Miten meidän kodin pyykkihuolto on järjestetty?


Ihana, kamala pyykkihuolto. Tuo jokaisen ihmisen pakollinen paha, joka vain eskaloituu lapsien myötä. Pyykeistä ei pääse eroon, mutta niiden kanssa pelaaminen on paljon mukavampaa, kun puitteet ovat kunnossa. Järkevällä suunnittelulla ja toimivilla tiloilla homma hoituu helpommin.

Olenkin jo aiemmin kirjoitellut meidän kodinhoitohuoneen pyykinkuivausnurkkauksesta, joka on hurjan hyvä lisä kodin pyykkihuoltoon. Pyykkien kuivaksi saaminen on kuitenkin vain yksi osa tätä showta - sen lisäksi likaiset pyykit pitää säilöä ja pestä, sekä puhtaat pyykit viikata ja jälleen säilyttää.

Likaisten pyykkien säilytys

Likaisille pyykeille on varattu kodinhoitohuoneen alakaapit, joista löytyy yhteensä neljä ulosvedettävää koria. Alakaapit koreineen on sijoiteltu suoraan pyykinpesukoneen viereen. Koreihin likapyykit on helppo lajitella sekä nostaa valmiit satsit suoraan koneeseen. Tällä hetkellä jaottelu on: 60, 40, vauvan pyykit ja urheiluvaatteet. Näitä joutuu siis usein vielä käymään läpi tummien ja vaaleiden osalta, mutta isoin työ on jo valmiiksi tehty.

Neljä koria on kuitenkin ajoittain hieman naftisti mitoitettu vauvaperheen tarpeisiin. Kodarin likapyykkisäilytyksen lisäksi vanhempien makuuhuoneesta löytyykin erillinen kori, jonne pyykit on vaivatonta heittää nukkumaanmennessä. Kori on helppo kantaa kodinhoitohuoneeseen (kunhan muistaa tehdä tyhjennyksen riittävän usein).

Pyykin pesu ja kuivaus

Pyykit pestään Siemensin 9kg koneella - iso kone on keskeisin väline sujuvassa pyykkiarjessa. Lisäksi pyykkitornista löytyy kuivausrumpu, jota meillä ei tosin käytetä ihan hirveästi. Pyyhkeistä ja untuvatuotteista tulee ihanan kuohkeita rummuttamalla, mutta suurin osa pyykeistä kuivuu meillä perinteisesti kuivaustelineillä. Käytännöllisille seinätelineille on ilo ripustaa ja toki tämä tapa säästää myös luontoa. Tällä tavalla ei tarvitse myöskään puhdistaa kuivurin nukkasihtiä - pieni, mutta ärsyttävä lisäpuhde. Veikkaankin, että meille itseasiassa riittäisi kuivaava pyykinpesukone pyykkitornin sijaan.

Pyykinkuivausnurkkaus riittää meillä normaalissa käytössä - kaksi telinettä vetää kiitettävän määrän pyykkiä. Lisäksi meiltä löytyy vanhan kodin peruja pari normaalia seisovaa telinettä, jos kuivaustila meinaa loppua kesken urakkapäivänä.

Pyykkien viikkaus

Pyykkien viikkausta varten jätettiin mahdollisimman paljon tasotilaa. Tällä hetkellä tosin pyykkejä tulee taas viikattua telineiden päällä tai sängyllä, sillä vauvan erinäiset tarvikkeet vievät suurimman osan tasotilasta. Vitsi, että odotan tason vapautumista - on se niin näppärä lisä pyykkien käsittelyssä!

Puhtaiden säilytys

Kodinhoitohuoneen yhteydestä meiltä löytyy liinavaatekaappi, jonne on helppo asetella lakanat, pyyhkeet ja muut taloustekstiilit pesun jäljiltä. Vaatteiden säilytykselle löytyy paikat muualta talosta - kodin säilytysratkaisut lienevätkin ihan oman tekstinsä arvoinen aihe.

Kokonaisuudessaan olemme olleet kovin tyytyväisiä kotimme pyykkäysfasiliteetteihin. Tilaa on riittävästi ja toiminnot on mietitty järkevästi. Ylipäätään homma toimii niinkuin on suunniteltukin. Jos neliöitä olisi ollut käytettävissä enemmän, olisin panostanut jo alunperin lisää tasotilaan ja likapyykkien säilytykseen. Tosin nykyisilläkin toiminnoilla meidän perheen pyykkihuolto toimii arjessa nätisti.


Kommentit