Jokaisessa kodissani minulla on mennyt enemmän tai vähemmän hermot eteiseen. Tavaroita pursuilee koreista, pienessä tuulikaapissa ei mahdu laittamaan kunnolla kenkiä jalkaan, kenkiä pitää kaivaa makuuhuoneen vaatekaappien ylähyllyiltä, märät vaatteet täytyy ripustaa kylpyhuoneeseen kuivumaan... Toimiva eteinen onkin ollut yksi omakotitalohaaveeni ja on mahtavaa päästä suunnittelemaan se alusta saakka itse.
10 + 1 vinkkiä toimivan eteisen suunnitteluun
1. Säilytystila, säilytystila, säilytystila
Tällä ykköskohdalla pääsee jo aika pitkälle toimivan eteisen suunnittelussa. Pienen tilan neliöt kannattaa ottaa hyötykäyttöön ja miettiä myös kaikille tavaroille omat paikkansa. Mahtuisiko kaapistojen päälle vielä yläkaapit tai säilytyskorit? Voisiko eteisen tasona toimia lipasto tarjoten samalla myös säilytystilaa?
|
Kuva Pinterest |
2. Liukuovelliset kaapit säästävät tilaa
Eteiset ovat monesti kapeita tiloja, jolloin ovien aukominen ja kaappien penkominen voi olla hankalaa. Liukuovilla säästät tilaa.
3. Jätä tilaa istuimelle
Monesti kengät on helpompi laittaa jalkaan istuen. Jos siis tila antaa periksi, varaa tilaa istuimelle. Istuimena voi toimia esimerkiksi arkku, jonne saa samalla näppärästi säilytystilaa.
4. Tilaa pikkusälälle
Avaimet, lompakot, kulkukortit ja muu taskuissa kulkeva pikkusälä löytää useimmissa kodeissa paikkansa eteisestä. Varaa siis lipaston päälle laatikko tai kulho, jossa näitä voi siististi säilyttää. Myös avainkaappi tai hyllytaso voi suorittaa tätä virkaa.
|
Kuva Pinterest |
5. Jokainen eteinen tarvitsee peilin
Itse en ainakaan osaa lähteä ovesta ulos katsomatta peiliin. Varaisin eteiseen mieluiten paikan kokovartalopeilille, se myös avartaa tilaa mukavasti.
6. Vain käytössä olevat kengät, pipot ja takit esille
Eteisessä on perinteisesti vain rajallisesti tilaa, joten eri kausien asusteille on hyvä miettiä jotain muuta säilytyspaikkaa eteisen lisäksi. Mikäli kyseessä on hyvän kokoinen eteinen varustettuna isolla kiintokalusteella, saattaa eteisen kaappiin toki mahtua eri kausien tarpeita laajastikin. Sesongin lempikengille ja -takeille on kuitenkin hyvä varata helppo säilytyspaikka käden ulottuvilta, eikä tunkea niitä kaapin perukoille.
7. Huomioi harrastukset
Kaikkien perheenjäsenten harrastukset tulee ottaa huomioon ja miettiä harrastuskamoille sopivat säilytyspaikat. Joillekin harrastustavaroille saattaa löytyä myös muualta kodista paras sijainti.
|
Kuva Pinterest |
8. Vieraille oma takkipiste
Vieraille on hyvä varata oma pieni takkipiste näkyvältä paikalta - näin vieraiden ei tarvitse arpoa takin sijoitusta. Erilaisia pienempiä naulakkoratkaisuja löytyy paljon ja ne toimivat hienosti myös sisustuselementteinä. Kaunis pikkunaulakko pysyy helpommin myös siistinä arjen keskellä, kun se on varattu vain vieraiden takeille.
9. Kestävät ja pestävät materiaalit
Eteisen pintamateriaalien tulee olla kulutusta kestäviä ja helposti puhdistettavia. Erityisesti lapsi- ja koiraperheissä tämä korostuu, sillä kuratassut ja -saappaat tuovat mukanaan likaa ja hiekkaa. Etenkin lattiaan kannattaa valita materiaali, joka kestää kosteutta ja joka ei naarmuunnu tai kolhiinnu helposti, esimerkiksi vinyyli ja laatta ovat hyviä vaihtoehtoja.
10. Suunnittele valaistus huolellisesti
Eteiset ovat monesti ikkunattomia ja pieniä tiloja. Niissä pitää kuitenkin pystyä toimimaan tehokkaasti aamukiireessä ja kaappien perähyllyt ovat yllättävän pimeitä kolkkia. Panosta siis hyvään valaistukseen, joka antaa riittävästi valoa toimia. Myös vaaleat värit avartavat pientä eteistä. |
Kuva Pinterest |
+ 1 Huomioi lasten ikä ja ylettymiskorkeudet
Meidän talous koostuu kahdesta aikuisesta ihmisestä, mutta lapsiperheessä on luonnollisesti tärkeää ottaa perheen pienimmät huomioon suunnittelussa. Jos lapsia on useampia, nimikoi jokaiselle omat paikat ja laatikot. Lasten kasvaessa puolestaan tilaa tarvitaan isommille tavaroille, jolloin on hyvä pystyä muokkaamaan toimintoja ja sopia säilytyksen pelisäännöistä.
Näiden kohtien avulla olen lähtenyt suunnittelemaan meidän eteistiloja - toivottavasti niistä oli iloa myös sinulle! Meille on tulossa kaksi eteistilaa: arkieteinen kodinhoitohuoneen yhteyteen ja varsinainen eteinen / vieraseteinen pääsisäänkäynnille. Kirjoittelen meidän suunnitelmista vielä erikseen, jahka plänit kirkastuvat pintamateriaaleja myöden!
Kommentit
Lähetä kommentti