Positiiviset raksamokat


Raksamokat kuuluvat olennaisena osana rakennusprojekteihin. Vaikka suunnittelisi ja varmistaisi kuinka hyvin asiat, aina joku homma menee pieleen jossain vaiheessa.

Rakennusmokia on toki olemassa monenlaisia ja -tasoisia, mutta yleensä aina ne harmittavat. Välillä rakennusmoka onnistuu kuitenkin myös yllättämään positiivisesti. Tähän juttuun kokosin meidän positiiviset raksamokat, eli ne virheet, jotka lopulta olivatkin hyviä juttuja.

Meidän talo on rakennutettu avaimet käteen -periaatteella eli emme ole itse jokaista tilausta käpistelleet. Suurin osa meidän raksamokista kuuluukin valintoihin, jotka ovat tulleet talotoimittajan toimitussisällön mukaisesti, mutta joita ei ole itse tajunnut tarkistaa. Tai muuten vaan ymmärretty joku kohta väärin.


Kylpyhuoneen lasiovi

Kylpyhuoneen lasiovi oli yksi juuri tämmöisistä väärinymmärrysmogista. Minulla meni nimittäin talotoimittajan toimitussisällössä sekaisin saunan lasiovi ja kylppärin satiinilasiovi. Olisin halunnut kylppäriin tavallisen valkoisen oven, jotta käytävän ilme olisi säilynyt yhtenäisenä käytävän muiden ovien kanssa. Ilme olikin näkemisen arvoinen, kun väliovien asennuksen aikaan käytävään oli ilmaantunut yksi lasiovi.

Satiinilasiovi osoittautui kuitenkin ihan nappivalinnaksi. Meidän kylpyhuoneessa ei ole lainkaan ikkunaa, joten satiinilasi siivilöi kauniisti luonnonvaloa tilaan. Ilman lasiovea kylppäristä olisi tullut aika ankean tunkkainen. Lisäksi satiinilasista ei näy lainkaan läpi, mikä oli yksi suurimmista huolista nimenomaan kylpyhuoneen oven kohdalla. Eikä se käytäväkään näytä hassulta, vaikka siellä rivistössä on yksi erilainen ovi.


Saunan ikkunan koko

Myös toinen positiivinen raksamoka löytyy kylpytiloista. Meidän sauna sijaitsee keskellä taloa, joten siihen ei saanut ulkoikkunaa. Halusimme kuitenkin avaruutta tilaan, joten saunaan suunniteltiin sisäikkuna, josta näkyy metsämaisema leffahuoneen läpi. Ja näkyypä tuosta sisäikkunasta tarvittaessa myös leffahuoneen iso telkkari, esimerkiksi näin lätkäkisojen aikaan näppärä ominaisuus.

Väliseinien tekovaiheessa kävi kuitenkin joku viestintäkatkos timpurien kanssa ja ilmeisesti myös piirrustukset olivat hukassa tuossa kohtaa. Ikkunasta tuli nimittäin huomattavasti isompi kuin olimme alunperin suunnitelleet. Ehdottomasti positiivinen moka tämäkin! Iso ikkuna tuo ihanasti avaruutta saunaan, eikä mitenkään häiritse saunomista.
Makuuhuoneen tuuletusikkuna

Ikkunoiden parista löytyy toinenkin raksamoka. Meidän makuuhuoneen tuuletusikkuna on matalampi kuin mitä kuviin on piirretty. Tuuletusikkunan päälle oli lisätty pikkuikkuna tasaamaan kokoeroa. Tuuletusikkunan vieressä on täysikokoinen kiinteä ikkuna, joten tuolloin epäsymmetria tuntui maailmanlopulta. Kyllä, maailmanlopulta!

Tämäkin ikkuna vain ilmaantui raksalle väärän kokoisena talotoimittajan toimesta. Emme olleet siis missään kohtaa hyväksyneet ikkunan koon vaihtoa, joten järkytys oli suuri.

Luojan kiitos se tuuletusikkuna ei ole täysikorkea. Nykyisen kokoisenakin ikkunaa on todella haastava käyttää, sillä se on yksinkertaisesti tosi iso avattavaksi ikkunaksi. Ja makuuhuoneessa tuuletusominaisuus on kuitenkin aika näppärä olla olemassa aika ajoin.

Note to self: Laita jatkossa vain pieniä tuuletusikkunoita, joita oikeasti pystyy käyttämään.


Ulko-oven röpelölasi

Aika ovi- ja ikkunapainotteinen tämä lista. Ulko-oven röpelölasi (mikä ikinä tuon materiaalin oikea nimi sitten onkaan) tuli meille myös täytenä yllätyksenä saapuessaan. Ja aiheutti myös aivan valtavan kiukkukohtauksen, koska mielestäni tasainen lasi olisi ollut huomattavasti kauniimpi.

Meidän talo on aivan tiessä kiinni, etupihaa ei ole montaa metriä. Normaalilla lasilla varustetussa etuovessa olisikin ollut kivat kurkkimisreiät olotiloihin siinä missä röpelölasista ei näy läpi - siis jälleen erinomainen raksamoka.

Itseasiassa ulko-oven vieressä oleva normaali ikkuna ahdisti sen verta paljon, että päällystimme myös sen hieman röpelöä muistuttavalla kalvolla. Nyt eteiseen tulee kauniisti valoa, mutta tieltä ei näy suoraan olkkariin.
 

Arkieteisen tuulikaappi

Arkieteisen tuulikaappi oli meidän isoin - ja varmasti myös paras raksamoka. Alunperin meille ei pitänyt tulla koko tuulikaappia, sillä rakennusoikeus oli täynnä. Kulku autotallista piti olla suoraan kodinhoitohuoneeseen ja lämmin varasto ihan erillisellä sisäänkäynnillä.

Rakennuslupavaiheessa kodarin kulkuun puututtiin paloturvasyistä: meidän autokatos oli niin umpinainen, että kulkuun tuli lisätä toinen paloturvallinen ulko-ovi. Tästä syystä lämmintä varastoa laajennettiin kodarin etuosaan, jotta saatiin lisättyä toinen ulko-ovi kodarin kulkuun. Me lisäsimme varastoon vielä väliseinän, jolla varastosta lohkottiin tila arkieteisen tuulikaapille.

Nyt mutavaatteet voi riisua tuulikaapin puolella ja kodinhoitohuone säilyy lähinnä puhtaan pyykin käsittelylle. Tämä raksamoka lisäsi ihan hurjasti meidän talon toimintojen käytännöllisyyttä.


Tässä pala meidän pohjapiirustusta, josta voi hahmottaa hieman paremmin tuulikaapin sijainnin kodarin ja varaston yhteydessä.

Kommentit