Toimiva keittiö - miten toiminnot järjestettiin kalustesuunnitelmassa?


Löimme äskettäin lukkoon kiintokalustetoimittajamme, jonka myötä myös keittiön kiintokalustesuunnitelma alkaa olla valmis. Kalustesuunnitelmassa tuli miettiä ulkonäön lisäksi muun muassa keittiön toimintoja sekä juuri meidän perheen tarpeita. Toimintoja mietittiin toki ensin isompien kokonaisuuksien kautta - mihin tulee liesi, allas ja jääkaappi, jotta keittiön kolmio toimii. Sen jälkeen purettiin myös ne pienemmät yksityiskohdat - mihin kannattaa sijoittaa roskikset, missä on paras paikka aterimille ja minne on hyvä säilöä uunipellit. Olen jo aiemmin kirjoittanut, mitä tulee ottaa huomioon keittiön suunnittelussa - tässä lopputulos meidän keittiön toiminnoista:
Miten toiminnot järjestettiin kalustesuunnitelmassa?
Keittiön toiminnot eriteltynä

Kuivat

Kuiva-ainekaappi, joka ollaan toteuttamassa tandem-kaappina. Jossain kohtaa suunnittelimme apteekkarinkaappia, mutta jotenkin tandem vaikutti vielä helpommin käytettävältä. Lisäksi se on 10cm leveämpi - sopii paremmin mitoiltaan keittiöömme ja vetää sisäänsä enemmän kuiva-ainepakkauksia.

Keittiöratkaisut
Tandem-kaappi, kuva Gigantti


JK & PK

Jääkaappi ja pakastin, jotka tulevat kalustepeitteisinä. Mies olisi mielellään ottanut jääpalakonetta ja muita teknisiä lisäominaisuuksia, mutta integroimalla kylmälaitteet kaapistoon pysyy keittiön yleisilme ehjempänä.

Mikro + uuni(t)

Tähän tulossa päällekkäin aseteltuna mikro ja uunit. Ja kyllä, uunin perässä on ihan tarkoituksella suluissa kirjain t. Teemme paljon ruokaa ja usein uunikapasiteetti muodostuu ongelmaksi - yhden uunin kanssa kokkaaminen on yksinkertaisesti hirveää sumplimista. Haluaisimme uunin ja yhdistelmäuunin mikrolla, mutta valitettavasti nuo uunimikrot olivat todella hintavia. Lisäksi saimme Puustellin alkuvuoden kampanjoilla erittäin hyvän uunin erinomaiseen hintaan - päädymme siis todennäköisesti laittamaan kaksi tavallista uunia ja mikron. Ainoana ongelmana on mikron korkeus. Se on nyt 140cm korkeudella - onko tämä liian ylhäällä?

Aamiaiskaappi

Tästä olemme hurjan innoissamme! Olisimme halunneet täyden aamiaiskaapin, mutta se ei olisi mahtunut mitenkään keittiöömme. Olemmekin kovin mielissämme, että tämä puolikas toteutus onnistui - samalla saamme hyödynnettyä järkevästi epäkäytännöllisen nurkkapaikan. Kaapin sisälle tulee ulosvedettävä taso, jonka avulla saamme otettua kodinkoneet esille nurkasta. Erityisen innoissani olen ison kahvikoneemme piilottamisesta - se ei ole kovin esteettinen näky keskellä olokeittiötä.

Laatikostot

Laatikostoja löytyy sekä pitkältä seinustalta että saarekkeesta. Näihin on tarkoitus laittaa ainakin kaikki ruuanlaitto- ja tarjoiluastiat. Lisäksi niiden sisältä löytyy paikat aterimille, veitsille ja ruuanlaittovälineille.

AP

Astianpesukone tulee myös integroituna. Meillä on tällä hetkellä aika karvalakkimalli - hyvä peruskone, mutta ilman mitään kivoja kilkkeitä. Odotankin jo innolla meidän uutta konetta, joka muun muassa heijastaa lattiaan jäljellä olevan ajan käynnissä olevasta pesuohjelmasta.

Keittiötoiminnot
Kuvat: Pinterest

Allas

Yksi keittiöunelmamme on ollut kaksi allasta. Valitettavasti emme saaneet mitenkään mahtumaan kahta allasta tähän keittiöön, joten pohdimme yhtä allastamme pitkään: kahdella vai yhdellä altaalla, 60cm vai 80cm? Käyttökokemusten ja aggressiivisten mittailujen jälkeen päädyimme yhteen 60cm komposiittialtaaseen. Toivottavasti tulemme olemaan tyytyväisiä tähän päätökseen! Altaan alusen käyttötarkoitus on vielä mysteeri. Alustavasti olen kaavaillut siihen yleiskoneen säilytystä - ainakaan yläkaappiin se ei ole menossa (missä meillä nykyään siis säilytetään yleiskonetta, en suosittele.)

Kierrätys

Käytännössä tässä on siis roskikset. Laitoin kuvaan tekstin kierrätys, sillä käytimme koko 60cm kaapiston kahdessa tasossa jäteastioille. Tähän kierrätyslaatikostoon mahtuu siis niin seka- kuin biojäte, muovit, lasit, metallit ja pahvit. Täydellistä. Roskiksille varattiin oma laatikosto, sillä halusimme sijoittaa ne jonnekin muualle kuin perinteisesti altaan alle. Koska emme saaneet toivomaamme kahta allasta, halusimme rauhoittaa tuon yhden altaan kohdan, jotta kaksi henkilöä olisi yhtä aikaa kokkaillessaan mahdollisimman vähän toistensa tiellä.

Viinikaappi

Tämä oli yksi meidän ehdoton hemmottelujuttu uuteen keittiöön. Viinikaappi on suht iso, 60cm leveä, joten siinä on kaksi lämpöaluetta. Lämpötilan saa jopa viiteen asteeseen eli yhtä kylmäksi kuin jääkaapin. Mieheni on innokas olutharrastaja, joten viinikaappimme tuleekin toimimaan sekä viini- että olutkaappina, jolloin saamme jääkaappiin lisää tilaa ruualle.

Saareke

Saarekkeessa on noita jo aiemmin mainittuja laatikostoja sekä liesi integroidulla liesituulettimella. Saarekkeeseen tulemme sijoittamaan erityisesti ruuanlaittoastioita ja -välineitä. Käytävän puolelle halusimme pöytämäisen tilan, jossa voi hoitaa nopeat arkiruokailut. Sinne ei tule siis säilytystilaa, vaan 30cm taso- ja runkoylitys.

Keittiön pohjakuva
Mitat ja yläkaappien paikat

Yläkaapit

Pitkälle seinustalle, altaan päälle, tulee yläkaapit. Nykyään näkee paljon keittiöitä ilman yläkaappeja, mutta valinta oli meille helppo. Keittiön kohdalla seinä on lähes kolme metriä korkea, joten halusimme jonkun elementin rikkomaan seinää. Ikkuna ei ollut vaihtoehto, sillä näkymä olisi avautunut suoraan autokatoksen sisälle. Lisäksi astiankuivauskaappi on meillä päivittäisessä käytössä, joten siitä luopuminen olisi ollut tukalaa. Lasit, mukit ja todennäköisesti jotkut lautaset sekä kipot tulevat löytämään paikkansa näistä kaapeista. Meille tulee myös päätyseinän täyskorkean kaapiston päälle vielä 50cm korkeat yläkaapit - näillä lähinnä eheytetään seinämän visua. Toki noihin yläkaappeihin tullaan myös säilömään tavaroita, joita tarvitaan joskus ja jouluna.

Lue myös muut keittiöjutut

Mitä pitää ottaa huomioon keittiön suunnittelussa?
Keittiön työtason valinta
Meille tulee lieteen integroitu liesituuletin

Kommentit

  1. Vähän samantapaista suunnitelmaa tekemässä omaan keittiöön. Jääkö tässä siis tuonne aamiaiskaapin alle nurkkaan osio, jota ei mitenkään hyödynnetä säilytykseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, halusimme jättää sen kokonaan tyhjäksi, sillä en pidä mistään alakaapistojen kulmaratkaisuista 😅 sen sijaan halusimme enemmän tilaa normaaleille vetolaatikoille. Mutta siis kulmaan olisi voinut laittaa kyllä semmoisen kulmakaapin.

      Poista

Lähetä kommentti