Spa-tunnelmaa kylpytiloihin mä metsästän


Uuden kodin tiloista kylpyhuone aiheutti meille varmaan eniten päänvaivaa. Kipuilimme pitkään kylpyhuoneen tyylin, sävymaailman ja toimintojen kanssa. Päätöksiä ei myöskään varsinaisesti helpottanut laattojen toimitusvaikeudet, eikä pihistyskohteemme normaali lattiakaivo, joka rajasi isosti käytettävien lattialaattojen valikoimaa. Mitä asioita me lähdimme kylpytiloilta tavoittelemaan ja millaiseen lopputulemaan päädyimme valintojen kanssa?

Tämä oli Pinterestin ensimmäisiä inspiskuvia, josta tuntui löytyvän itselle mieluisimmat elementit: vaalea ja mattainen yleisilme sekä puun lämpö.

Ajattomuus

Suomalaiset luottavat edelleen paljon valkoiseen. Tosin valkoiset ja harmaat laatat korvataan yhä useammin rohkeammilla valinnoilla ja myös laattojen koossa leikitellään aiempaa enemmän. Päätöksiä tehdään kuitenkin pitkä aikajänne mielessä ja haetaan ajatonta tyyliä. Tämä onkin järkevä ratkaisu erityisesti tiloissa, joiden remontointia ei tehdä ihan parin vuoden välein.

Myös meidän ehdoton tavoite oli aikaa kestävät tilat. Emme todellakaan halua olla muutaman vuoden päästä tilanteessa, jossa materiaalivalintojen vuoksi tilaa pitäisi alkaa jo ehostaa. Tämä otettiin huomioon esimerkiksi läpivärjätyillä laatoilla (mahdolliset pienet kolhut eivät erotu niin selkeästi) ja neutraalilla sävymaailmalla. 

Studio Heikuran 3D meidän kylpyhuoneesta. Kuvaan ei ole mallinnettu lopullisia laattavalintoja.

Luonnonmukaisuus

Toinen vahva suomalainen trendi on kautta aikojen ollut luonnonmukaisuus. Tällä hetkellä tämä näkyy muun muassa laattavalinnoissa, joissa on jo pitkään jyrännyt marmorikuvion valtakausi. Marmorin rinnalle on nousemassa vahvasti myös muut kivimäiset ja mattapintaiset laatat. Itse olen vierastanut marmorin isoa kuviota ja erityisesti kiiltävien laattojen siivoamista. Meille onkin tulossa kivimäisempää laattapintaa mattana.

Suomalaisiin kylpytiloihin on aina kuulunut tietysti vahvasti myös puu materiaalina vähintään saunan osalta. Meidänkin kylpytiloissa tulee näkymään lämpökäsitellyn haavan pehmeys niin saunan kuin kylpyhuoneenkin puolella.

Lisäksi tämän hetken kylpyhuonetrendeissä sävymaailma tulee pitkälti luonnosta. Harmaan kausi kesti pitkään, mutta on ollut jo jonkin aikaa väistymässä. Nyt näkyy enenevässä määrin beigen, hiekan ja ruskean sävyjä. Niillä saadaan tuotua mukavasti lämpöä ja tunnelmallisuutta muuten helposti kolkkoon tilaan. Myös meidän laattojen värit löytyvät pehmeistä hiekan ja beigen sävyistä.

Laattakriisin seurauksena löydetyt täydelliset laattavalinnat. Rakastan näiden kivimäisen ylellistä ja mattaista pintaa sekä lämmintä sävymaailmaa.

Spa-tunnelma

Suomalaiset kylpyhuonetrendit ovat jo jonkin aikaa liikkuneet käytännöllisestä kohti ylellisyyttä sekä nautintoja. Kylpytiloihin satsataan enemmän: niihin käytetään enemmän tilaa, otetaan eri aistit huomioon ja tuodaan hillitysti mukaan myös ylellisiä elementtejä. Nykyään saattaa nähdä kotikylpylässä esimerkiksi höyrysaunan tai -suihkun. Myös nykypäivän omakotitaloasujan lähes pakollinen ylellisyyshankinta ulkoporeallas liittyy vahvasti tähän spa-trendiin.

Ei ole siis kovinkaan yllättävää, että myös me haimme kylpyhuoneelta ensisijaisesti spa-tunnelmaa. Tähän pyrittiin mm. yhtenäisillä materiaalivalinnoilla, laadukkailla vesikalusteilla ja himmennettävällä valaistuksella.


Halusimme ehdottomasti sadesuihkut. Näissä Gustavsbergin Roundeissa ihastuimme pelkistettyyn muotokieleen, eikä hintakaan ollut pahimmasta päästä.

Ylellisyys

Nyt myös kylpyhuoneissa käytetään rohkeasti kultaa, kuparia, valkokultaa, marmoria sekä muita loistokkaiksi miellettyjä värejä ja materiaaleja. Monen sisustajan tavoitteena on luoda tyylikästä ylellisyyttä ilman ylilyöntejä.

Meidän tilan ylellisyys löytyy ehkä ennemmin laadukkaista materiaalivalinnoista ja yhtenäisestä ilmeestä kuin yksittäisistä elementeistä. Päädyimme esimerkiksi käytännöllisyyden ja ajattomuuden nimissä tylsän perinteiseen kromin sävyyn vesikalusteissa. Pieni selkeä extraluksus löytyy kuitenkin myös meidän kylpytiloista - saunan lauteilla pääsee rentoutumaan musiikin tahdissa kylpytilojen oman äänentoistojärjestelmän avulla.LUE MYÖS:

Kommentit