Tontin etsiminen - kuin neulaa heinäsuovasta


Jos olet jutellut jonkun oman talon rakentamisesta haaveilevan kanssa, olet varmasti kuullut yhdestä alkuvaiheen isoimmasta ongelmasta: tontin löytäminen. Kasvukeskuksissa yksityisten tonttien hinnat alkavat olla mellevissä summissa ja kaupungin tonteille riittää ottajia. Esimerkiksi Pirkkala arpoi syksyllä reilu 10 omakotitonttia, joihin tuli hakemuksia lähes 400. Olen kuullut myös hienoja salapoliisitarinoita, joissa tonttia on etsitty postilaatikkolappujen, kartoitusretkien tai kiinteistörekisterin avulla. Tonttia havittelevan kohdalle on siis osuttava melkoinen onnenkantamoinen. Miten me onnistuimme tässä?

Osto- vai vuokratontti?

Voit joko ostaa tai vuokrata tontin. Molempien hintataso ja saatavuus vaihtelevat sijainnin mukaan, mutta ainakin Tampereen seudulla molemmissa tonttityypeissä on puolensa. Tampereen kaupunki suosii vuokratontteja ja näissä vuokrasopimuksissa on myös kohtuulliset ehdot. En ole täällä törmännyt muiden tahojen vuokratontteihin, joissa ehdot saattavat olla selkeästi heikommat.  

Vuokratontti: 
+ Pääoma ei ole kiinni tontissa - voit käyttää enemmän rahaa itse taloon
+ Lyhyellä asumisajalla vuokratontti tulee edullisemmaksi, sillä kiinteistön myydessä saat lähes saman hinnan kuin vastaavasta omatonttisesta kohteesta
+ Kiinteistövero on pienempi
- Joudut maksamaan tonttivuokraa eli asumiselle tulee korkeammat kiinteät kulut

Oma tontti: 
+ Tontista ei tarvitse maksaa vuokraa eli pienemmät kiinteät kulut
+ Tontti on sinun - sen vuokra ei tule nousemaan 50 vuoden päästä
+ Usein ostajat arvostavat omaa tonttia eli oma tontti voi tuoda lisäarvoa jälleenmyyntiin
- Jos myyt kiinteistön muutaman vuoden päästä, et saa tontin ostohintaa lisättyä kauppahintaan (näin ainakin Tampereen seudulla)
- Kiinteistövero on korkeampi

Lopputulos: meidän elämäntilanteeseemme sopisi paremmin vuokratontti, mikäli kyseessä olisi uuden rakentaminen. Toisaalta katselimme myös valmiita taloja, jolloin olisimme ehdottomasti halunneet omatonttisen kohteen.

Tontin ominaisuudet

Myös tontin kohdalla tulee miettiä, mikä on teidän perheelle tärkeintä. Haluatteko kodin hyvältä sijainnilta vai arvostatteko eniten omaa rauhaa luonnon helmassa? Todennäköisesti kaikkea ei voi saada, vaan jostain tulee tinkiä. 

Me olemme ehdottomasti sijainti-ihmisiä. Halusimme tulevan kotimme sijaitsevan Itä- tai Etelä-Tampereella ja tontilta tuli olla hyvät yhteydet niin julkisilla kuin autolla. Toisaalta iso tontti ei edes ollut toivelistallamme - pihatöitä saimme tehdä ihan riittävästi kesämökillä.

Sijainti ei kuitenkaan ollut ainoa tärkeä ominaisuus listallamme. Lisäksi haaveena oli puistoon/metsään päättyvä tontti etelä-/länsisuuntaan. Mielellään järkevällä maapohjalla, jotta perustukset eivät söisi tuhottoman paljon budjettia. Tämä yhdistettynä muutenkin haastavaan tonttitilanteeseen - olimme jo valmiita luovuttamaan rakentamisunelman kanssa. 

Miten löytää tontti?

Yhtenä syksyisenä torstai-iltana näin Instagramissa Evesa-talojen mainoksen Tampereen Vuorekseen rakennettavista kaupunkipientaloista. Muutaman tunnin päästä meillä oli materiaalit sähköpostissa. Noissa materiaaleissa esiteltiin aika mukavan pohjan ja talopaketin lisäksi meidän unelmiemme tontti: metsään päättyvä tontti alueen korkeimmalta kohdalta, ilmansuuntana lounas. Emme voineet uskoa sitä - me löysimme kuin löysimmekin yksisarvisemme! Tontti on osa ryhmärakennuttamishanketta, mutta käytännössä siis normaali Tampereen kaupungin vuokratontti.

Mikä siis vinkiksi tonttia etsivälle? Pidä tarkasti silmällä myös talotehtaiden kanavia perinteisten tonttiarvontojen, Etuoven ja Oikotien lisäksi. Tai sitten teet kuten me teimme - pläräät vain pirusti aiheeseen liittyviä sivustoja ja toivot, että joku onnistuu kohdentamaan juuri sinulle täydellisen kohteen mainoksen.

Oletko sinä onnistunut löytämään tontin tavallisesta poikkeavalla tavalla?


Metsään päättyvä tontti
Siinä se on: metsään päättyvä tontti, takapiha lounaaseen

Tontin etsiminen - kuin neulaa heinäsuovasta
Meidän tontilta

Miten löytää tontti?
Siihen se tulee. Meidän koti.Kommentit