Talon neliöt, toiminnot ja tilaerittely


Talon neliöt, tilat ja toimintojen järjestäminen ovat keskeinen osa talon suunnittelua. Näistä tekijöistä syntynee myös monien viehätys pohjapiirustusten tarkasteluun. Rakastan vieläkin tutkia erilaisia pohjaratkaisuja, vaikka omamme on jo aikoja sitten lyöty lukkoon. Jokaisella perheellä on omat tarpeensa ja talot muokkautuvat rakentajansa näköiseksi - toki tontin ja budjetin asettamien reunaehtojen mukaisesti.

Meidän tulevan kotimme asuinpinta-ala on noin 145 m². Tähän tulee päälle kellari, hieman lämmintä varastotilaa sekä autokatos. Tuossa on meille aika ihanteelliset neliöt, budjetin ja siivouksen vuoksi emme olisi halunneet isompaa taloa. Noilla neliöillä saimme kaikki toivomamme tilat, mutta toki mukaan mahtuu myös muutama kompromissi. 


Talot neliöt
Floorplannerilla tehtyä hahmotelmaa tiloista.

Miten neliöt käytettiin meidän talossa?

Eteinen: 8 m²

Meillä on arkieteinen erikseen, mutta myös pääsisäänkäynnille varattiin reilusti säilytystilaa. Kahden aikuisen taloudessa pääsisäänkäynti lienee kuitenkin eniten käytössä ja eteisen isoissa kaapistoissa on tarkoitus säilyttää jonkin verran myös eri kausien takkeja, pipoja ja hanskoja. Suoraan etuovelta tulee avautumaan näkymä talon ja terassin läpi kohti metsää - tätä odotan isosti.
  

Makuuhuone 2 ja 3: 9 m² + 10 m²

Alkuun makuuhuoneita 2 ja 3 tullaan hyödyntämään vieras- ja työhuoneina, toivottavasti sitten joskus tulevat lasten käyttöön. Näiden huoneiden ikkunat antavat makuuhuoneille sopivan viileään koilliseen ja huoneiden sijoittelu on hieman syrjässä oleskelutiloista. Näihin makuuhuoneisiin olisimme mielellämme laittaneet napsun lisää tilaa, mutta valitettavasti ne joutuivat nyt pihistä-osastolle.


Eteinen
Eteinen ja makuuhuone 2 & 3

WC 1: 2,5 m²

WC 1 toimii talon yleisvessana ja on ehkä sitten joskus ensisijaisesti lasten käytössä. Sijainti on mukavasti olotilojen yhteydessä, kokoa on kiitettävästi ja säilytystilaakin tänne on varattu reilusti.

Olotila: 42 m²

Koko talon sydämenä toimii olotila, johon on yhdistetty keittiö, ruokailutila ja olohuone. Tästä tulee avautumaan mielettömät maisemat koko seinän kokoisista ikkunoista terassin yli kohti metsää. Ruoanlaitto on meille tärkeä harrastus, joten keittiölle raivattiin mahdollisimman paljon neliöitä. Siitä ruuasta on mukava myös nauttia, joten meillä vietetään pitkiä aikoja ruokapöydän ääressä. Yksi unelmani on siis toteutumassa: saan vihdoin täydellisen ison ruokapöydän. Olohuoneelle olisi voinut jäädä hieman isompikin tila, mutta uskoisimme tuon riittävän, sillä meille on tulossa erillinen leffahuone. Halusimme kuitenkin television myös tähän tilaan, koska välillä kokkailu tai eriävät sarjamieltymykset vaativat kahta kunnon näyttöä.

Päämakuuhuone + vaatehuone + WC 2: 12,5 m² + 7 m² + 3,5 m²

Päämakuuhuone löytyy meidän panostus-listalta. Osittain koska talon muoto jätti tähän kohtaan sopivasti neliöitä hyödynnettäväksi. Makuuhuone itsessään jätettiin kompaktiksi, mutta sen yhteyteen suunniteltiin vanhempien oma walk in -closet sekä vessa kahdella altaalla. 


Talon toiminnot
Olotila, WC 1 sekä päämakuuhuoneen tilat


Lämmin varasto: 3,5 m²

Varsinaiset säilytystilat ovat meillä kellarissa, mutta säilytystilaa on hyvä olla myös samassa tasossa asuintilojen kanssa. Autokatoksen yhteydestä löytyy siis pieni lämmin varasto.

Tuulikaappi: 3 m²

Tuulikaappi tuli meille hieman extrana palotarkastajan määräyksestä. Olemme kuitenkin tosi tyytyväisiä tähän muutokseen. Tuulikaappi tulee kodinhoitohuoneen yhteyteen, jolloin saamme arkieteisen toiminnot käytännöllisemmiksi. Kuraeteinen löytyy edelleen kodarista, mutta ulkoiluvaatteet voi riisua ja säilyttää jo tuulikaapin puolella, jolloin pahimmat mutasotkut eivät tapahdu samassa tilassa puhtaiden pyykkien kanssa.

Kodinhoitohuone: 11,5 m²

Kodinhoitohuoneesta jouduimme hieman nipistämään neliöitä, jotta saimme lisättyä lämmintä varastotilaa. Uskon kuitenkin, että saimme oleelliset toiminnot mahtumaan näihin neliöihin: vesipiste, viikkaustilaa, kaksi alakaappia likapyykeille, pyykkitorni, kuivaustilaa pyykeille sekä säilytystilaa. 


Omakotitalon tilaerittely
Lämmin varasto, tuulikaappi ja kodinhoitohuone


Käytävä: 7 m²

Käytävät mielletään monesti hukkaneliöiksi - olen itsekin ollut vahvasti tämän mielipiteen kannattaja. Ilman käytävää talomme uniikki muoto ei kuitenkaan olisi mahdollinen ja olenkin ihastunut sekä käytävään että sen täydelliseen epäkäytännöllisyyteen aika suuresti tässä suunnitteluaikana.

Vaatehuone ja tekninen tila: 2 m² + 2,5 m²

Meidän nykyisessä kodissa ei ole vaatehuonetta ja olen kironnut tämän moneen kertaan. Mielestäni ainakin tämmöisellä siisteysintoilijalla tulee olla jokin paikka, minne tuupata satunnainen kaaos piiloon katseilta. Niinpä arkkitehtimme nipisti siiven muita tiloja ja taikoi meille pienen vaatehuoneen teknisen tilan yhteyteen. Tekninen tila jätettiin niin pieneksi kuin mahdollista.

Kylpyhuone ja sauna: 4,5 m² + 3,5 m²

Kylpyhuoneesta löytyvät talon ainoat suihkut, joten niitä on kaksi. Lisäksi tilaa on jätetty pienelle penkkisyvennykselle, jonka yhteyteen tulee pyyhkeiden säilytys, sekä rättipatterille. Saunassa on sen verta laudetilaa, että siellä mahtuu mukavasti makoilemaan. Koska kylpytilat sijaitsevat keskellä kaupunkipientaloa, ikkunan lisääminen ei ollut mahdollista. Lisäsimme siis saunaan peili-ikkunan, josta avautuu näkymä leffahuoneen läpi metsään. 

WC 3: 1,5 m²

Kylpytilojen yhteyteen jätettiin pikkuruinen WC. Mikäli myöhemmin leffahuonetta käytetään vierashuoneena, pikkuvessa toimii erinomaisesti myös vierasvessana. 


Sauna
Käytävä, vaatehuone, tekninen tila, kylpyhuone, sauna ja WC 3


Leffa-/työhuone: 14 m²

Tästä tilasta on varmaan talon parhaat näkymät: koko seinän kattavat ikkunat avaavat näkymän kohti metsää. Pohdimme tämän tilan hyödyntämistä vanhempien master bedroomina, mutta se syntyi parhaiten toiselle puolen taloa. Tästä tilasta tulee siis leffa-/työhuone - joskus myöhemmin se tulee tarjoamaan myös majoitustilaa vieraille. Tilan hyödyntäminen tähän tarkoitukseen tuntui luontevalta, sillä teemme paljon töitä kotoa käsin ja olotilan olohuone jäi hieman naftiksi.


Työhuone
Leffa-/työhuone

Terassi: Hieman vajaa 100 m²

Meidän talon kohokohta on lähes sadan neliön atriumterassi, joka jyrkällä rinnetontilla sijoittuu lähelle puiden latvoja. Emme pidä puutarhahommista, eikä rinnetontti laakeaa nurmikenttää edes mahdollistaisi, joten pihan täyttäminen terassilla oli meille luonteva ratkaisu.

Kellari: 14 m²

Talon siiven alle tulee kylmää säilytystilaa kellarin muodossa - erinomainen tapa hyödyntää rinnetonttia, sillä säilytystilaa ei ole ikinä liikaa.Siinä pikakelaus meidän tulevan talon neliöihin ja tiloihin. Todennäköisesti tarkempaa esittelyä luvassa tiloittain vielä myöhemmin!
Kommentit