Esittelyssä kodinhoitohuone


En ollut sitten lapsuudenkodin asunut asunnossa, jossa olisi kodinhoitohuone. Esimerkiksi erään opiskeluaikaisen yksiöni pikkuvessassa pyykinpesukone piti siirtää ja liittää jokaista pesukertaa varten erikseen - tuolloin pesin pyykkiä keskitetysti kerran viikossa. Olen siis koko aikuisikäni säätänyt pyykkien kanssa erilaisilla vessa- ja pyykkituparatkaisuilla, ja odotin omaa kodaria kuin kuuta nousevaa.

Meillä oli kodinhoitotiloja varten käytössä hyvin rajalliset neliöt, joten toimivan tilan suunnitteluun käytettiin aikaa. Ja ne suunnitelmat ehtivät elää aika moneen kertaan raksan aikana. Lopputulos on kuitenkin erittäin toimiva, enkä tässä kyseisessä tilassa muuttaisi juuri mitään vuoden käyttökokemusten perusteella.

Meidän kodinhoitohuoneen suunnittelusta voi lukea lisää täältä >

Toiminnallisuus

Meidän kodinhoitotila koostuu kahdesta eri toiminnosta: varsinaisesta kodinhoitohuoneesta sekä arkieteisestä. Kurasaappaat ja puhtaat pyykit eivät lähtökohtaisesti toimi samassa tilassa, mutta meidän kodari koostuu ikäänkuin kahdesta eri puolesta, joita jakaa osittain seinä. Toisella puolella kodinhoitotilaa on pyykkihuolto ja toisella kurapiste sekä käynti arkieteisen tuulikaappiin.

Arkieteisen suunnittelusta voi lukea täältä >

Kurapisteen jatkona toisella seinustalla on siivouskomero ja liinavaatekaappi. Puhtaat pyyhkeet ja lakanat olisin halunnut sijoittaa kodarin pyykkipuolelle, mutta sieltä loppui tila kesken. Ihan kivasti lakanoiden säilytys on tosin tuollakin sijainnilla toiminut.

Kodinhoitotilan pyykkipuolelta löytyy pyykkitorni, korit likapyykeille, säilytystilaa ja pyykinkuivausnurkkaus. Lisäksi tämän pyykkikaapiston ja seinän väliin on jätetty pieni tila, jonne on saatu silityslauta sekä irralliset pyykinkuivaustelineet säilytykseen.

Lue lisää:
Miten meidän kodin pyykkihuolto on järjestetty?
Pyykinkuivausnurkkaus on valmis!

Pintamateriaalit

Meidän kodinhoitotila on aika pieni (11,3 m² + arkieteinen 2,8 m²), eikä sinne tule mistään luonnonvaloa. Kodariin valittiin vaaleita sävyjä, jotta tila tuntuisi mahdollisimman isolta. Pyykkien kanssa pelatessa kodinhoitohuoneessa pyörii aikalailla pölyä, joten tämä vaalea sävypaletti on ollut myös käytännössä toimiva valinta.

Seinät maalattiin Tikkurilan valkoisella ja lattiaan laitettiin beigeä laattaa. Laattoihin valitsimme kivimäisen viimeistelyn, jossa yhdistyy rouhea kivi ja marmorimainen kuviointi - epätasainen pinta on kiitollinen pölyn kaveri. Puunsävyinen laminaattitaso tuo tilaan lämpöä ja välitilan chevron-laatta antaa kivan piristysruiskeen muuten aika pelkistettyyn tilaan.

Kaapistot

Kaapistojen sävyä pyöritettiin aika pitkään. Päädyimme lopulta ajattomaan valkoiseen, joka avartaa mukavasti pienehköä ja ikkunatonta tilaa. Ovissa on materiaalina mattapintainen melamiini - pienet jäljet eivät näy helposti ja pinta on myös vaivaton pitää puhtaana.

Kodarissa(kin) mentiin käytännöllisyys edellä, joka vaikutti myös vedinten valintaan: niistä piti saada helposti tukeva ja koko käden mentävä ote. Lankavetimet olivat siis helppo päätös, plussana tuli kaunis ulkonäkö.

Kodinhoitohuoneemme kiintokalusteet on tilattu pääosin Puustellilta. Siivous- ja liinavaatekaapit ovat Ikean Paxeja - todella toimiva pihistyskohde tässä käytössä, sillä hintaero Puustellin vastaaviin kaapistoihin oli monta sataa euroa. Kiintokalustetoimittajan valintaa on avattu paremmin tässä postauksessa >

Lue lisää:
Rakennusbudjetti - kiintokalusteiden hinta

Taso, allas ja hana

Kodinhoitohuoneessa mentiin budjetti edellä, joten tasomateriaaliksi valikoitui laminaatti. Laminaatti toimii tässä tilassa tosi kivasti, sillä se ei ole yhtä kovalla kulutuksella kuin vaikkapa keittiön tasot. Meidän laminaattitason ainoa ärsyttävä ominaisuus on puukuviointia jäljittelevä epätasainen pinta, johon pöly tarraa ikävästi. Nyt valitsisin ennemmin täysin tasaisen laminaattipinnan.

Halusimme tilaan ison altaan, jotta siinä olisi mahdollisimman helppo pyörittää siivousämpäreitä ja niiden likavesiä. Ja onpa iso allas osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi myös vauvan pyllyä pestessä. Meillä on Blancon 50 cm allas ruostumattomasta teräksestä - ihanan käytännöllinen valinta kodariin.

Myös hana oli tässä tilassa pihistä-osastoa. Gustavsbergin isohko Atlantic-keittiöhana on kuitenkin osoittautunut näppäräksi valinnaksi - sen alla mahtuu hyvin huuhtelemaan kuivurin nukkasihdit ja siivousrätit.


Oma, hyvin suunniteltu kodinhoitotila on ollut juuri niin mahtava lisä kotiin kuin odotin. Lopputulos on kokonaisuudessaan sellainen kuin pitääkin: toimiva helpotus arjen pyörittämiseen.


Kommentit