Pihasuunnittelua


Meitä ovat viime aikoina hellineet upeat kevättalviset päivät. Aurinko lämmittää jo mukavasti - meidän takapihan terassi on ollut jo lähes täysin kuiva monena päivänä. Tuota kuivaa terassia katsellessa sen kalustaminen on alkanut polttelemaan.

Terassipolttelun lisäksi itsessä on herännyt pieni pakokauhu - kevään saapuminen tarkoittaa myös varsinaisen pihan viimeistelyä raksan jäljiltä. Ja pihahommat eivät ole koskaan olleet oma vahvuus tai oikeastaan minkäänlainen mielenkiinnon kohde. Siinä myös yksi syy miksi ihastuimme townhouse-kohteeseemme: pieni piha ja iso terassi sopivat meille paremmin kuin hyvin.

Kaikki jutun 3D-mallinnukset: Studio Heikura

Mitä tulee ottaa huomioon pihasuunnittelussa?

Tavoitteet ja mahdollisuudet

 • Mitä mahdollisuuksia tontilla on esimerkiksi koon, sijainnin, korkeuserojen ja olosuhteiden puolesta?
 • Onko puutarhanhoito rakas harrastus vai haaveiletko huoltovapaasta pihasta?
 • Kuinka paljon rahaa haluat käyttää pihan rakentamiseen?

Toiminnot

 • Mitä välttämättömiä toimintoja pihalta tulee löytyä - oleskelu- ja ruokailualue, pysäköintipaikka, tila jätekatokselle, paikka postilaatikolle?
 • Mitä muita toiveita tai tarpeita - pyykinkuivatus, leikkipaikka, pyöräteline, kasvihuone?

Materiaalit ja sävymaailma

 • Millaisista kasveista, väreistä ja muodoista pidät? 
 • Mitkä materiaalit sopivat taloon ja ympäristöön?

Meidän pihasuunnittelun kolme elementtiä: etupiha, takapiha ja terassi

Terassi

Atrium-tyylinen terassi on yksi talomme hienoimmista elementeistä. Terassilla on kokoa 90m² ja se avautuu kohti metsää. Jyrkän rinnetontin ansiosta metsä kasvaa useamman metrin terassia alempana, joka korostaa maisemaa entisestään. Terassi antaa lounaaseen, joten aurinkoa riittää päivästä iltaan saakka.

Terassista haluaisimme olotilojen jatkeen kesäkuukausien ajaksi. Tunnelma saisi siis jatkaa sisätilojen vaaleaa ja pehmeää yleisilmettä. Talomme on kuitenkin ulkoväritykseltään musta-valkoinen, joten todennäköisesti kalusteiden sävymaailma tulee olemaan napsun sisätiloja särmempi.

Terassilta ei tila lopu ihan heti, joten kaikki toivotut toiminnot tulevat mahtumaan hyvin: iso ruokailuryhmä, kesäkeittiö / grillauspiste, oleskeluryhmä ja ulkoporeallas. Tällä hetkellä terassilla ei ole lainkaan katettua tilaa, mutta jonkinlainen ratkaisu ainakin kokkaus- ja ruokailutilojen yhteyteen on kehitettävä.

Etupiha

Ison terassin ja yksikerroksisen talon jälkeen pienestä tontista ei olekaan enää paljoa jäljellä. Etupihalta löytyy kuisti sekä kaavan määräämä autopaikka, joten kovin erikoisia istutuksia etupuolelle ei tule mahtumaan. Nurmikon ja isommat puut voi unohtaa suorilta, mutta jotain vihreää tännekin on saatava - ruukkukasveja tai jokin laatikkoratkaisu?

Kiveys olisi mielestäni kaunein tapa päällystää etupiha, mutta rikkaruohojen nyppiminen kivien välistä on kaikkea muuta kuin houkutteleva iltapuhde. Hyvin todennäköisesti tulemme asfaltoimaan etupihan helppouden vuoksi, mutta tämä ratkennee kun kaupunki saa edestämme kulkevan tien valmiiksi.

Takapiha

Myös takapihalle jää vain muutaman metrin kaistale terassin ja metsän väliin. Terassi on pari metriä pihaa korkeammalla, joten takapihaa ei tule varsinaisesti katseltua mistään. Takapihalle halutaankin luonnollista tunnelmaa. Tälle kaistaleelle tuskin kannattaa istuttaa nurmikkoa, esimerkiksi kuntta jatkaisi kauniimmin metsän ilmettä. Lisäksi pitää saada järkevä kulku kellarille ja mahdollisesti pari istutustakin tänne voisi laittaa. Miehellä lienee haaveissa myös pari marjapuskaa.

Yksi iso kysymysmerkki on terassin alunen - iso sorarinne on tällä hetkellä varsinainen rumilus. Vaikkei takapihaa tulekaan yleensä katseltua, olisi yleisilme mukava saada siistiksi. Terassin tukipuiden rimotuksella sorarinteen saisi ainakin piiloon, mutta joku muukin vaihtoehto voisi kiinnostaa.

Pihasuunnittelun TODO

 • Teemmekö pihasuunnitelman itse vai käytämmekö suunnittelijaa? Omat rahkeet pihasuunnitteluun ovat onnettomat, mutta kannattaako näin pieneen pihaan käyttää ammattilaista?
 • Ensi kesälle saa varata aikaa varsinaisiin pihatöihin, nämä tulemme varmastikin tekemään itse.
 • Ulkokalusteiden metsästys - kohta kaupoista löytyy paras valikoima. Vai kannattaisiko kuitenkin odottaa alennusmyyntejä, ostettavia kalusteita on nimittäin aikamoinen kasa?
 • Kesäkeittiön tarkat suunnitelmat ja toteutus (tämä nakki napsahtaa onneksi pitkälti miehen vastuulle).
 • Katetun tilan suunnittelu - tehdäänkö tämä itse vai ostetaanko valmis ratkaisu?
 • Ulkoporealtaan sijoittelu - upotetaanko vai rakennetaanko jokin porrasratkaisu ympärille?
Tällä hetkellä pihasuunnitelmista löytyy siis enemmän kysymysmerkkejä kuin valmiita plänejä - kaikki vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita!


Kommentit