Kesäkeittiön suunnittelua


Meidän uuteen kotiin on rakentumassa lähes sadan neliön terassi, joka on ehdottomasti yksi lempiasioista. Samalla tuo tila kuitenkin hirvittää - miten ihmeessä kalustamme ison asunnon kokoisen tilan järkevästi toimivaksi ja kauniiksi kesäkeitaaksi? Olen onnellisesti jättänyt toistaiseksi tämän pulman ajatuksissa taka-alalle, sillä terassin kalustaminen on ajankohtaista vasta ensi kesänä. Talomme on tarkoitus valmistua marraskuun lopulla, joten tässä kohtaa raksaprojektia on riittänyt kiitettävästi muitakin pohdinnan aiheita. 

kesäkeittiö
3D: Studio Heikura

Meitä ovat nyt hellineet yllättäen alkaneet kuumat kesäkelit, joten terassi on kuitenkin alkanut kummitella ajatuksissa. Erilaisissa sisustusohjelmissa ja -lehdissä on kesän kynnyksellä näkynyt paljon kesäkeittiöitä. Eikä pelkästään niitä perinteisiä mökkiversioita, vaan myös erilaisia tulkintoja kotien terassien kesäkeittiöistä. Ruoanlaitto on meille rakas harrastus (niinkuin on jo varmasti tullut selväksi), joten kokkaamisen vaivaton sujuminen myös ulkotiloissa kiinnostaa - erityisesti grillauksen muodossa. Lisäksi meidän atriumterassilla on vain yksi järkevä paikka sijoittaa grilli ja valitettavasti se on kauimmaisella sijainnilla meidän keittiöstä. Myös tästä syystä erilaiset grillailua helpottavat tekijät kiinnostavat.

Kesäkeittiö voi olla kooltaan ja toiminnoiltaan lähes minkälainen tahansa aina pelkistetystä grillipaikasta täydelliseen keittiökokemukseen saakka. Mitä siis kannattaa ottaa huomioon kesäkeittiötä suunniteltaessa?

Kuinka usein kesäkeittiötä käytetään?

Halutaanko kesäkeittiötä hyödyntää kesällä lähes joka päivä vai ainoastaan joskus ja juhannuksena?

Kuinka monta kokkia?

Mikäli kesäkeittiössä hääräilee keskimäärin vain yksi henkilö, tilat voivat olla pienemmät kuin useamman ruuanlaittajan kesäkeittiössä.
kesäkeittiömoduuli
Finnish Design Shopin valikoimista löytyy tyylikkäitä valmismoduuleita.

Mitä kokataan?

Onko tarkoituksena lähinnä grillata makkaraa vai toivotaanko kesäkeittiöltä jotain erityisempiä toiminnallisuuksia kuten pizzauunia tai savustuspönttöä?

Mitä toimintoja halutaan?

Paistetaanko, keitetäänkö, tiskataanko? Vai riittääkö pelkkä grilli sivutasolla?

Hillerstorpin huokeampia valmismoduuleita löytyy useammasta verkkokaupasta.
Tässä olisi valmiina pieni allas sekä verhoiltu tila käytetyn veden keräysastialle.

Miten ruokaillaan?

Jos tarkoituksena on syödä silloin tällöin kauniilla ilmalla, riittää ruokailualueeksi pöytäryhmä ilman katosta. Mikäli ajatuksena on viettää puolet vuodesta ulkoruokinnassa, kannattaa harkita isompaa katettua tilaa.

Tontin ominaisuudet

Jos paikassa on keskimäärin tuulista, kannattaa ainakin harkita jotain katosta muutamalla seinällä. Suojaisa kohde ei puolestaan välttämättä tarvitse kuin peitteen grillin päälle. 


Minunulkokeittio.fi valikoimista löytyy kattava valikoima hienoja valmiskeittiöitä.

Meidän kesäkeittiö tulee rakentumaan terassin päälle, joka aiheuttaa muutamia reunaehtoja. Esimerkiksi puilla lämmitettävää pizzauunia meidän kesäkeittiössä ei tulla näkemään. Enkä kylllä usko, että se olisi muutenkaan listalla, sillä meidän kesäkeittiössä tullaan lähinnä grillaamaan. Ruuan valmistelut, perunoiden keittämiset ja tiskaamiset tulevat tapahtumaan varsinaisen keittiön puolella. Grillaajia kesäkeittiössä on keskimäärin yksi (en edes muista, koska olisin meillä viimeksi koskenut grilliin), mutta käyttö tulee varmasti olemaan kesäkaudella ahkeraa. Toisaalta ilmojen viiletessä meillä tuskin syödään ulkona, joten isoja katettuja ja lämmitettyjä ruokailualueita ei ole tiedossa.

Vesipisteen lisäämistä harkitsimme pitkään, sillä se olisi ollut helppo laittaa nyt rakennusvaiheessa. Vaikka isommat tiskaukset tapahtuvatkin keittiön puolella, nopea sormien pesu olisi silloin tällöin paikallaan. Vesipisteen liitäntä olisi kuitenkin tullut ikävästi näkyville meidän päämakuuhuoneeseen ja vesi olisi ollut jääkylmää. Myös viemäröinti keskeltä terassia olisi ollut haastava toteuttaa. Niinpä päädyimme perinteisempään vesiastiaratkaisuun eli laitamme kesäkeittiöön vesiastian hanalla, josta vettä päästetään kesäkeittiön tasossa olevaan altaaseen, josta likainen vesi valuu toiseen keräysastiaan. Näin mahdollistamme nopeat käsipesut kesäauringon lämmittämällä vedellä helposti ja yksinkertaisesti. 

kesäkeittiön suunnittelua
3D: Studio Heikura

Summa summarum: kaasugrilli on meidän kesäkeittiön ykkösjuttu. Sen ympärille kootaan mukavasti laskutilaa sekä pieni vesipiste, jotta grillailu onnistuu helposti kauempana pääkeittiöstä. Lisäksi kesäkeittiön ja ruokailuryhmän yhteyteen tulee jonkinlaista katettua tilaa, jotta syömiset onnistuvat mukavasti myös pikkusateella. Sen tarkemmat suunnitelmat ovat vielä auki - rakennetaanko itse vai hyödynnetäänkö valmiita moduuleita, mitä materiaaleja käytetään, kuinka paljon ja millaista tilaa? Onko heittää vinkkejä?

Kommentit