LVI-suunnittelu for dummies


Tämä oli yksi niistä rakentamiseen liittyvistä asioista, joihin ehdottomasti tarvitsi ammattilaisen apua. Edes Google ei ollut riittävä apuri selittämään kaikkia toimintoja ja kertomaan parhaita käytänteitä. Tai ainakaan Googlelta ei olisi osannut kysyä kaikkia tarpeellisia kysymyksiä. Meillä LVI-suunnittelu kuuluu talopakettiin, joten keskeisimmät asiat oli mietitty meille valmiiksi. Muutama tunti näitä tuli silti pyöriteltyä sekä miehen kanssa kahdestaan että suunnittelijan avulla. Tähän tekstiin kokosin meidän pohdintojen keskeisimmät ideat ja havainnot.

LVI-suunnitelma pitää sisällään talon lämmitykseen, veteen ja ilmanvaihtoon liittyvät asiat. Merkittävä osa näistä rakentuu jo maatöiden yhteydessä, joten tietyt plänit ja sijainnit tulee tietää hyvissä ajoin projektin alkupuolella. LVI-suunnitelmassa tärkeintä on miettiä eri tilojen toiminnot ja tarvittavien toimintojen sijainnit. Vielä tässä kohtaa ei siis onneksi tarvitse olla tietoinen tarkoista hana- tai allasmalleista.


LVI-suunnitelma
Tässä meidän vesi- ja viemärikuvat eli vain yksi kolmesta LVI-piirustuksesta. Tämän takia ammattilainen on erinomainen apu näissä asioissa, enkä edes yritä avata piirustuksiamme kirjoitettua listaa paremmin auki.

LVI-suunnitelmassa tulee huomioida

- Lämmitysmuoto -> meillä maalämpökaivon sijainti
- Lämmitystermostaatit: huonekohtaiset vai isommat tilat? Meillä pystyy lämpötiloja säätämään huonekohtaisesti paitsi kosteisiin tiloihin tulee vapaa kierto.
- Tekninen tila: järkevä sijainti ja riittävästi tilaa erilaisille laitteille (sähköpääkeskus, lämmityslaitteet/maalämpöpumppu, lattialämmityksen jakokeskus, vesimittari, IV-kone, keskuspölynimuri… No worries, tämän osaa arkkitehti laskea.)
- Keskuspölynimurin imurasioiden määrä ja sijainti. Imurasiat laitetaan monesti käden korkeudelle eli noin metri lattiasta, mutta esteettisistä syistä me sijoitimme ne samalle tasolle sähköpistorasioiden kanssa. Imurasioiden määrään vaikuttaa letkun pituus ja talon muoto: meille tulee neljä imurasiaa talon sisälle lähinnä talon muodosta johtuen. Viidennen rasian halusimme lisätä autokatoksen yhteydessä olevaan varastoon - näin myös auton siivous sujuu vaivattomasti keskuspölynimurilla.
- WC-kalusteet: sekä vesipisteiden että WC-istuinten sijainnit tulee määrittää. Istuimista tulee myös tietää, onko tulossa tavalliset vai seinäversiot.
- Suihkujen sijainti
- Lattiakaivot: linjakaivo vai tavallinen. Huomioi myös kodinhoitohuone ja muut mahdolliset lattiakaivolliset tilat.
- Pyykinpesukoneen, kuivausrummun tai -kaapin sijainnit: meillä laitettiin liitännät sekä pesukoneen että kuivausrummun poistovesille - ei enää poistoastian kanssa kikkailua!
- Mahdollisen kuraeteisen tai -syöpön sijainti
- Liesituuletin aktiivihiilisuodattimella vai hormilla?
- Huippuimuri: tämä tulee katolle, joten ei vaikuta asuintiloihin.
- Riittävä ilmanvaihto eri tiloihin: tämänkin osaa ammattilainen arvioida. Meille tuli pariin tilaan äänieristetyt ovet, joten nämä tilat vaativat paremman ilmanvaihdon kuin tavallisilla ovilla varustetut huoneet.
- Takka: tuleeko, minkälainen ja miten tämä tulee huomioida ilmanvaihdossa?
- Vesipisteet ulkona: meillä laitettiin liitännät sekä etu- että takapihalle. Näin autonpesu, ulkoporealtaan täyttö ja terassien kuuraus sujuu vaivattomasti.
- Jakotukkien sijainnit (vesikiertoinen lattialämmitys): meiltä paras tila löytyi eteisen kaapista teknisen tilan lisäksi. 
- Sade- ja jätevesien ohjaus: myös ulkoporealtaan poistovedet on hyvä ottaa huomioon. 
- Talon jäähdytys: meillä lisättiin maaviilennys maalämmön yhteyteen.

Tässä kriittisimmät asiat, joita itse pohdimme LVI-suunnitelmia tehdessämme - toivottavasti listasta oli apua! Ammattilaisella olisi varmasti vielä muutama pointti listaan lisättäväksi, heidän kanssaan kannattaakin keskustella oman projektin tarpeista.



Kommentit