Millaiset kaihtimet meille? Vinkkejä kaihdin- ja verhovalintaan


Kaupallinen yhteistyö Trendi Kaihdin

Jo rakennusvaiheessa oli selvää, että kotimme tulee vaatimaan hyvät verhoratkaisut: osa ikkunoista ulottuu kolmeen metriin ja leveyttä on parhaimmillaan kaksi metriä, jotkut tiloista vaativat näkösuojaa ja toiset helpotusta keskipäivän auringonvalolta. Erilaisia vaihtoehtoja tuntui olevan markkinoilla vaikka kuinka paljon - oikeiden valintojen tekeminen tuntui ihan mahdottomalta tehtävältä.

Onneksi saatiin apua valintojen tekemiseen Trendi Kaihtimelta. Trendi Kaihdin on tamperelainen yritys, joka valmistaa itse tuotteensa Suomessa yli 40 vuoden kokemuksella. Heillä on omat, koulutetut asentajat ja todella monipuolinen valikoima - Trendi Kaihtimesta saat kaihdin- ja verhoratkaisut tarpeeseen kuin tarpeeseen. Meidän hyvinkin monimutkaiselta tuntunut verhohaaste ratkesi hämmentävän näppärästi ja nopeasti ammattilaisen avulla.

Mitä ottaa huomioon kaihdinvalinnassa?

Muun muassa ilmansuunnat, ikkunoiden koko ja näkösuojan tarve vaikuttavat siihen, millainen kaihdin- tai verhoratkaisu on kyseiseen kohteeseen sopivin. Kaihdinratkaisut kannattaakin aina miettiä huonekohtaisesti, jotta valitut ratkaisut sopivat juuri kyseisen tilan tarpeisiin ja tyyliin.

Ratkaisua pohtiessa kannattaa ottaa huomioon tarvitseeko tila:
  • Näkösuojaa
  • Auringonsuojaa
  • Pimentävyyttä
  • Akustiikkaa
  • Sähkökäyttöisyyttä
  • Lapsi- tai lemmikkiturvallisuutta

Millaisia kaihdin- ja verhoratkaisuja on saatavilla?

Sälekaihtimet

Sälekaihtimet on se varmasti kaikille tuttu ja turvallinen vaihtoehto. Eikä suotta: sälekaihtimet vastaavat moneen tarpeeseen ja niissä löytyy lähes loputtomasti vaihtoehtoja eri väreistä puuhun ja metallisävyihin. Sälekaihtimilla pystyy hankkimaan näkösuojaa sekä säätämään ikkunoista tulevan valon suuntaa ja määrää.

Rullaverho

Rullakaihtimista löytyy sopiva vaihtoehto lähes mihin tahansa tilaan laajan kangasvalikoiman ansiosta. Kangasta vaihtamalla voidaan toteuttaa täysin pimentävä, hieman läpikuultava tai vaikka osittain läpinäkyvä lopputulos. Rullaverhoista saa hillityn tyylikkäät tai persoonallisen värikkäät toiveiden mukaan. Lisäksi rullaverhot voidaan asentaa käsikäyttöisinä tai moottoroituina.

Lamelliverhot

Pystylamelli on helppokäyttöinen klassikkoverho, jota näkee taas käytettävän paljon varsinkin moderneissa omakotitaloissa. Lamellit ovatkin erinomainen valinta kun verhoja tarvitaan suojaamaan isoa pinta-alaa. Myös lamellikankaista löytyy paljon vaihtoehtoja pimentävistä valoa heijastaviin.

Vekkikaihtimet

Vekkikaihtimille on tyypillistä mahdollisuus säätää kaihdinta kahteen suuntaan. Verhon voi säätää esimerkiksi ikkunan alaosaan antamaan suojaa ohikulkijoilta alas saakka ulottuvissa ikkunoissa. Verhojen säätö on portaaton, joten verhon voi asettaa juuri toivotulle korkeudelle - vaikka keskelle ikkunaa. Myös vekkikaihtimissa löytyy vaihtoehtoja läpikuultavasta peittävään.

Verhotangot ja -kiskot

Kaikissa tiloissa ei ole tarvetta varsinaisille kaihdinratkaisuille, vaan paras vaihtoehto saattaa löytyä perinteisistä verhoista. Verhotankoja ja -kiskoja löytyy moneen tarkoitukseen, joten kannattaa miettiä myös niiden valinta toivotun lopputuloksen mukaisesti.

Millaiset kaihdin- ja verhovalinnat meille tuli?

Olotila

Meidän olotilan isot ikkunat antavat lounaaseen, joten kriittisin ominaisuus oli saada tilaan suojaa paahtavalta kesäauringolta. Näkösuojaa emme puolestaan kaivanneet, sillä tontti rajoittuu metsään - toiveissa oli sen sijaan läpikuultava lopputulos. Päädyimme ottamaan olotilaan moottoroidut rullaverhot screenkankaalla. Emme olleet tajunneet laittaa verhoille sähkövarauksia, mutta akkukäyttöiset moottorit ovat itseasiassa tosi näppärät - ja ihanan hiljaiset! Kaukosäätimellä pystyy ohjaamaan joko yksittäistä verhoa tai kaikkia verhoja kerralla.

Screenkangas antaa juuri sopivasti suojaa auringonvalolta, mutta ei peitä kokonaan kaunista metsänäkymää. Lisäksi valittu vaalea sävy sointuu hienosti meidän olotilaan. Tässä tilassa verhot haluttiin saada mahdollisimman huomaamattomiksi, joten rullaverhot asennettiin kiinteiden ikkunoiden karmien sisäpuolelle. Näin valo pääsee hieman läpi karmin ja verhon välistä, mutta olotilassa se ei ollut ongelma.

Leffa-/työhuone

Leffahuoneessa kaikista kriittisin tekijä oli puolestaan pimentävyys: huone tuli saada mahdollisimman pimeäksi myös keskikesällä. Myös leffahuoneeseen valikoitui moottoroidut rullaverhot. Tällä kertaa täysin pimentävällä kankaalla, joka on lisäksi sisäpuolelta musta - leffahuoneeseen toimivin ratkaisu tummien seinien kaveriksi. Verhot asennettiin ikkunoiden yläpuolelle, jotta kangas saatiin ulottumaan ikkunoiden karmien yli - nyt edes pieni hajavalo ei ollut toivottu lopputulos.

Päämakuuhuone

Päämakuuhuoneeseen on haettu hotellimaista tunnelmaa, joten sinne perinteiset verhot tuntuivat parhaalta ratkaisulta. Meille asennettiin koko huoneen levyinen verhokisko, joka mahdollistaa ihanan runsaat verhot tilaan. Verhot tullaan hankkimaan täysin pimentävinä, joten nukkumisrauha on taattu myös kesäöinä. Kiskoilla pitkätkin verhot kulkevat ohjauskeppien avulla vaivattomasti - ihan kuten hotelleissa.

Pienet makuuhuoneet

Kotimme pienet makuuhuoneet löytyvät etupihan puolelta, joten tänne kaivattiin näkösuojaa. Lisäksi perheemme uusi jäsen tulee nukkumaan tällä puolella, joten pimentävyys oli tärkeä seikka myös näissä tiloissa. Pieniin makuuhuoneisiin valittiin siis myös rullaverhot täysin pimentävällä kankaalla ja asennus tehtiin ikkunan yläpuolelle. Pikkumakkareissa on normaali huonekorkeus, joten tänne emme kaivanneet moottoroituja versioita, vaan nämä verhot asennettiin käsikäyttöisinä.


Jokainen verhopäätös tehtiin tilan tarpeet edellä, ja pitkän vaikeilun jälkeen olemme ihan super tyytyväisiä kaikkiin valintoihimme. Talvella verhojen puuttuminen ei ole ollut niin kriittistä, kun ulkona on kuitenkin pimeää suurimman osan päivästä (eikä meillä ole näkösuojan tarvetta suurimmassa osassa tiloja), mutta kyllä arki vaan on mukavampaa verhojen kanssa kuin ilman! Onneksi saimme avuksi Trendi Kaihtimen ammattilaiset, sillä muuten varmaan arpoisimme edelleen vaihtoehtojen äärellä.


Kommentit