Esittelyssä meidän pieni aamiaiskaappi


Aamiaiskaapit ovat olleet jo pitkään useimpien keittiöremontoijien ja rakentajien toivelistalla, emmekä me olleet poikkeus tässä asiassa. Meidän keittiö on osa olotilaa, joten tavoitteena oli kaunis ja pelkistetty keittiö ilman tasoilla näkyviä kahvinkeittimiä ja leivänpaahtimia. Niinpä myös meidän keittiön toivelistalla oli alusta saakka aamiaiskaappi.


Monesti aamiaiskaapeista tehdään suht leveitä, esimerkiksi kahden normaalin kaapiston levyisiä (2x60cm=120cm). Varmasti lähes aina keskeisin toiminto on pienten keittiökoneiden piilotus, mutta monesti halutaan myös laittaa esille kauneimpia astioita ja mahdollisesti säilöä aamupalalla tarvittavia muroja, myslejä, kulhoja ja lusikoita.

Tässä meidän toiveet hieman erosivat valtavirrasta. Lähestyimme aamiaiskaappia ensisijaisesti käytännöllisistä syistä: halusimme ison kahvikoneemme piiloon katseilta. Lisäksi keittiömme rajattu tila asetti omat reunaehtonsa aamiaiskaappimme suunnittelulle.

Toiveet aamiaiskaapille:

 • Sähköpistokkeet tarvittaville keittiökoneille
 • Osa korkeaa kaapistoseinämää
 • Väritys samaa linjaa muun keittiön kanssa
 • Ensisijaisesti tila isolle kahvikoneelle
 • Toissijaisesti myös muut keittiökoneet: leivänpaahdin, vedenkeitin, hiilihapotuslaite, tehosekoitin (smoothie blender)
 • Tärkeintä saada käytännöllinen säilytysratkaisu, ei niinkään kauneimpien aamiaisastioiden esittelypaikkaa

Miten aamiaiskaappi toteutettiin?

Meidän keittiölle varattu tila ei mahdollistanut ison aamiaiskaapin lisäämistä, sillä halusimme kohtuullisesti myös tasoalaa. Iso aamiaiskaappi mekanismiovineen olisi tuonut myös aika ison lisälaskun kiintokalustebudjettiin. Lähdimme siis soveltamaan käytännöllistä ja edullista aamiaiskaappiajatusta keittiömme muuten hieman hankalasti hyödynnettävään kulmaan.

Tuohon kulmaan oli mahdollista laittaa yksi normaalilevyinen kaapisto. Tämä määritti meidän aamiaiskaapin koon: leveys 60 cm ja syvyys 60 cm. Aamiaiskaappi lähtee nousemaan tasosta ja päättyy kaapistoseinämän yläkaappeihin - korkeutta kaapille tuli siis hieman alle 120 cm.Aamiaiskaappiin asennettiin ulosvedettävä taso, jotta kulmakaapissa oleviin keittiökoneisiin olisi helppo pääsy. Lisäksi kaapin yläosaan tuli pari hyllyä kahvipapuja ja muita tarvikkeita varten. Mietimme myös mikron sijoittamista aamiaiskaappiin, mutta sen käyttö olisi ollut turhan hankalaa yläkulmasta käsin. Ovi ei vaatinut mitään mekanismia, sillä se mahtuu näppärästi kääntymään seinän myötäisesti.

Kaiken kaikkiaan olemme kovin tyytyväisiä tähän ratkaisuun. Kulmat ovat yleensä hieman hankalia hyödyntää keittiön toiminnoissa, mutta tällä aamiaiskaapilla saimme koko tilan hyötykäyttöön. Ulosvedettävä taso toimii todella kivasti, sen avulla keittiökoneet ovat yhtä helposti saatavilla kuin ne olisivat tasolta käsinkin.


Tilaa meidän pienessä aamiaiskaapissa voisi olla hieman enemmän. Normaalin kahvinkeittimen kanssa tämäkin kaappi toimisi hienosti, mutta nyt iso kahvikone syö lähes kaiken tilan. Olemme siis joutuneet sijoittamaan osan muista keittiökoneista alalaatikoihin, joista niitä joutuu kaivelemaan käyttöä varten.

Kokonaisuudessaan tämä oli ehdottomasti järkevin ratkaisu meidän keittiöön, johon isompi aamiaiskaappi ei olisi mahtunut, ja jossa keskeisin toiminto oli saada keittiökoneet piiloon tasoilta. Uskallankin lämmöllä suositella kaikille, jotka pohtivat kulman hyödyntämistä keittiösuunnitelmissa.


Kommentit

 1. Tämä on just sellainen ratkaisu jota olen itsekin miettinyt. Meillä ei vaan ole tuota tasoa alla, joten hyllyä voi vetää ulos vain hieman jos ollenkaan. Löytyikö liukutarpeet keittiövalmistajalta vai tuunasitteko kokonaan itse? Mikä keittiö tämä on? Kiitos tiedoista!/Saga

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt myös ilman tasoa ulosvedettävän ratkaisun, joten sekin varmasti mahdollista! Toki jos ei ole tasoa edessä tiellä niin ei ulosvetoa välttämättä tarvitsekaan :) Meidän keittiö tuli Puustellilta ja myös tuo aamiaiskaappi kokonaisuudessaan heiltä.

   Poista

Lähetä kommentti