suunnitella haluamallaan tavalla. Me molemmat käytämme paljon henkareita vaatteiden säilytyksessä, joten tankotilaa on molemmille tulossa reilusti. Kumpikaan meistä ei oikeastaan välitä koreista, joten panostamme kunnon laatikoihin. Lisäksi molemmat haluavat ehdottomasti ulosvedettävän housuripustimen. Vaatekaapit tullaan suunnittelemaan pitkälti vaatesäilytystä varten - kengille ja laukuille tulee vielä erikseen säilytystilaa eteiseen.

Näissä suunnitelmissa ei ole otettu huomioon koruja, vöitä, kravatteja ja muuta pikkusälää. Niille pitää vielä suunnitella oma paikkansa kaapistoihin tai ostaa esimerkiksi erillinen pieni lipasto näitä varten. Todennäköisesti myös joku rahi tai penkki tulee löytämään paikkansa walk-in closetistamme.

Olemme nyt ottaneet tarjouksia sekä kiintokalustetoimittajilta että koonneet kaappeja itse Ikean Pax-suunnitteluohjelmalla. Ikealla on erinomainen valikoima erilaisia sisusteita moneen tarkoitukseen huokeaan hintaan. Uudiskohteessa Ikean vakiomitatkaan eivät ole ongelma, sillä pystymme muokkaamaan vaatehuoneen juuri sopivan kokoiseksi. Paxista olemme kuulleet pelkästään hyvää ja omaamme myös itse hyviä käyttökokemuksia. Tulemme siis kokoamaan walk-in closetin kaapistot Paxeista.

vaatehuone
Luonnos Riikan kaapista
Kuva tehty Ikean suunnitteluohjelmalla

walk-in closet suunnittelu
Luonnos Juhon kaapista (josta näemmä jo löytyykin säilytystilaa pikkutavaroille)
Kuva tehty Ikean suunnitteluohjelmalla

Kommentit

 1. Oliko muita ohjelmia, joilla tuota kaappia voi suunnitella? Itsellä iski nyt kova vimma saada myös tuommoinen iso vaatehuone makkarin yhteyteen. Nyt kun on aikaa voisi alkaa suunnittelemaan.

  VastaaPoista
 2. Ainakin Liukuovitukulla (https://www.liukuovitukku.fi/) on jotain suunnitteluohjelmia, mutta muista en valitettavasti tiedä. Itse en ole testaillut kuin tuota Ikean. Suunnitteluiloa! :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti