Muuttovalmis talo - rakentaisimmeko näin uudestaan?


Talon voi rakentaa tai rakennuttaa hyvin monella eri tavalla. Se perinteisin ja nykypäivänä varmaan harvinaisin muoto on rakentaa talo omin pienin kätösin pitkästä tavarasta. Suurin osa rakentajista käyttää jonkinlaista talopakettia - talon valmiusasteelle on olemassa useita eri vaihtoehtoja. Muuttovalmis talopaketti eli niin sanottu avaimet käteen -toimitus on se kaikista pisimmälle viety toimitusmuoto. 


Rakennutimme uuden kotimme avaimet käteen -toimituksella. Meillä oli jopa harvinaisen laaja toimitussisältö, sillä myös maatyöt kuuluivat diiliin - ainoastaan pihan laitto jäi omalle vastuulle. Meillä ei myöskään ollut vaihtoehtoja toimitustavassa, sillä kaikki rivistömme townhouset tulivat samalta talotoimittajalta. Kyseessä on kuitenkin omakotitalo omalla tontilla, meillä on vain rasitesopimukset naapureiden kanssa yhteisistä seinäpätkistä.

Vaikka emme päässeetkään itse valitsemaan talotoimituksen valmiusastetta, olisimme hyvin todennäköisesti päätyneet muuttovalmiiseen kohteeseen. Olemme ensikertalaisia, meillä ei ole mitään osaamista talonrakentamisesta ja ennen koronaa molempien työhön sisältyi paljon matkustamista. Lisäksi halusimme olla naimisissa vielä taloprojektin jälkeenkin, joten itse rakentaminen olisi ollut meille liian iso pala kakkua.

Alunperin ajattelimme, että eihän itse rakennuttaminen eri toimittajia hyödyntäen ole kuin projektinjohtoa ja satunnaista siivoamista raksalla. Rakentamisessa on kuitenkin paljon enemmän työtä, huolehdittavaa ja suunniteltavaa kuin alunperin osasimme ajatellakaan. Myös muuttovalmiissa kohteessa olemme onnistuneet käyttämään tunteja ja taas tunteja muun muassa eri suunnitelmien tekoon, liittymäasioiden hoitamiseen ja työjäljen tarkistamiseen. 


Muuttovalmiin kohteen suurin plussa on helppous. Talotoimittaja hoitaa rakentajan puolesta kaikki tarvittavat työkalut, materiaalit, lämmittimet ja raksavalot. Talotoimittaja hoitaa materiaalien vastaanoton keskellä työpäivää ja kantaa toimitukset sisälle. Myös jätemaksut, työmaasiivoukset ja lumityöt kuuluvat avaimet käteen -toimitukseen. Rakentaja saa valmiina kaikki ammattilaisten tekemät tekniset suunnitelmat ja jopa apua pintamateriaalien valintaan - periaatteessa juuri mitään ei tarvitse tehdä itse.

Mitkä sitten ovat muuttovalmiin kohteen heikkoudet? Vaikka kaikki luvataan hoitaa puolestasi, käytännössä kuitenkin jokainen työvaihe ja suunnitelma tulee tarkistaa itse. Virheitä sattuu kaikille, eikä kukaan muu pidä yhtä tarkkaa kirjaa halutusta lopputuloksesta kuin tuleva asuja. Rakentajan tulee siis olla tarkkana, että kaikki todella tehdään sopimusten ja piirustusten mukaisesti. Toki tämä asioiden tarkistaminen sisältyy ihan jokaiseen rakennusprojektiin toimitustavasta riippumatta. On kuitenkin hyvä tiedostaa, ettei mihinkään raksaprojektiin kannata lähteä nollat taulussa - edes avaimet käteen -toimituksella.

Yksi keskeinen heikkous lienee myös kustannukset. Muuttovalmiissa talotoimituksessa talotoimittaja tosiaan hoitaa lähes kaikki käytännön työt rakentajan puolesta, eikä tämä työ ole tietenkään ilmaista. Kaikkien talojen hinnat ovat yksilöllisiä ja niihin vaikuttavat todella monet tekijät, joten on mahdotonta sanoa, kuinka paljon kalliimpi avaimet käteen -toimitus on. Toisaalta positiivisena kääntöpuolena hintapolitiikassa tulevat yhteistyökumppaneiden alennukset. Talotoimittajallamme oli esimerkiksi muutaman keittiöfirman kanssa todella hyvät diilit, joihin tavallinen rakentaja ei pääse käsiksi. 


Omasta mielestä ehkä suurin heikkous muuttovalmiissa talossa on kuitenkin valinnanvapauden puute. Kun rakennat mahdollisesti loppuelämän kotia, olisi kiva päästä valitsemaan juuri ne itselle mieluisimmat materiaalit ja tarvikkeet. Muuttovalmiissa kohteessa näin ei voi tehdä. Joillain talotoimittajilla on hyvin tarkat valikoimat, joista tulee tehdä kaikki valinnat. Me saimme aika vapaat kädet, mutta kaikki tavarat piti kuitenkin tulla tietyiltä toimittajilta.

Rakentaisimmeko näin uudestaan? Jos olisimme mystisesti rakentamassa uudestaan ensimmäistä taloamme, niin varmasti rakentaisimme. Todellisuudessa seuraava raksaprojekti olisi kuitenkin jo toinen, joten varmasti ainakin harkitsisimme myös muita vaihtoehtoja. Nyt meillä on jo aika hyvä kuva siitä, mitä kaikkea talon rakentaminen pitää sisällään. Saavutetut säästöt ja rajattomat mahdollisuudet houkuttelisivat miettimään eri toimittajien hyödyntämistä - täysin itse emme missään nimessä lähtisi rakentamaan. Toki tähän vaikuttaisi myös elämäntilanne, yhtään hektisemmässä arjessa avaimet käteen -toimitus olisi varmasti ainoa potentiaalinen vaihtoehto.


Kommentit