Omakotimuuttajan muistilista


Tuntuu hullulta - me muutetaan ihan kohta! En malta odottaa, että pääsemme asettumaan uuteen kotiin, ja voin kirjoittaa käyttökokemuksia kaikista jutuista, joita on hartaudella suunniteltu raksamatkan varrella.

Ennen sitä pitää kuitenkin hoitaa tämä muuttohärdelli loppuun. Meidän edellisestä muutosta on aikaa yli neljä vuotta, ja ensimmäistä kertaa muutamme omakotitaloon. Kaikkia muuttoon liittyviä palasia joutuikin ihan toden teolla pohtimaan, ja pari juttua hoidettiin aika viime tingassa. Halusin koota muiden muuttoja helpottamaan muistilistan - toivottavasti siitä on hyötyä!

muuttajan muistilista
Jutun kuvat Unsplash

Muuttoilmoitus

Aloitetaan siitä klassisimmasta. Muuttoilmoitus tulee tehdä sekä Postille että Digi- ja väestötietovirastolle - molemmat onnistuvat näppärästi Postin verkkopalvelussa. Postin palvelu antaa ehdotuksia myös muista palveluntarjoajista, joille ilmoitus on hyvä tehdä vielä erikseen. Postin kääntö uuteen osoitteeseen on automaattisesti voimassa kuukauden, lisämaksulla voi ostaa lisää kääntöaikaa.

Sähkö-, lämmitys-, vesi- ja jätesopimus sekä internet-yhteys

Useimmilla rakentajilla nämä asiat on hoidettu jo rakennusaikana, mutta varsinkin uuteen kohteeseen muutettaessa tulee kaikki hoitaa erikseen. Samalla kannattaa irtisanoa vastaavat palvelut vanhasta osoitteesta. Irtisanomisia kannattaa alkaa hoitaa hyvissä ajoin, sillä palveluilla on yleensä irtisanomisaika. Meidän talous maksaa muun muassa nettiä tästä syystä vielä viikon verran muuton jälkeen vanhaan osoitteeseen.

Taloyhtiö

Jos asut taloyhtiössä, tulee sinne ilmoittaa muutosta. Ja jos vuokralla, tulee toki vuokrasopimus irtisanoa - ota tässä tilanteessa huomioon myös irtisanomisaika.

Vakuutusyhtiö

Vakuutusyhtiöt saavat yleensä muuttuneet osoitetiedot muuttoilmoituksesta, mutta esimerkiksi kotivakuutus tulee itse päivittää. Jos kotivakuutus tai muuttofirma ei korvaa muutosta aiheutuvia vahinkoja, kannattaa ottaa erillinen muuttovakuutus. Myös koko paketin kilpailuttaminen kannattaa tässä kohtaa - meiltä lähti auton vakuutuksesta useita satasia kun päivitimme kerralla kaikki perheen vakuutukset.

muuttajan muistilista

Muuttoavut

Varaa ajoissa muuttolaatikot, muuttoauto, avut tai ammattilaiset. Myös pakkaustarvikkeiden hankintaa kannattaa ainakin harkita (kuplamuovi, liimautuva muovi, pakkauspaperi ym.). Me päädyimme tällä kertaa käyttämään ensimmäistä kertaa muuttofirman palveluita, sillä näin raskauden viimeisellä kolmanneksella minusta ei ole kantelemaan tavaroita ihan normaaliin tahtiin. Vanhaan malliin vuokrasimme myös muuttolaatikot - ne ovat erinomainen ratkaisu verrattuna erinäisiin banaanilaatikoihin ja jätesäkkikasoihin.

Työnantaja ja koulu

Muista tehdä muuttoilmoitukset ja tarvittavat siirtotoimenpiteet työnantajan sekä koulun lisäksi myös:
  • luottokortti- ja osamaksusopimukset
  • lehtitilausten siirto
  • yhdistykset, kaupat
  • äitiys- ja lastenneuvolat


Käy läpi tavarat

Muuton yhteydessä on hyvä tehdä täydellinen tsekki kaikelle tavaralle: koska viimeksi olen käyttänyt tätä vaatetta/esinettä. Myy ylimääräiset kirppiksellä tai lahjoita hyväntekeväisyyteen. Itse karsin nyt kaikki asiat, joille ei ole ollut käyttöä nykyisen kodin aikana - teki kyllä tiukkaa joidenkin esineiden osalta. Vaatteet joutuivat vielä tarkempaan syyniin ja niitä lähtikin iso kasa eteenpäin.

Muuttosiivous

Muuttoon kuuluu olennaisena osana siivous - sitä tulee tehdä niin uudessa kuin vanhassa kodissa. Raskaudesta johtuen päädyimme tällä kertaa ostamaan apua myös loppusiivouksen osalta - helpottaa muuttourakkaa ihan valtavasti! Mikäli toiveissa on sama ratkaisu, niin kilpailuta ja tilaa ajoissa myös siivouspalvelut.


Kommentit