Sähkösuunnitelma - mitä kannattaa huomioida?


Viime aikoina meidän illat ovat kuluneet sähkösuunnitelman parissa. Tämä on ollut ehkä pohjapiirustusten jälkeen meidän molempien mielestä hauskin suunnitteluosio. Tosin kaikkien yksittäisten toimintojen pohdinta ja päätösten tekeminen olikin yllättävän iso urakka - allekirjoittanut voisi jo mielellään siirtyä muihin suunnitelmiin miehen intoillessa aiheesta edelleen. Sähkösuunnitelmassa työnjako on myös ollut selkeä: mies on miettinyt niitä enemmän teknisiä asioita, äänentoistoa ja pistorasioiden määrää, minun keskittyessä riippuvalaisinten sijainteihin ja vessojen hyvään meikkausvaloon.

Saimme onneksi omien mietiskelyjen pohjaksi talotoimittajan kautta hyvin valmiit sähkösuunnitelmat, joissa oli jo erinomaisesti otettu huomioon niin pistorasiat, valaisimet kuin muutkin tarpeelliset liitännät. Jokaisella perheellä on kuitenkin omat mieltymykset ja omanlaisensa arki, joten sähkösuunnitelmiin on käytettävä myös omaa ajatustyötä. Mikäli ei siis halua asuessa ärsyyntyä omista huonoista päätöksistään. Ehkä suurimpana yllätyksenä tulikin juuri sähkösuunnitelman vaatima tarkkuus kaikille muille suunnitelmille: mihin tulee ruokapöytä, minne joulukuusi, halutaanko sängyn viereen lukuvaloja, missä kaikkialla pitää pystyä lataamaan puhelinta…

Omakotitalon sähkösuunnittelu
Ensimmäinen versio meidän sähkösuunnitelmasta - tästä vasta alkoi pyöritys.

Mitä siis tulee ottaa huomioon sähkösuunnittelussa?


Pistorasiat:

- Sijoittelussa kannattaa miettiä etukäteen kodin kalustus ja pohtia myös mahdolliset erilaiset tavat asetella huonekalut. Erityisesti erilaiset valaisimet, työpöydät ja televisiot on hyvä ottaa huomioon. Jälkimmäisten yhteyteen kannattaa asentaa myös nettivalmiudet ja halutessaan esim. HDMI-vedot.

- Kaikille kodinkoneille tulee olla pistorasiat oikeissa paikoissa. Meille on esimerkiksi keittiöön tulossa kaksi uunia sekä mikro, jota sähkösuunnittelija ei ymmärrettävästi ollut osannut ottaa huomioon. Myös mahdollisen saarekkeen pistorasiat ja niiden sijoittelu on hyvä miettiä.

- Mille korkeudelle pistorasioita haluaa - esimerkiksi TV:n liitännät tulevat meille normaalia korkeammalle, jotta ne jäävät piiloon television taakse. Lisäksi olohuoneen kattoon ikkunoiden kohdalle on laitettu kolme pistorasiaa jouluvaloja varten. Makuuhuoneen yöpöydät ovat itselle vielä arvoitus - niiden yhteyteen voisi myös vetää sähköjä puhelimen latausta varten.

- Ulos riittävästi pistorasioita niin puutarhalaitteille kuin jouluvaloillekin, ulkoporeallas saattaa vaatia tavallista tuhdimmat liitännät. Kannattaisiko terassin alle jopa laittaa jakorasia, josta saisi myöhemmin vedettyä tarvittaessa lisää sähköjä?

- Pistorasioiden lisääminen rakentamisen yhteydessä ei ole kovin hintavaa puuhaa, kannattaa siis laittaa niitä nyt ennemmin liikaa kuin liian vähän. Ylipäätään rakennusvaiheessa on helppo laittaa erinäisiä sähkövarauksia, joille voi joskus myöhemmin olla tarvetta.

Kuva: Rich Smith, Unsplash


Valaistus:

- Mitä valoja missäkin tilassa tarvitaan ja kuinka paljon: yleisvalo, tunnelmavalo, kohdevalot…Halutaanko tiettyjä elementtejä korostaa epäsuoralla valolla? Meille on epäsuoraa valoa tulossa ainakin keittiön saarekkeeseen, vaatehuoneen vaatekaappien yhteyteen sekä todennäköisesti vessan peilien meikkausvaloksi.

- Mihin tiloihin halutaan riippuvalaisimia ja miten ne asetellaan? Tässä ehdottomasti suurin murheenkryyni meillä oli ruokapöydän valaisimet. Oli mahdotonta päättää tässä vaiheessa haluammeko pöydän päälle yhden, kaksi vai emme yhtään valaisinta. Tämä ongelma ratkesi onneksi kolmella liitännällä - nyt voimme päättää valaisinten lopullisen määrän vasta asuessamme uudessa kodissa ja tarvittaessa vaihtaa määrää tarpeen mukaan. 

- Halutaanko jonnekin seinävalaisimia? En ole vieläkään osannut päättää, haluanko päämakuuhuoneen sängyn viereen seinävalaisimet, riippuvalaisimet vai ihan tavalliset pöytävalot.

- Onko tarvetta yövaloille esimerkiksi kulkuväylille tai vessaan?

- Kytkimien suunnittelulle kannattaa myös varata aikaa: himmentimellä vai ilman, mistä mitäkin valoa ohjataan, halutaanko esimerkiksi vessan peili- ja kattovalo eri kytkimien taakse. Yksi erikoisempi kytkinratkaisu meille on tulossa päämakuuhuoneeseen: molemmilta puolilta sänkyä pystyy ohjaamaan viereisen vaatehuoneen valoja. Näin öiset vessassakäynnit (vaatehuoneen kautta kulku) ja aikaiset aamulähdöt eivät häiritse toisen unta. 

- Ulkovalojen sijainti ja määrä: seinään, tolppaan vai upotettuna, liiketunnistimella vai kytkimellä. Meille on tulossa liiketunnistin ainakin autokatokseen, terassiin upotettuja ulkovaloja ajattelimme hyödyntää meidän sadan neliön terassilla. Meille on tulossa myös sekä etu- että takapihalle varaukset tolppavaloille, jos semmoisille ilmenee asuessa tarvetta.

- Olisiko ulos hyvä laittaa joku valo hämäräkytkimellä? Näiden ajastusta voi myös säätää ja laittaa valot palamaan esimerkiksi vain ilta-aikaan.

- Halutaanko talonumerolle erillinen valaistus ulkoseinään?

- Valon värilämpötila tulee päättää: onko tavoitteena kylmempi, luonnonvaloa mukaileva 4000 K (neutraali valkoinen) vai tunnelmallisempi 3000 K (lämmin valkoinen)? Sekaisin nämä eivät näytä kovin hyvältä, mutta toki illan tunnelmavalaisimiin voi laittaa lämpimämpää sävyä kuin yleisvaloihin. Nykyään on olemassa myös valaisimia, joiden valonväriä voi säätää: näin voit päivällä pitää kirkkaampaa valaistusta ja illalla nauttia lämpimämmästä sävystä.

Kuva: Rich Smith, Unsplash


Muita pohdittavia:

- Onko älykotitarpeita? Nämä kiehtovat kovasti, mutta toistaiseksi tuntuu, että erilaisten appien määrä tulee joka tapauksessa olemaan valtava ja ainakin vielä tällä hetkellä järjestelmien hintalaput ovat aika muhkeita. Toisaalta esim. kotona/pois-kytkin, jonka avulla voisi mm. sammuttaa tiettyjä pistorasioita ja sulkea vedet, olisi oiva lisä asumisen turvallisuuteen.

- Halutaanko hälytysjärjestelmä ja minne sen funktiot sijoitetaan?

- Sähköautoa meillä ei vielä ole, mutta varaus sen lataamiselle asennetaan jo tässä vaiheessa. 

- Palohälyttimien ja ovikellon sijainti tulee myös laittaa kuviin.

- Meille on tulossa kylpyhuoneeseen sähköllä toimiva rättipatteri, joten sille tulee laittaa oma liitäntä (muuten kun kylppärissä ei juurikaan ole tarpeita pistorasioille).

- Mikäli ei laita ainoastaan langattomia kaiuttimia, tulee niillekin miettiä vedot valmiiksi. Eli meidän tapauksessa mies on pyöritellyt jo monta iltaa näille täydellisiä sijoituspaikkoja. Nyt aletaan kuulemma olla jo lähellä täydellistä kaiutinsuunnitelmaa.


Vielä olisi muutama kysymysmerkki jäljellä listassa - huolellinen sähkösuunnittelu ei todella ole hätäisen hommaa. Pian loputkin päätökset pitäisi kuitenkin tehdä, jotta saamme kuvat valmiiksi. Otetaan siis vielä vastaan hyviä havaintoja sähkösuunnitelmiin liittyen!


LUE MYÖS:

Kommentit

  1. Sähkösuunnitelmista tulee kyllä luettua paljon erilaisia kokemuksia. Hyvä, että teillä lähtökohtaisesti näiden suunnitteluun innostusta riitti! Meillä on myös talonrakennusvaiheessa pian tulossa sähkösuunnitelmien tekeminen ja toivottavasti se tulee sujumaan yhtä hyvin, kuin teilläkin. Yleisesti sähköasennuksista kun en itse tiedä mitään, mutta onneksi ei tarvitsekaan!

    VastaaPoista
  2. Niinpä, näissä on onneksi ammattilaiset apuna! Tsemiä suunnitteluun :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti