Joulunajan raksavinkit


Tämä on jo toinen (!!) joulu meidän uudessa kodissa. Toki viime jouluna olin viimeisilläni raskaana, tavarat etsivät vielä paikkojaan ja huoneet kaipailivat huonekalutäyttöjä. Tänä jouluna onkin siis tullut katsottua paikkoja ja raksan aikaisia päätöksiä hieman harkitummalla silmällä. Tässä siis koottuna meidän joulunajan raksavinkit - jotka ovat kovin sähköpainotteisia.

Lue tarkemmin meidän sähkösuunnitelman teosta:
Sähkösuunnitelma - mitä kannattaa huomioida?

Kolme raksavinkkiä joulunaikaan

1. Joulutähdet ikkunaan

Tämä on ehkä klassisin esimerkki jouluvalojen suunnittelusta. Nämä valot sijaitsevat korkealla, joten joulutähtien pistorasioille kannattaa ehdottomasti asentaa oma kytkin! Näin valot saa tarvittaessa helposti pois päältä.

Meidän pistorasiat sijaitsevat ikkunoiden edessä katossa - tämä on jotenkin rauhallinen ratkaisu omaan silmään, mutta myös seinärasiat ovat toimiva vaihtoehto. Ajan saatossa ja pistorasioiden löystyessä tähdet pysyvät ehkä paremmin kiinni seinärasioissa pelkillä töpseleillä.

Jos puolestaan tykkää käyttää perinteisiä kynttelikköjä ikkunoilla, kannattaa ikkunoiden läheisyyteen varata myös lattian rajaan sähköpistokkeita.

2. Joulukuusi

Jos on jouluhullu, kannattaa joulukuusen paikka ottaa huomioon jo pohjapiirustusta suunniteltaessa. Esimerkiksi meillä mietittiin väliovien paikkoja joulukuusi mielessä. Ja koska sisustukset ja huonekalut elävät, kannattaa joulukuuselle miettiä pari eri sijoituskohdetta - tässä meidän suunnitelma meni pieleen.

Halusin joulukuusen ehdottomasti ikkunan eteen, joten sinne on asennettu nimenomaan joulukuusen valoille oma pistorasia. Käytännössä tuo ikkunan edusta on kuitenkin liian ahdas paikka kuuselle, joten joulukuusi on sijoitettava olotilan toiselle laidalle. Tänne ei oltu mietitty kuusen sähkövetoja, mutta onneksi tuoltakin seinältä löytyy yksi pistorasia sarjasta “varmuuden vuoksi”.

3. Ulkovalot

Ulkovalot eivät toki koske pelkästään joulua, sillä Suomen pimeässä talvessa ainakin itse kaipaan kausivaloja useamman kuukauden ajan. Ja meillä niitä kaivataan paljon! Sekä etu- että takapihalta löytyykin useammasta kohtaa pistorasioita. Nämä ovat olleet näppärä lisä myös kesäisin - vielä kertaakaan eivät ole ulkopistorasiat loppuneet kesken.


Ylipäätään joulusähköjen suunnitteluun pätee pitkälti sama ajatus kuin muidenkin sähköjen - ennemmin liikaa vetoja kuin liian vähän. Muutamat ylimääräiset pistorasiat eivät maksa raksavaiheessa lisättynä kovin paljoa, mutta laajat liitännät mahdollistavat erilaisia käyttötarkoituksia asumisen varrella.


Kommentit

  1. Kiitos loistavasta vinkistä noille tähtivalaisimille. Meille on tulossa kapea alhaalle riippuva valaisin nurkkaikkunan eteen, ja sehän on loistopaikka joulun aikaan tähtivalaisimelle. Sähkösuunnitelman teko on hauskaa ja luovaa puuhaa. Onneksi löysimme hyvän ammattilaisen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti