Talon viilennys helteellä


Olin jo lykkäämässä tämän postauksen kirjoittamista, sillä ajattelin helteiden olevan ohi tämän kesän osalta. Mutta väärässä olin! Kuumat kelit hellivät meitä vielä näin loppukesän kynnyksellä.

Meidän talohan on ihan super kuuma kokonaisuus, jo kevään ensimmäisinä aurinkoisina päivinä meillä on KUUMA! Meillä on vain muutama pikkuikkuna pohjoiseen - lähes kaikki talon ikkunat suuntaavat etelään/lounaaseen ja ovat isoja. Lisäksi piha on paljas, puut eivät tuo lainkaan suojaa talolle.

Tiedostettiin nämä faktat jo raksa-aikana, ja onneksi osasimme osittain varautua lämpöaaltoihin. Tosin vähän yllärinä tuli, että kämppä tosiaan kuumiaa jo kevättalvella ekoina aurinkoisina päivinä!

Saimme vihdoin asennettua meidän viimeiset aseet helteitä vastaan, joten nyt oli hyvä aika koota ajatukset talon viilennyksestä helteellä. Miten me ollaan viilennetty taloa, ja mitkä ovat olleet toimivimmat keinot?


Maaviileä

Heti alkuun tiedettiin, että joku viilennyspöhötin meiltä tulee löytymään. Koska talo lämpiää maalämmöllä, oli maaviileä meille aika itsestään selvä ratkaisu. Ekologinen ja edullinen noin maalämmön sivutuotteena. Ilman tätä meillä ei asuisi Erkkikään kesähelteillä.

Tarkemmin meidän kokemuksia maaviileästä voi lukea täältä >

Markiisi

Meillä ei ole minkäänlaista kiinteää katosta isojen eteläikkunoiden helpotuksena, joten aurinko on todella paahtava. Heti ensimmäisenä keväänä laitettiinkin tilaukseen markiisi. Taivaan lahja paljaille ikkunoille! Markiisi luo “luonnollisen” varjon, joka viilentää tosi tehokkaasti kuumilta säteiltä. Ja on toki kiva pelastus myös kesäiseen terassihengailuun.

Tarkemman esittelyn meidän markiisista pääset lukemaan täältä >


Verhot

Verhoratkaisut ovat myös keskeinen osa talon viilennystä. Meiltä löytyy niin pimentäviä verhoja kuin screen-kaihtimia. Pimentävät verhot suojaavat paremmin, screeneistä näkee kivasti läpi. Riippuu vähän tilasta, että mikä on toimivin ratkaisu, mutta verho kuin verho auttaa kuumuuden estossa.

Verhoihin liittyy myös meidän uusin päivitys kuumuutta vastaan. Meidän käytävä on nimittäin tähän asti ollut täysin paljas, jotenkin ei alun perin pidetty erillisen käytävän viilennystä kovin kriittisenä. Käytävä on kuitenkin aurinkoisina päivinä ollut paahteinen, ja lämpö sieltä liikkunut myös muualle taloon. Nyt myös käytävältä löytyy screen-kaihtimet!

Meidän aiemmat kaihdin- ja verhovalinnat on esitelty täällä >


Muista myös perinteiset mekaaniset viilennysratkaisut

Loppuun vielä kasa hyviä muistisääntöjä kuumille keleille: Laita verhot alas ainakin aina kun aurinko osuu kohdalle. Tuuleta viileän aikaan ja varjon puolelta, hyödynnä läpivetoa - päivisin ovet ja ikkunat kannattaa pitää kiinni. Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet, vältä uunin ja saunan käyttöä. Makkarit kannattaa sijoittaa pohjoispuolelle taloa, jos mahdollista.


Kauaa loppukesän helteitä ei varmasti ole enää jäljellä, joten muistetaan myös nauttia näistä vielä ennen talven kylmiä kuukausia!


Kommentit