Valon värilämpötila: 3000k vs 4000k
Otsikon mystisellä numero- ja kirjainyhdistelmällä tarkoitetaan siis valon värilämpötilaa. Nykyään lähes kaikkiin uudiskohteisiin luodaan yleisvalo kiinteillä led-valaisimilla, joiden käyttöikä on vuosia. Kun polttimoita ja siten valon väriä ei niin vain vaihdetakaan, joutuu valon väriä pohtimaan hieman tarkemmin.
Kuva Studio Heikura |
Mikä K?
Lyhenne K tarkoittaa kelviniä, jolla kuvataan valon väriä. Mitä pienempi luku on kyseessä, sitä keltaisempaa valo on. Puolestaan suuri lukema taittaa siniseen. 6500K vastaa luonnonvaloa, kodin valaisimissa kelvinit vaihtelevat yleensä 2700 ja 4000 välillä ja esimerkiksi teollisuuskohteissa on monesti käytössä 5000K.3000K vs 4000K
Nykyään suosituimmat värilämpötilat kotitalouksissa ovat 3000K ja 4000K. Mitään vaatimuksia kodin valoille ei ole olemassa, joten valinta on puhtaasti mielipidekysymys. Kodissa voi toki käyttää myös molempia sävyjä. Tällöin tilan tulisi olla rajattavissa tai eri sävyisiä valoja olisi hyvä käyttää eri aikaan, sillä usean värilämpötilan sekoitus samanaikaisesti tekee tilan yleisilmeestä levottoman. Nykyään on saatavilla myös polttimoita, joiden sävyä pystyy vaihtamaan. Näin on mahdollista valita kodin valaistus tunnelman ja käyttötarkoituksen mukaisesti.3000K
- Valon sävy lämmin valkoinen
- Mielletään kodikkaaksi ja tunnelmalliseksi
- Sopii lämpimän sisustuksen kanssa
- Tavoitteena ei ole moderni kokonaisuus
4000K
- Valon sävy neutraalin valkoinen
- Toistaa värien ja pintojen sävyt neutraalimmin
- Sopii musta-valko-harmaa -sävyiseen sisustukseen
- Modernin ja skandinaavisen kodin valinta
Kuva Pinterest |
Mikä valon värisävy meille tulee?
Itse vihaan kylmää, sinistä valoa, ja olen aina hamunnut kotiin lämpimiä valon sävyjä oikeastaan edes tiedostamatta asiaa sen kummemmin. Tunnelmavalaistus on vain aina puhutellut itseä eniten. Kun lähdimme raksaprojektiin, oletin tietysti toivovani samaa myös uuden kodin valaistukselta. Mutta toisin kävi.Kun perehdyimme asiaan tarkemmin, aloin hahmottaa laajemmin valon värin merkitystä tilaan. Samassa syssyssä havahduin faktaan, että olimme käyttäneet valaisimissamme 2700K värilämpötilaa, joka vastaa vanhan hehkulampun hohtoa. Kun yritin esimerkiksi tarkastella pintamateriaaleja kotivalaistuksessa, niiden kaikkien sävymaailma vääristyi pahasti. Pian huomasin, että iltaisin myös meidän seinät, lattiat ja huonekalut olivat erikoisen värisiä. Tuo aina ihailemani lämmin tunnelma alkoikin ahdistaa.
Meille on siis tulossa kiinteät valaisimet 4000K värilämpötilalla. Tai itseasiassa tarkka lukema on 4500K, mutta hyvin neutraalilta tuo on vaikuttanut kun olemme taloesittelyissä nähneet samoja valaisimia käytössä. Tähän väliin myös hauska fakta - näihin lämpötiloihinhan ei ole mitään standardeja olemassa. Eli jonkun valmistajan 4000K valaisin saattaa olla sävyltään paljon kylmempi tai lämpimämpi kuin toisen valmistajan 4000K valaisin.
Kuva Studio Heikura |
Vaihtoehtoja tunnelmaan lisävalaisimilla
Rakkauteni pimeisiin syysiltoihin ja kynttilän loimuun ei ole kuitenkaan kadonnut minnekään, enkä halua jatkossakaan istua iltaa kirkkaassa valossa. Meille tulee kaikkiin tiloihin himmentimet, joilla saa osittain hämyistettyä tunnelmaa, mutta todennäköisesti täydennämme kuitenkin tiloja pöytä- ja jalkavalaisimilla, joihin voimme laittaa hieman lämpimämmän valon antavat polttimot. Näin tunnelmaa on helppo vaihtaa käytössä olevien valaisinten avulla. Sekä tietysti pitää olla kynttilöitä, paljon kynttilöitä.LUE MYÖS:
Yksi mistä harvemmin näissä puhutaan tai edes tiedostetaan on värilämmön lisäksi CRI tai RA-indeksi, eli värintoistoindeksi. Normaalit energiansäästö tai Led-lamput kytkenee n. 80-85/100:sta ja täyden spektrin lamput sitten 90 tai enemmän. Itse käyttänyt mm. keittiössä vanhoja putkivalaisimia ihan vain sen takia että saa graafiseen tuotantoon suunniteltuja putkia (CRI 98) joissa uskomaton värintoisto ja mm. hedelmät näyttävät ihan toisilta kuin halvemmilla. Puhutaan myös täydenspektrin lampuista, toki Ledeissä näiden löytäminen onkin hankalampaa valitettavasti, koska kysyntää ei tarpeeksi. Värilämpö toki tärkeä elementti myös, mutta suosittelen tutustumaan.
VastaaPoistaKiitos erinomaisesta viestistä! Tämä on ehdottomasti totta, mutta näitä tietoja on vaikeammin saatavilla (mikä on tosi harmillista). Sen takia keskityin tässäkin jutussa puhtaasti värin lämpötilaan, mutta se ei tosiaan missään nimessä ole ainoa mittari valaistuksesta puhuttaessa.
Poista