Käyttökokemuksia lieteen integroidusta liesituulettimesta - hitti vai huti?


Keittiö on meille kodin tärkein tila ja käytimme raksan alkuvaiheilla ihan tuhottomasti aikaa toimivan (ja kauniin) keittiön suunnitteluun. Lieteen integroitu liesituuletin oli yksi suurimmista kysymysmerkeistä: se oli meidän tilaan ehdottomasti esteettisin ja toimivin ratkaisu, mutta käyttökokemuksia tuntui ainakin tuolloin olevan kovin niukasti tarjolla. 

Kirjoitin jo blogin alkuaikoina postauksen lieteen integroidusta liesituulettimesta, sieltä löytyy tarkemmat perustelut, miksi päädyimme valitsemaan integroidun liesituulettimen omaan keittiöömme. Jo tuolloin mietin, että haluan aikanaan jakaa meidän käyttökokemukset helpottamaan muiden keittiötään suunnittelevien päätöksentekoa. Olemme nyt asuneet uudessa kodissamme reilun kuukauden, joten liesi tuulettimineen on päässyt jo kunnon testiin useampaan otteeseen. Oliko lieteen integroitu liesituuletin siis hitti vai huti?Meille päätyi lopulta Siemensin iQ500 induktiotaso integroidulla liesituulettimella. Meidän malli on varustettu aktiivihiilisuodattimella, sillä hormia ei olisi saanut järkevästi vedettyä keskelle olotilaa. Tässä mallissa on toisella puolella combiZone, joka mahdollistaa isojen patojen käytön liedellä. Sekä paistoalueiden että liesituulettimen ohjaus tapahtuu samasta touchSliderista. Saimme lieden järkevään hintaan Puustellin synttärikamppiksesta, jonka lisäksi tässä mallissa oli oikein hyvät tehot. Niitä varsinkin kannattaa vertailla eri mallien välillä - luvuissa on hurjia eroja, jotka tietysti vaikuttavat isosti liesituulettimen toimivuuteen.


Se lieden kiinnostavin ominaisuus, eli liesituuletin, toimii hämmentävän hyvin. Niin hyvin, että kevyempien kuivamausteiden kanssa saa olla tarkkana, etteivät matkaa suoraan tuulettimeen. Välillä isommat höyryt saattavat jäädä hetkeksi lieden yläpuolelle pyörimään, mutta kertaakaan huoneilma ei ole haissut ruualle isommankaan käristämisen jäljiltä. Ja yleensä tuulettimen laitto isommalle tai kattilan kannen kääntö eri asentoon hoitaa muutenkin tuon ongelman. 


Yksi parhaista jutuista on tuulettimen sijainti lieden tasolla - höyryt eivät tulee naamalle, eikä tarvitse varoa pään kolauttamista niin kuin perinteisen kuvun kanssa. Myös saarekkeen yllä olevien valaisinten pitäisi pysyä suht puhtaana, mutta näitä emme tosin ole vielä ehtineet hommata ja testata.

Hieman yllättäen positiiviseksi kokemukseksi paljastui myös itse liesi - se on todella nopea ja herkkä reagoimaan tehtyihin säätöihin. Meillä on ollut aiemminkin induktioliesi, mutta toki siinä saattoi jo reilusti yli viiden vuoden ikäkin painaa. Tällä liedellä se kaikista tärkein eli ruoanvalmistus, sujuu juuri kuten parhaimmillaan pitäisikin. 


Lieden siivous sujuu vaivattomasti. Tuuletin pitää pestä kerran kuussa, joka ajatuksena hieman ressasi alunperin. Pahimmat osat saa kuitenkin astianpesukoneeseen, joten pesu ei oikeasti ole iso homma. Ja pitäisihän tuota suodattimien pesua tehdä kaikkien liesituulettimien kanssa, monesti se vain unohtuu. Laite myös ilmoittaa pesun tarpeesta, mikäli se meinaa itseltä jäädä väliin.

Lieden koko tulee ottaa huomioon keittiötä suunniteltaessa. Meidän liesi on 80 cm leveä ja vaati 90 cm leveän kaapiston. Koneisto vie myös tason alta hieman tilaa, joten normaalin alalaatikon säilytystilaa siihen ei saa. Meillä tuo hieman matalampi säilytystila on käytetty paistinpannuille - toimii sijaintina erinomaisesti.


Kaiken kaikkiaan lieteen integroitu liesituuletin on siis ehdottomasti hitti. Nyt jopa vähän huvittaa se oma jahkaaminen asian kanssa, niin loistava tuote on kyseessä. Liesi on toimiva, se täyttää helposti meidän vähän vaativamman kokkausmaun tarpeet. Tuuletin toimii oikein mallikkaasti ja on jopa käytännöllisempi kuin perinteinen versio. Lisäksi kokonaisuus on kaunis, se hukkuu hienosti osaksi meidän olotilan keittiötä.Kommentit

 1. Tästä jutusta olisi kiva saada päivitetty kertomus noin vuoden käyttökokemuksen jälkeen. Yksi kuukausihan ei vielä kaikkea liedestä kerro, mutta vuoden aikana useampi puuro tai keitto on voinut lieden yli jo kiehahtaa. Eniten itseäni kiinnostaa se, että mitä tapahtuu, kun käännät hetkeksi liedeltä selkäsi ja keitokset ovat kiehuneet joskus reippaastikin yli kattilan. Minkälaiselta se lieden puhdistus silloin tuntuu. Suuntahan lämpimän höyryn imeminen alas päin on vastoin kaikkia fysiikan lakeja. Mielenkiintoista on toki se, että tuote mahdollistaa lieden asentamisen paikkoihin, joihin ei poistoputkea voida tai haluta katon läpi tuoda. Sopii aikaan, jolloin halutaan keittiön ja olohuoneen yhdistäviä avoimia tiloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos juttuideasta - oikein hyvä pointti! Halusin kirjoittaa omat käyttökokemukset mahdollisimman pian järkevän testauksen jälkeen, mutta kuukausi ei todella ole pitkä aika. Ehdottomasti siis uusi postaus korvan taakse, varsinkin jos kokemukset yhtään tästä muuttuvat.

   Poista
 2. Moikka! Mua kiinnostaa myös, että mitä tapahtuu, jos tuuletin imaisee ruokaa sisäänsä - meneekö rikki tai röörit tukkoon? Vai saako puhdistettua helposti? Muuten vaikuttaa hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Ennen varsinaisia moottoreita on tosiaan tuo suodatin, joten isommat palaset eivät pääse tekemään tuhojaan. Eikä meillä kyllä mikään varsinainen ruoka sinne ole lennellytkään, vain nuo kevyemmät mausteet :) Ja suodattimen tosiaan saa iisisti koneeseen pesuun!

   Poista
  2. Haha olispa aika tehokas, jos liedeltä ruuat lentäisivät suoraan tuulettimeen 😅 lähinnä itse näen silmieni edessä mun perus riisinkeittämiset, josta melkein aina kiehuu yli, niin mietin et mitä sitten tapahtuu. Mutta hieno se on ja voisin harkita kyllä meillekin tulevaisuudessa 😊

   Poista
 3. Eikös tuo ole aika kova ääninen verrattuna normaaliin liesituulettimeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Normaaleissakin on niin montaa äänitasoa, olen omistanut yhtä kovaäänisiä normaaleita. Mutta ei tämä juu hiljaisimmasta päästä ole kovilla voimakkuuksilla, pienet tehot eivät ole kovaäänisiä.

   Poista

Lähetä kommentti