Rakennusprojekti - mihin panostamme?


Meidän taloprojektin pihistä/panosta -lista on hieman haastava koota, sillä ostimme kaupunkipientalomme avaimet käteen -ratkaisuna kiinteällä hinnalla. Lisäksi kohde oli valmiiksi hyvin pitkälle suunniteltu talotoimittajan ja arkkitehdin toimesta, joten meiltä löytyi jo talopaketin perustoimitussisällöstä monien rakentajien panostuksia: korkea huonekorkeus, isot ikkunat, sadan neliön terassi, talon poikkeuksellinen muoto, maalämpö, monipuolinen perusvalaistus himmentimillä... Tästä myös pisteet meidän talotoimittajalle Evesa-taloille - harvalla kuuluu näin paljon asioita perustoimitukseen.

Tietty varustetaso ja ulkoseinät olivat siis jo valmiiksi lukittu talotoimittajan puolesta. Sisältä saimme kuitenkin tehdä talosta juuri sellaisen kuin halusimme - haluamallamme budjetilla. Tässä siis esiteltynä meidän rakennusprojektin panostukset.


Meidän tulevan keittiön suunnitelmaa
3D: Keittiömaailma


Keittiö

Olen jo muutamaan kertaan tuonut esiin rakkautemme ruoanlaittoa ja sitä kautta keittiötä kohtaan. Ei siis ihme, että keittiö löytyy ensimmäiseltä sijalta panostuslistalta. Suunnittelimme taloomme niin ison keittiön kuin ulkoseinät suinkin antoivat myöden. Jos olisimme suunnitelleet talon alusta alkaen itse, meille tulisi todennäköisesti vieläkin isompi keittiö. Koon lisäksi panostimme kahteen uuniin, lieteen integroituun liesituulettimeen, integroituihin kodinkoneisiin, viinikaappiin, pieneen aamiaiskaappiin, alalaatikostoihin -kaappien sijaan sekä kuivatarvikkeiden tandem-kaappiin. Ihan kaikki toiveet eivät mahtuneet neliöihin tai budjettiin, mutta hyvin pitkälti teimme keittiöstä toimintoineen juuri meidän tarpeille passelin isommin toiveista tinkimättä.

Ulkoporeallas

Tämä oli miehen ehdoton must have, jonka minä olisin mielelläni jättänyt pois listalta (ja käyttänyt nämäkin rahat vaikka siihen keittiöön). Uskon kyllä, että käytön myötä tästä tulee myös oma suosikkini sekä arkistressin lempipoistaja. Ja onhan sille meidän sadan neliön terassille jotain järkevää käyttöäkin keksittävä.

Master bedroom

Päämakuuhuone omalla vaatehuoneella ja vessalla oli ehkä enemmän märkä päiväuni kuin konkreettinen toive. Talomme pohjassa sattui kuitenkin olemaan juuri sopivalla sijainnilla hukkaneliöitä tähän tarkoitukseen, joten kaukaisesta kotihaaveesta on tulossa totta.


mihin panostamme
Kuva: Christian Dubovan, Unsplash


Monihuonejärjestelmä

Tässä päästään jälleen enemmän miehen tontille. Meille on siis tulossa kaiuttimia ainakin olotilaan, leffa-/työhuoneeseen, saunaan/kylpyhuoneeseen sekä terassille. Sisätiloihin kaiuttimet upotetaan kattoon, jonne ne kivasti sulautuvat. Siinä lähes kaikki mitä itse tiedän tästä aiheesta. Syvempi ja teknisempi esittely on mahdollisesti tulossa vielä myöhemmin mieheni kirjoittamana.

Maaviilennys

Kesät ovat alkaneet olla ajoittain tuskaisen kuumia myös täällä Suomessa ja nopeaa helpotusta tähän tuskin on luvassa. Niinpä meille oli itsestäänselvää, että tulemme asentamaan maaviilennyksen maalämmön yhteyteen. Talomme on tämän kannalta hieman haastavan muotoinen, mutta uskoisin laitteen suunnitellun sijainnin kattavan mukavasti kaikki kriittisimmät tilat.

Keskuspölynimuri

Kuten sanottua, monet normaalit panostukset loistavat poissaolollaan meidän listalla, mutta keskuspölynimuri me sen sijaan lisättiin itse toimitukseen! Keskuspölynimurin pitäisi hillitä pölyn määrää. Lisäksi pelkällä letkulla ei saane pahoinpideltyä huonekaluja ja ovien karmeja ainakaan yhtä pahasti kuin nykyisellä normi-imurilla.


Valitettavasti jokaisella rakennusprojektiin ryhtyvällä on budjetti rajaamassa unelmia ja suunnitelmia - toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Seuraavassa blogitekstissä tulen kertomaan meidän projektin säästökohteet eli missä me pihistämme. Pysy siis kuulolla!

Kommentit