Miten luoda kylpyhuoneeseen spa-tunnelmaa?


Kylpyhuone on aiemmin jäänyt monesti hieman vähemmälle huomiolle kodin tiloja suunniteltaessa. Nykyään monet kaipaavat kuitenkin kylpytiloiltaan enemmän - niihin halutaan ripaus ylellisyyttä ja rentoutumishetken puitteet kiireisen viikon keskelle.

Myös meille oli alusta asti selvää, että haluamme panostaa kylpyhuoneeseen ja saunaan - näistä muodostuikin yksi meidän lempparitoteutuksista. Hirveästi neliöitä meillä ei ollut näihin tiloihin käytettävissä, mutta loimme harmonista tunnelmaa muilla keinoilla. Ja hieman anastimme sitä lisätilaakin saunaan leffahuoneen puolelta - nyt saunassa mahtuu mukavasti makoilemaan löylyjen lomassa.

Miten meillä luotiin ripaus ylellisyyttä kylpytiloihin?

Pohjaratkaisu

Pohjaratkaisu määrittää isosti tilaa kuin tilaa. Meillä ei tosiaan ollut mahdollisuutta käyttää kylpytiloihin runsaasti neliöitä, mutta mietimme toiminnot sitäkin tarkemmin. Kylpyhuoneessa meillä on 4,3m² ja saunassa 3,5m². Lopputulos on itse asiassa erinomainen: kompakti, mutta todella toimiva. Saimme kohtuullisilla neliöillä toivotun lopputuloksen viemättä tilaa muista huoneista.

Saunan lauteiden sijoittelulla mahdollistettiin rennot pötköttelyhetket, ja kiuas asetettiin näkyvälle paikalle keskelle tilaa. Sauna ja kylpyhuone erotettiin toisistaan lasiseinällä, joka lisää tilan tuntua. Saunan takaseinälle tuli iso sisäikkuna, josta näkee leffahuoneen läpi metsään. Saunan ikkuna sekä kylpyhuoneen lasiovi päästävät kauniisti valoa tilaan, ja saunan lasiseinä antaa valon kulkea koko tilan läpi.

Kylpyhuoneeseen laitettiin kaksi sadesuihkua, jotka asetettiin eri seinille. Päätyseinää koristaa shampoohylly. Oven viereen rajasimme pienen pukeutumistilan, joka tuo kivasti ilmettä tilaan. Toiselle puolen ovea asennettiin pyyhekuivain, joka helpottaa arkea ja jättää pukeutumistilan vapaaksi märiltä pyyhkeiltä.

Luonnonmateriaalit

Kylpylöissä ja luksushotellien kylpytiloissa näkee usein luonnonmateriaaleja. Myös kotikylpylään saa luotua ylellistä tunnelmaa hyödyntämällä erilaisia kivipintoja ja puuta. Lasi sopii kauniisti näiden elementtien kaveriksi.

Meidän kylpytilojen yleisilmettä määrittävät pitkälti juurikin luonnonmateriaalit. Saunassa on käytetty lämpöhaapaa, joka jatkuu katon sekä pukeutumisnurkkauksen paneloinneissa. Laattoihin valitsimme kivimäisen viimeistelyn, jossa yhdistyy rouhea kivi ja marmorimainen kuviointi. Jo laatan nimi Royal Stone henkii tavoiteltua tunnelmaa.

Hillitty ja yhtenäinen sävymaailma

Luonnonmateriaalien lisäksi kauniissa kylpytiloissa on yleensä hyödynnetty hillittyä ja yhtenäistä väriskaalaa. Monesti näkyy minimalistisia harmaan sävyjä, tyylikkäitä beigejä tai tunnelmallisia tummia ratkaisuja.

Meidän koko koti on täynnä pehmeitä sävyjä, eikä kylpytiloissa tehty poikkeusta. Laattoihin valittiin lämmin beigen sävy: Noble Beige. Vaaleat laatat myös avartavat kätevästi pienehköä tilaa. Laatoille saatiin mukavaa kontrastia tunnelmallisen tummasta lämpöhaavasta.

Valaistus

Valaistuksella saa luotua hienosti tunnelmaa myös kylpytiloihin. Me käytimme sekä saunan että kylpyhuoneen puolella himmentimiä - siivoaminen on helpompaa kirkkaassa valossa ja kylpyhetkiin voi säätää hämärämmän tunnelmavalaistuksen.

Meillä on kylpyhuoneessa 4000K muiden tilojen mukaisesti, mutta saunan puolelle valitsimme tunnelmallisemman 3000K. Saunasta löytyy kattoledien lisäksi kiuasvalo, joka korostaa hienosti saunan tärkeintä elementtiä.

Äänentoisto

Täydellinen rentoutumistuokio hivelee kaikkia aisteja - yleensä kylpylöissäkin hemmotteluhetkiin kuuluu rauhallinen ja rentouttava musiikki. Meidän saunan lauteiden alle asennettiin kaiuttimet, jotka mahdollistavat kylpyhetkien viimeistelyn lempimusiikilla.


Luo tunnelmaa viimeistelyllä

Viimeistelyillä on mahdollisuus luoda tilaan juuri toivottu tunnelma. Shampoot voi kaataa kauniisiin pulloihin, kylpypyyhkeisiin valita harmonisia luonnonmateriaaleja ja asettaa esille muhkeat kylpytakit. Rentoutumishetken ajaksi voi sytyttää tuoksukynttilöitä tai kaataa löylyveteen saunatuoksua.

Pyyhkeet, kylpytakit ja laudeliinat meilläkin on valittu teemaan sopivaksi, mutta shampoohyllyltä kyllä löytyy kaiken kirjava kokoelma erilaisia puteleita. En ole itse kokenut järkeväksi kaadella aineita pulloista toisiin, mutta onneksi kaupoista löytyy nykyään valmiiksi kauniitakin pakkauksia. Ja aika ihania rentoutumishetkiä meidän kylpytilat ovat silti tarjoilleet.

Kommentit

  1. Kylläpä olettekin saaneet aikaan hienoa tunnelmaa. Tästä sain varmuuden, että LVI-saneeraus todella kannattaa. Täytyy alkaa tuumasta toimeen ja tiedustella paikalliselta firmalta, suostuvatko toteuttamaan seinäsyvennyksen suihkutilaan. On kaunis ja kätevä. https://lvikallavedenputki.fi/putkityot.html

    VastaaPoista

Lähetä kommentti