Rakennusprojekti - missä pihistämme?


Edellisessä bloggauksessa kävin läpi, mihin me rakennusprojektissamme panostamme ja miksi. Koko tätä panostus/pihistys -asiaa olemme koittaneet kaikissa kohdissa käsitellä järjellä: mitä asioita on helppo upgreidata myöhemmin ja mitä kannattaa ehdottomasti tehdä jo talon rakentamisen yhteydessä. Esimerkiksi panostuslistalta löytyvä monihuonejärjestelmä johtoineen on huomattavasti helpompi asentaa talon rakentamisen yhteydessä kuin vasta muutaman vuoden asumisen jälkeen. Lisäksi olemme pyrkineet miettimään talon jälleenmyyntiarvoa - saisimmeko tämän panostuksen hinnan takaisin, jos talo menisi myyntiin? Ylipäätään tarkoituksenamme on rakentaa talo laadulla ja aikaa kestävillä valinnoilla, jotta ratkaisut olisivat ekologisia ja talo pitäisi arvonsa pitkään.

Kun projektia lähtee suunnittelemaan, mielessä on vaikka kuinka monta loistavaa ideaa, haavetta ja toivetta. Sitten iskee todellisuus. Lähes jokainen rakentaja joutuu rajaamaan unelmia ja suunnitelmia budjetin mukaan. Tässä esiteltynä meidän taloprojektin säästökohteet eli missä me pihistämme.

taloprojekti
Kuva: Tierra Mallorca, Unsplash

Keittiön tasot

Jos meillä olisi rajaton (tai edes hieman isompi) budjetti, keittiöömme tulisi todennäköisesti keraamiset tasot. Niissä on yksinkertaisesti parhaat ominaisuudet aktiiviselle ruoanlaittajalle. Budjetin vuoksi valitsimme kuitenkin laminaattitasot - tässä oli hieman liian helppo useamman tuhannen euron säästökohde jätettäväksi hyödyntämättä. Lisäksi keittiön tasot on suht helppo päivittää myöhemmin, jolloin saa kivasti myös pienen ilmeen freesauksen samalla.

Seinä-WC

Näistä sydämeni itkee verta edelleen ja viimeksi eilen kävimme läpi, että josko kuitenkin. Edes johonkin vessaan. Meille on siis tulossa kolme vessaa ja hinnoittelu menee talotoimittajan hinnaston mukaan - tässäkin puhutaan muutaman tuhannen euron säästöstä. Lisäksi ainakin kahdessa vessassa normaali WC-istuin toimii tilassa paremmin kuin seinä-WC kotelonsa kanssa. Eli eiköhän me normaaleilla pöntöillä mennä, koitetaan tosin löytää niistä mahdollisimman sulavalinjaiset versiot.

Pintamateriaalit

Meidän ei ollut tarkoitus ostaa aivan näin hintavaa kohdetta. Alusta asti oli siis selvää, että jostain täytyy karsia, jos aiomme saada tämän unelmakohteen omaksemme. Pintamateriaalit ovatkin olleet pihistyslistalla aivan alusta saakka. Meille ei ole tulossa parkettia, kalliita tapetteja eikä myymälän arvokkaimpia laattoja. Kaikista halvimmilla materiaaleilla ei myöskään mennä, mutta pyrimme löytämään meidän käytölle ja makuun sopivia ratkaisuja järkevällä hinnalla.

Olotilan neliöt

Jos olisimme saaneet liikutella myös talomme ulkoseiniä, olisi olokeittiössämme enemmän neliöitä. Tarvitsisimmeko niitä? Tuskin. Tilaan mahtuu kuitenkin nyt hyvin kaikki tarvittavat toiminnot (myös se haaveilemani 10 hlö ruokapöytä). Nämä meidän pienkaupunkitalokohteen rajoitukset ovat kyllä osoittautuneet monessa kohtaa pelastukseksi - pienellä veivaamisella olemme saaneet neliöihin mahtumaan kaikki toivomamme toiminnot, mutta järkevillä kustannuksilla sillä neliöt eivät ole paisuneet alkuperäisestä.

Kiintokalusteet

Jätimme tässä kohtaa pikkumakkareiden vaatekaapit kokonaan pois kiintokalustetilauksesta. Lisäksi haemme päämakuuhuoneen vaatehuoneeseen vaatekaapit Ikeasta - Paxit ovat edullisia ja erinomaisesti muokattavissa. Kodinhoitohuoneen kaapistot ovat vielä pieni kysymysmerkki, sinnekin saattaa tulla täydennyksiä Ikean valikoimista. Keittiön oviin valikoitui myös tavallinen mattapintainen valkoinen viilutettujen ovien sijaan.

Lämmin autotalli

Lämmin autotalli ei oikeastaan alunperinkään ollut meidän toivelistalla. Tai ehkä miehen listalla jollain aika isolla järjestysnumerolla, itse arvostan enemmän autokatoksen helppoutta. Meidän kohteen autokatoksen olisi saanut tosi helposti muutettua lämpimäksi autotalliksi, mutta tässä kohtaa oli kuitenkin helppo päätyä pihistämään. Autotalli olisi toki tuonut lisää lämmintä säilytystilaa, mutta katokseen on helpompi ajaa ja katoksen kautta on myös mukavampi kulkea arkieteiseen.

Kuva: Maurice Sahl, Unsplash


Takka

Takkaa meille ei tule ainakaan tässä kohtaa, varaus sille laitetaan kyllä. Talomme lämpiää maalämmöllä, joten lämmitysmuotona varaavalle takalle ei ole niin suurta tarvetta kuin vaikka sähkölämmitteisessä talossa. Toki varalämmönlähde olisi hyvä olla olemassa, mutta luotetaan nyt ainakin alkumetreillä sähköverkon toimivuuteen (jota myös se maalämpö tarvitsee pyöriäkseen).

Puusauna

Me molemmat arvostamme puusaunan pehmeitä löylyjä, mutta saunamme pohjaan istui paremmin vähemmän tilaa vievä sähkökiuas. Saatiin tällä valinnalla myös hieman säästöä aikaiseksi ja suttuakin syntyy vähemmän. Koska ei tullut puusaunaa, eikä takkaa, ei tarvitse ainakaan tässä kohtaa pohtia säilytyspaikkaa polttopuille. Onneksi meillä on talon lisäksi mökki, jossa pääsemme nauttimaan takkatulen loimusta ja puulöylyistä rantamaisemalla.Kommentit