Miten suunnitella toimiva kodinhoitohuone?


Olemme vihdoin pääsemässä käsiksi yhteen hauskimmista osista suunnittelua: kiintokalusteet. Kodinhoitohuone on olennainen osa tuota suunnitelmaa. Käytännöllisenä siisteysintoilijana minulla on paljonkin haaveita ja toiveita tilan suhteen, mutta käytännön kokemukset löytyvät ainoastaan lapsuudenkodistani. Omaa kodinhoitohuonetta minulla ei ole nimittäin ikinä ollut. Tässä kohtaa myös mieheni nosti kädet pystyyn ja antoi minulle täydet valtuudet tilan suunnitteluun.

Kodinhoitohuoneen suunnittelu
Kuva: Dan Gold, Unsplash


Toiveet kodinhoitohuoneelle

 • Riittävästi työpöytätasoa puhtaiden pyykkien viikkaukseen
 • Kuivauskaappi/kuivausrumpu
 • Tilaa narukuivaukselle
 • Tilaa kuivata myös henkareissa vaatteita
 • Tilaa kuivattaa hikisiä liikuntavaatteita
 • Vesipiste
 • Riittävästi säilytystilaa (siivouskaappi, liinavaatekaappi)
 • Uloskäynti
 • Kuraeteinen
Lisäksi toiveena oli erillinen arkieteinen, jossa voisi pelata kuraisten ulkoiluvaatteiden kanssa ja mahdollisesti suoraan kuraeteisessä suihkuttaa likaiset kumisaappaat.

Talomme valmispohjassa ihastuimme isoon kodinhoitotilaan, jonka yhteydessä oli arkieteiseksi muokattava osio. Halusimme lisätä kuitenkin pohjaan säilytystilaa, joten taloa on täydennetty pienellä vaatehuoneella. Vaatehuoneeseen jouduttiin hieman nappaamaan neliöitä kodinhoitohuoneen puolelta, jolloin lopulliseksi neliömääräksi muodostui 11,3 m². Lisäksi kodinhoitohuoneeseen tulee väliseinä näkösuojaksi, sillä olokeittiöstä tulee kulku toiselle puolen taloa kodinhoitohuoneen kautta. Tähän väliseinälle saamme myös näppärästi lisättyä narukuivaustoimintoja.

Pohjapiirustus kodinhoitohuone
Ensimmäinen muokattu luonnos kodinhoitohuoneesta

Tällä hetkellä arkkitehdin suunnitelma näyttää tältä ja työskentelytasoa on onnettoman vähän. Tilassa ei lopulta ole mahdottomasti neliöitä, joten kuivauskaapin saamme unohtaa. Onneksi olimme jo muutenkin tulleet tulokseen, että kuivausrumpu on ehkä kuitenkin näppärämpi lisä meidän pyykkihuoltoon. Olin haaveillut korotetusta pyykinpesukoneesta sekä kuivausrummusta, mutta tällä kaapistotilalla joudumme senkin muokkaamaan pesutorniksi. Narukuivaukselle tulee paikka tilan jakavalle väliseinälle: ylös tanko henkareille ja alas jonkinlaiset seinästä vedettävät kuivaustelineet. Tähän otamme mielellämme ideoita ja tuotesuosituksia vastaan!

Pyykit eivät tarvitse kokonaista kaappia, vaan ne tulevat löytämään paikkansa kahdesta alakaapista - näihin pitäisi saada ihan näppäriä laatikkoratkaisuja. Lisäksi siivouskomero ja liinavaatekaappi tulee siirtää arkieteisen kaapiston puolelle. Toivottavasti siihen mahtuu vielä pieni kaappi ulkoiluvaatteille. Ulkoiluvaatteille tulee naulakkotilaa myös ulko-oven viereen ja kuraeteisen päällekin laitetaan joku ripustustanko.

Kodinhoitohuone ja arkieteinen
Tässä oma luonnoksemme kodinhoitohuoneesta.

Ensi viikolla pääsemme suunnittelemaan kiintokalusteita keittiöfirmojen edustajien kanssa. Kannattaako kodinhoitotilassa ottaa vielä jotain muuta huomioon?

Kommentit

 1. Kuivausrumpu olisi todella kätevä, mutta tilaa kuivausrummulle meidän kodissa ei ole. Välillä on hankala löytää paikkaa pyykkien kuivattamiselle, varsinkin näin talvisin. Kesällä on hyvä kun voi laittaa ulos kuivamaan. Kunnon kodinhoitohuone olisi unelma. https://www.esteri.com/tuotteet/kuivaushuone/ilmankuivaajat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä pyykkeihin tulee myös ihana tuoksu kun kuivattaa ulkona! Ei ole meilläkään ollut kuivausrumpua aiemmin, toivottavasti tuo tosiaan helpotusta.

   Poista

Lähetä kommentti