Sisustusidea: DIY TV-seinä


Meillä oli muutosta asti ongelma olotilan ison, valkoisen seinän kanssa. Tuntui, että valkoisuus hallitsi koko tilaa, emmekä keksineet mitään järkevää sisustuselementtiä taittamaan tuota efektiä. Lisäksi korkeassa tilassa oli haasteita akustiikan kanssa, lopputuleman oli poistettava myös kaikua tilasta. Vinkkasinkin jo aiemmassa postauksessa, että meidän olotilaan on näistä syistä johtuen tulossa TV-seinä.

Lähdimme selaamaan Pinterestiä ja ideoimaan erilaisia toteutuksia. Kun olimme hylänneet perinteiset taulut ja erilaiset akustiikkalevyt, päädyimme lopulta tekemään tilaan itse TV-seinän (tai siis mieheni askarteli meille tämän). TV-seinistä löytyi hyvin esimerkkejä ja muutamia ohjeitakin. Lopullisen mallin kokosimme kuitenkin omien toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Valmis TV-seinä

Meidän TV-seinässä käytettiin:

  • haaparimaa
  • haapahyllyä
  • nestemäistä kangastapettia
  • valon sävyä vaihtava LED-valonauha

Halusimme tuoda tilaan lisää puun pehmeyttä, joten pääelementiksi valikoitui haaparima. Haapapaneelia meillä oli käytetty jo eteisen sekä käytävän seinillä, joten haapa oli selkeä valinta. Rimotuksen kaveriksi valitsimme nestemäistä kangastapettia, joka hienon struktuurin lisäksi tarjosi apuja akustiikkaan. Lisäksi seinä viimeisteltiin LED-valonauhalla, joka antaa kaunista epäsuoraa valoa toivotussa valon sävyssä (puhelimen sovelluksella säädettävissä 2200-6500K).

Tästä lähdettiin liikkeelle.

Ensin levitettiin nestemäinen kangastapetti rajatulle alueelle. Käsittely vaati pohjamaalin, joka laitettiin kahteen kertaan. Pohjamaalin piti antaa kuivua kerroksien välissä kahdeksan tuntia ja itse nestemäinen kangastapetti kuivui noin vuorokauden - tähän vaiheeseen saa siis hieman varata aikaa. Tapetin massa oli kuitenkin helposti työstettävää ja levitys onnistui mutkattomasti.Haapa on todella vaalea puulaji, joka monien muiden puiden tavoin kellastuu helposti ajan saatossa. Haaparimojen työstö siis aloitettiin käsittelemällä puut UV-vahalla. Emme halunneet vaalentaa puuta, mutta edellisessä käsittelyprojektissa väritön vaha hieman kellastutti haapaa, joten valitsimme tällä kertaa kevyesti vaalentavan UV-vahan. Lopputulos on oikein kaunis - haapa säilytti juuri sen oman vaalean sävynsä.


Pohjatöiden jälkeen päästiin varsinaiseen kasausosioon: ensin TV-seinälle tehtiin rungot ja asennettiin hylly toivotulle kohdalle. Tämän jälkeen aseteltiin haaparimat paikoilleen. Lopuksi viritettiin tarvittavat johdot telkkarille, soundbarille, netin vahvistimelle, Nvidia Shield TV:lle (tämä on muuten osoittautunut ihan huipputuotteeksi, kannattaa tutustua!) sekä LED-valonauhoille. Kaikki johdot saatiin piiloon alaosan rimaseinämän taakse, johon tehtiin magneeteilla kiinnittyvä huoltoluukku. Kaukosäätimet toimivat erinomaisesti rimotuksen läpi ja valoja ohjataan puhelimella netin yli. Telkkarin johtoja varten oli vedetty johtoputki jo talon rakentamisen yhteydessä - näin näkyville ei jäänyt lainkaan johtoja.


Lopputulos on täydellinen meidän olotilaan: se ratkaisi valkoisen seinän ongelman ja paransi akustiikkaa. TV-seinä on myös huomattavasti kapeampi kuin perinteinen TV-taso, joten meidän pienehkölle telkkari-sohva-alueelle vapautui mukavasti hieman lisätilaa. Lisäksi tämä kaunis ja persoonallinen tehoste hävittää kivasti telkkarin osaksi sisustusta.

LED-nauhan valon sävy 6500K vs 2200K


Kommentit