Puun käyttö sisustuksessa ja pintamateriaaleissa

Kaupallinen yhteistyö Pieksäwood


Puu on nyt todella suosittu materiaali niin rakentamisessa kuin sisustamisessakin. Enkä yhtään ihmettele: se on aito, lämmin ja kaunis materiaali, jossa on loputtomasti erilaisia vaihtoehtoja niin viimeistelyjen, käyttötarkoitusten kuin sävymaailmojenkin suhteen. Esimerkiksi Tuusulan Asuntomessuilla näkyi upeita erilaisia toteutuksia puusta lähes kaikilla pinnoilla mitä kuvitella saattaa.

Itse olen kuitenkin kipuillut asian suhteen. Rakastan puuta materiaalina, mutta mihin kaikkialle sitä laittaisi? Mielikuvissa siintävät isovanhempien suosimat sisustusratkaisut, joissa puulla oli painettu tukkoon kaikki tilat. Toki nykyään puun käyttö ei tarkoita kellertäväksi tummunutta mäntypaneelia, mutta missä kohtaa puuta on liikaa?


Meille on tulossa moneen perinteiseen kohtaan puuta: talo on verhoiltu puulla, saunassa ja kylpyhuoneessa on puuta, lattia on puun sävyistä vinyyyliä ja parissa paikassa on puun sävyistä laminaattitasoa. Halusimme kuitenkin tuoda puun lämpöä vielä johonkin näiden lisäksi. Erilaisten versiointien ja pohdintojen jälkeen päädyimme käyttämään sisustuspaneelia talon kahdessa seinässä: eteisessä ja käytävässä. Molemmissa paikoissa halusimme hyödyntää haapaa sen kauniin vaalean sävyn vuoksi, joka sopi hyvin myös vinyylilankkumme väritykseen (joka muuten todellisuudessa on huomattavasti vaalempi kuin kuvat antavat ymmärtää).


Eteinen on talon käyntikortti, se luo kodin ensifiiliksen. Siksi halusimme tuoda heti sisäänkäynnille jonkun persoonallisen elementin. Haapapaneeli oli siis helppo valinta tänne. Eteisemme ei ole tilana kovin iso, joten päädyimme valitsemaan valeurapaneelia - sen suhteet sopivat kauniisti tähän tarkoitukseen. 


Toinen paneelin käyttökohde valikoitui käytävän puolelta. Suht kapeaa käytävää on aika mahdoton sisustaa, joten halusimme siihen jonkun näyttävämmän elementin. Pohdimme pitkään perinteisen leveän paneelin ja Pieksäwoodin näyttävän uutuuden Tunturi-paneelin välillä, mutta päädyimme lopulta perinteiseen malliin. Pystyyn asennettu Tunturi olisi ollut magea lisä tilaan, mutta käytännön syistä päädyimme perinteiseen malliin. Suunnitelmissa on nimittäin laittaa käytävälle valokuvia, ja niille tuo perinteinen paneeli luo kauniimman sekä helpommin käsiteltävän taustan. 

Pieksäwoodin Tunturi-paneeli

Paneelien pintaan laitoimme jo ennen asennusta väritöntä UV-suojavahaa, jotta puu ei kellastuisi ajan saatossa. Haavan kauniin sävyn vuoksi emme halunneet käyttää vaalentavaa versiota vahasta. Valitettavasti tuo väritön vaha kuitenkin hieman kellastutti hyvin vaaleaa puuta, mutta lopputulos on upea silti.

Molemmat paneelit meille toimitti Pieksäwood. Pieksäwood on suomalainen perheyritys, joka on aloittanut puutuotteiden valmistuksen yli 70 vuotta sitten. Laadun takaamiseksi jokainen puutuote höylätään käsin Pieksämäellä, ja kaikki tuotteet on tehty ekologisesti ja myrkyttömästi aidosta puusta. Laatu huokuu myös meidän paneeleista, ne ovat yksinkertaisesti ihan mielettömän kauniita. 


Meidän koti on aika vaalea, joten nämä paneelit olivat aivan nappivalinta meille. Ne tuovat juuri sopivasti kaivattua pehmeyttä hieman kolkon valkoisen rinnalle. Itse en edelleenkään haluaisi pinnoittaa koko kotia puulla, joten näillä parilla tehosteseinällä saimme meille juuri sopivan annoksen lämpöä.


Kommentit