DIY ulkoporealtaan kotelointi


Ulkoporeallas oli mieheni ehdoton must have uudelle talolle - jo valmiita omakotitaloja katsellessamme piti aina varmistaa terassin sopivuus omalle ammeelle. Kun lähdimme rakentamaan, oli siis selvää, että ulkoporealtaalle tuli löytyä paikka takapihalta. Olenkin aiemmin kirjoittanut poreammeesta jo pariin otteeseen:

Ulkoporealtaan valinta
Ulkoporeallas - kannattiko hankinta?


Meidän terassilta on upea näkymä kohti metsää, joten olemme kaikissa talosuunnitelmissa halunneet korostaa tuota maisemaa. Jo siis ensimmäisissä neuvotteluissa talotoimittajan kanssa sovimme ulkoporealtaan upotuksesta terassiin - emmehän halunneet niin isoa elementtiä peittämään metsänäkymää.

Ulkoporeallas ilman kotelointia (ja pienellä siitepölyllä varustettuna)

Lopulta tuota upotusta ei kuitenkaan tehty talotoimittajan toimesta, joten lähdimme suunnittelemaan muita vaihtoehtoja: halusimme jotenkin sulauttaa altaan luontevaksi osaksi terassia. Ulkoporealtaamme oli jo toimitettu upotuspaneloinnilla, joten toiveissa oli hyödyntää sitä jotenkin. Päädyimme korvaamaan upotuksen tekemällä ammeelle koteloinnin.

Koteloinnin valmistuminen kerros kerrallaan

Selailimme ensin kotelointi-ideoita Pinterestistä. Samalla tavalla lähdimme aiemmin ideoimaan mieheni tekemää TV-seinää. Yleisilme ja materiaalit saatiin päätettyä nopeasti, jonka jälkeen mieheni teki tarkemmat laskelmat ja suunnitteli varsinaisen toteutuksen.


Päädyimme käyttämään koteloinnissa samaa materiaalia kuin terassissa (ruskea kestopuu). Näin kotelo sulautuisi kauniisti osaksi terassia. Kotelo koostuu parista portaasta sekä pystypaneloinnista. Portaiden avulla kulku altaaseen on helpompaa, ja ne toivat myös kivasti ilmettä rakennelmalle.


Koteloa ei ole kiinnitetty mitenkään terassiin, joten altaan huolto onnistuu tarvittaessa vain siirtämällä elementit pois tieltä. Kestopuusta valmistettu rakennelma painaa niin paljon, ettei ole pelkoa sen liikkumisesta itsekseen. Upotuspaneloinnin ansiosta meillä riittää yläosan nostaminen pois tieltä huoltotoimenpiteitä varten, mutta vastaavan koteloinnin voi hyvin toteuttaa myös ilman altaan upotuspanelointia.Lopputulokseen olemme todella tyytyväisiä - tämä on ehkä jopa parempi ratkaisu kuin alkuperäinen idea altaan upotuksesta. Meillä on lähes sata neliöitä terassia, joten tilassa on ollut lievä hallin tuntu. Ulkoporealtaan kotelointi täytti mukavasti isoa tilaa. Rappuset toivat myös kivasti korkeuseroja muuten täysin tasaiseen terassipintaan, ja toimivatpa nuo portaat tarvittaessa myös istuimina isompien kesäjuhlien aikaan.

Kommentit

 1. Hei ihan mahtavan näköinen terassi! �� Itsellä tarkoitus rakentaa myös portaat altaan ympärille samalla tyylillä.
  Paljonko materiaalit maksoivat tähän?

  VastaaPoista
 2. Hei, Hienon näköinen ja tyylikäs kotelointi. Meillä on kanssa aikeissa koteloida tuleva poreamme. Miten toteutitte pystylaudoituksen? Onko se kiinni portaissa vai altaassa?

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Pystylaudoitus on kiinni portaissa. Mitään ei kiinnitetty altaaseen, jotta altaan voi tarvittaessa huoltaa helposti vain siirtämällä portaat pois edestä 😊

  VastaaPoista
 4. Hienolta näyttää👌 Itselläni on sama projekti alkamassa ja taidan tehdä vastaavan koteloinnin. Ei sinulla sattumalta ole tarkempaa listaa käytetyistä materiaaleista ja metrimääristä? Sen listan kanssa olisi helppo mennä rautakauppaan ostoksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valitettavasti ei ole valmista listaa 😕

   Poista

Lähetä kommentti