Ulkoporealtaan valinta


Kaupallinen yhteistyö Novitek

Miehellä on ollut omakotitaloprojektin alusta saakka yksi ehdoton must have: ulkoporeallas. Alunperin en ollut tästä itse kovin innoissani, sillä mielikuvissani ulkoporeet olivat ainoastaan kallis ja työläs turhake. Näkemykseni vaihtui kuitenkin täysin, kun aloimme tutkia asiaa enemmän - onneksi nainen saa muuttaa mielipidettään! Nyt huomaan jo monesti ajatuksieni karkailevan valmiiseen kotiin ja terassilla odottaviin poreisiin. Odotan erityisesti rentouttavia perjantai-iltoja rankan työviikon jälkeen sekä uuden kodin ensimmäistä joulua, jolloin pääsemme kuuraisena aamuna pulahtamaan lämpimiin poreisiin. Täydellistä.

ulkoporealtaan valinta
Kuva Novitek

Ulkoporealtaan hankinnassa alunperin tosiaan mietitytti eniten puhtaanapito ja käyttökustannukset. Poreiden käyttö maksaa n. 300-500 euroa vuodessa. Koko vuodelle jaettuna tämä on siis noin euron päivä - mielestäni ei kovin paha hinta omasta minispasta, joka on käytössä milloin vain. Kustannuksiin vaikuttavat altaan koko, sää, käyttöaste sekä veden lämpötila.

Puhtaanapito oli myös todella positiivinen yllätys! Jokaisen kylvyn jälkeen (tai vähintään kerran viikossa) veteen tulee lisätä klooria, suodatin huuhdellaan kaksi kertaa kuussa sekä vaihdetaan uuteen vedenvaihdon yhteydessä. Poreiden vesi tulee vaihtaa 2-4 kertaa vuodessa käyttöasteen mukaan. Vedenvaihdon yhteydessä allas pyyhitään kauttaaltaan liinalla ja puhdistusaineella - mitään juuriharjajynssäystä ei siis ole tiedossa, sillä pintamateriaali on kovaa ja helposti puhdistuvaa. Lisäksi vedenvaihdon yhteydessä putkisto tulee puhdistaa sille tarkoitetulla aineella. Kokonaisuudessaan siis todella vaivatonta - varsinkin kun meillä mies on luvannut hoitaa altaan huoltoon liittyvät toimenpiteet.

ulkoporeamme
Kuva Novitek

Ulkoporealtaan varsinainen käyttö on todella helppoa verrattuna esimerkiksi paljun käyttöön. Poreet ovat aina käyttövalmiina, veden lämpötilaa säädetään muutamalla napin painalluksella. Ennen kylpemistä kannattaa käydä suihkussa, jotta altaaseen ei pääse ylimääräisiä rasvoja tai muita suttuja. Kylpemisen jälkeen altaaseen lisätään klooria ja nostetaan eristekansi altaan päälle. Tämän jälkeen poreet ovat taas käyttövalmiina seuraavaa kertaa varten. Uskon, että pärjään näiden toimenpiteiden kanssa jopa tyttöjen illoissa.

Ulkoporeallas voidaan sijoittaa lähes minne tahansa, kunhan alusta on tasainen, routimaton, rakenteellisesti yhtenäinen ja kestää muuttumattomana altaan painon. Nämä asiat on tietysti näin rakennusvaiheessa helppo ottaa huomioon: meidän terassille tulee altaan kohdalle hieman tuhdimmat perustukset. Lisäksi allas vaatii sähköä ja vettä. Sähköliitännän tulee olla vikavirtasuojattu, vesi vaatii vain riittävän pitkän letkun vesipisteeltä. Altaan vesi siis vaihdetaan pari kertaa vuodessa, joten mitään kiinteää vesi- tai viemäriliitäntää poreet eivät vaadi.

Novitekin ulkoporeallas
Kuva Novitek

Meille sopivan ulkoporealtaan kartoituksessa meillä oli muutama toive:
  • Suomalaisuus - haluamme ylipäätään tukea suomalaisia yrityksiä, mutta ulkoporealtaan hankinnassa tämä korostui muistakin syistä. Meillä on Suomessa hyvin vaativat sääolosuhteet, joten halusimme tuotteen, joka on suunniteltu erityisesti tähän ympäristöön.
  • Kunnon poreet - toiveenamme ei ollut pelkkä lillutteluallas, vaan tahdoimme nimenomaan kunnollisia poreita, joista olisi hyötyä myös kehonhuollossa.
  • Ulkonäkö - esteetikkona halusin tietysti kauniin altaan, jonka saisi mieluiten upotettua. Näin terassimme mahtava näkymä kohti metsää ei peittyisi.

Näillä spekseillä oli helppo valita ulkoporealtaan toimittajaksi Novitek. Novitek on suomalainen ulkoporealtaiden valmistaja - kaikki heidän altaansa valmistetaan Salossa laadukkaista komponenteista. Lisäksi Novitek on panostanut nimenomaan poreisiin, joten mallistosta löytyy laaja valikoima erilaisia hierontaominaisuuksia. Ylipäätään allasvalikoima on laaja ja varustetasoja löytyy erilaisiin tarpeisiin
Novitek Olos
Kuva Novitek

Novitekin altaista meille on tulossa Olos Basic. Halusimme ehdottomasti altaan, jossa on kaksi makuupaikkaa. Tulemme kuitenkin poreilemaan pääsääntöisesti kaksin, joten nyt parhaasta paikasta ei tarvitse tapella - ainakaan niin kauan kun perheeseen kuuluu vain kaksi aikuista. Oloksessa on kuitenkin tilavat paikat yhteensä viidelle poreilijalle, joten tila ei lopu pienellä porukallakaan. Allas on ylipäätään aika kivan kokoinen (210 x 210 cm), joten tämmöiset hieman pidemmätkin kylpijät mahtuvat mukavasti poreisiin. Lisäksi Olos on suunniteltu nimenomaan hierontaa silmälläpitäen (altaassa on 53 hierontasuutinta!), joten allas soveltuu erinomaisesti myös lihashuoltoon porenautiskelujen ohella.

Olos kuuluu Novitekin Select-valikoimaan, jossa on lähtökohtaisesti enemmän hierontasuuttimia ja -pumppuja kuin Standard-mallistossa. Select-altaisiin voi myös itse valita sekä ulko- että sisävärin. Varmaan sanomattakin selvää, että tämä ominaisuus houkutti! Tosin tässä meinasi iskeä valinnanvaikeus kauniiden vaihtoehtojen äärellä: näillä näkymin meille tulee ulkoa musta ja sisältä kauniin vaalea (värin nimi Alba) ulkoporeallas. Lisäksi Select-altaisiin oli mahdollista lisätä upotuspanelointi. Upotuspaneloinnin avulla allas voidaan upottaa terassiin ilman erillisiä terassiin rakennettavia huoltoluukkuja. Meidän terassi rakentuu jyrkän rinteen päälle, joten huoltoluukut olisivat olleet hankala lisä. Ja kaunista metsämaisemaamme emme halunneet piilottaa terassin päällä seisovan altaan taakse.

Kokonaisuudessaan alan olla tästä porehommasta ihan pikkasen innoissani - en malta odottaa, että Olos pääsee kotiin! Olisipa jo ensi joulu ja se kuurainen aamu omalla terassilla <3


LUE MYÖS:

Kommentit