Näin valitset maton lapsiperheeseen


Kaupallinen yhteistyö Mattokymppi


Meidän vauva on kohta lähdössä liikkeelle, joten olohuoneen kovalle ja roskaavalle juuttimatolle tuli löytää vaaperoystävällisempi vaihtoehto. Matto on keskeinen osa koko olotilan sisustusta, joten toki toiveissa oli kaunis yksilö. Tällä kertaa vaatimukset olivat kuitenkin ensisijaisesti käytettävyyden puolella:
  • Pehmeä - jotta pienen tutkimusmatkailijan olisi siinä mukava ryömiä ja kellahdella
  • Roskaamaton - suuhun menee kaikki mitä käden ulottuvilta löytyy
  • Helppo pitää puhtaana - sutun määrä on vakio, joten maton tulisi olla helposti siivottavissa


Viimeisin olohuoneen mattomme ei osoittautunut käytössä kovin hyväksi ratkaisuksi, joten päätimme tällä kertaa luottaa valinnassa ammattilaiseen. Suuntasimme suomalaisen Mattokympin Tampereen liikkeeseen, joka sijaitsee näppärien liikenneyhteyksien varrella kauppakeskus Ratinassa. Oli mahtavaa käydä asiantuntijan kanssa läpi eri vaihtoehtoja Mattokympin laajasta valikoimasta ja päästä tunnustelemaan eri vaihtoehtoja.

Otimme Mattokympiltä sovitukseen kolme mattoa, jotta näkisimme vaihtoehdot juuri meidän kodin valossa ja tilassa. Kaupassa kaunis sävy voi olla kotilattialla täysin erivärinen. En ole aiemmin ottanut tavaroita sovitukseen, mutta tämä kerta ei varmasti jää viimeiseksi - oli niin huippu kokemus varmistua valinnasta!


Toivelistamme perusteella päädyimme lyhytnukkaiseen mattoon. Niissä on miellyttävä ja pehmeä pinta sekä helppohoitoinen ja pölyämätön materiaali. Lyhytnukkaisesta matosta lika lähtee vaivattomasti pyyhkimällä ja tarvittaessa matolle voi tehdä vesipesun.

Valitsimme lopulta Mattokympin Hanki-maton. Hangessa on elävä pinta ja tyylikkään rauhallinen kuviointi, joka tekee Hangesta poikkeuksellisen yksilön tavallisiin nukkamattoihin verrattuna. Värissä luonnonvalkoinen/beige on juuri meille sopiva, lämmin sävy. Parasta matossa on kuitenkin sen uskomaton pehmeys, en ole ikinä omistanut näin ihanan tuntuista mattoa.


Hanki tuntui jo heti sovituksessa tosi laadukkaalta. Matto asettui lattialle täysin sileänä ja painonsa vuoksi se pysyi hienosti paikoillaan. Aika täykkäri ominaisuus lapsiperheessä - ei tarvitse pelätä vaaratilanteita liukuvan alustan kanssa. Myös maton reunat asettuivat heti paikoilleen, eivätkä jääneet ikävästi töröttämään ja odottamaan jonkun kompastumista niihin.

Meille tuli matto koossa 200 x 290. Meidän olotilan olohuoneosuus ei ole järin iso, mutta matto on tähän tilaan juuri täydellisen kokoinen. Olohuoneen matto onkin harvoin liian iso. Matto menee hieman sohvan alle rajaten olkkarin kivasti muusta olotilasta. Kookkaalla matolla mahtuu myös vauva paremmin hääräämään.


Matto on siis paitsi kaunis, myös ominaisuuksiltaan juuri täydellinen lapsiperheeseen. Lisäksi tila rajaantuu tosi kivasti maton avulla - nyt meillä on maton ja isomman sohvan ansiosta vihdoin kunnollinen olohuone, jota olen uuteen kotiimme kaivannut.

Neljä vinkkiä maton valintaan

  1. Mieti tarkkaan maton materiaali. Esimerkiksi lapsiperheeseen ei kannata ottaa herkkää mattoa, joka vaatii kemiallisen pesun.
  2. Valitse riittävän iso matto. Olohuoneessa maton on hyvä ulottua myös huonekalujen alle, ruokapöydän yhteydessä tuolien tulee mahtua liikkumaan kokonaan maton päällä.
  3. Mikäli koko mietityttää, niin vedä lattialle maalarinteipillä maton ääriviivat - näin hahmotat todellisen koon helposti.
  4. Hyödynnä mallitilkkuja tai sovitusmahdollisuutta. Kaupassa kaunis sävy voi näyttää kodin valoissa aivan erilaiselta. Yksivärinen matto on varma valinta, voimakas kuvio kaipaa tilaa ympärilleen.

Kommentit