DIY akustiikkataulu


Jo raksa-aikana pohdimme leffahuoneen akustiikkaa. Kyseessä on alle 15m² huone, jossa on yhteensä neljä ikkunaa - kaksi näistä tosi isoja ja täyttävät lähes kokonaan yhden seinistä. Lähtökohdat eivät siis olleet suosiolliset hyvälle akustiikalle.

Tutkimme paljon erilaisia ratkaisuja. Toiveissa ei ollut läntätä perinteisiä akustiikkalevyjä seinään, vaan parantaa akustiikkaa jollain kauniilla elementillä. Erilaisilla akustiikkaratkaisuilla tuntui vain olevan aikamoinen hintalappu, varsinkin kun tarvitsimme kooltaan ison elementin.

Päädyimmekin tekemään itse akustiikkataulun isoimmalle ehjälle seinälle. Suunnittelimme teoksen, johon tehtiin puurunko kehystämään akustiikkalevyjä, ja lopuksi koko komeus päällystettiin kankaalla. Näin saimme yhdistettyä ison koon, kohtuulliset kustannukset ja kauniin, hieman taidemaisen ulkonäön.

Akustiikkataulun valmistus

1. Valmista runko puutavarasta. 
2. 
Pingoita silitetty kangas kehikkoon ja kiinnitä. Siisti lopuksi ylimääräiset kankaan reunat. 
3. 
Asenna akustiikkalevyt puukehikkoon.
4. 
Kiinnitä taustalevy.
5. Kiinnitä seinään.


Akustiikkataulun runko tehtiin 21x42 rimasta. Välipuina käytettiin ylijäämälistoja. Rungon materiaalin on hyvä olla samaa leveyttä akustiikkalevyjen kanssa, jotta levyt istuvat nätisti paikoilleen.


Meillä oli kangasta hieman ylimääräistä, joten rungon avulla pystyttiin mallaamaan juuri toivottu kohta printtiä tauluun.


Kangas kiinnitettiin niiteillä ja lopuksi reunat siistittiin. Muista silittää kangas ennen kiinnitystä.

Kuva: F-Musiikki

Kuvaaja ei ollut paikalla kun akustiikkalevyt asennettiin. Mutta ne siis vain laskettiin omiin koloihinsa. Meillä on käytössä nämä F-Musiikin akustiikkalevyt - edulliset ja aivan passelit tähän prokkikseen. Kolmella levyllä saatiin juuri sopivan kokoinen taulu seinälle. 


Lopuksi kiinnitettiin taustalevyt paikoilleen naulapyssyllä. Näin akustiikkalevyt pysyvät varmasti paikoillaan.


Seinään asennettiin järeähköt koukut, joihin taulu saatiin roikkumaan. Taulu asettui nätisti suht lähelle seinää ja pysyy hyvin paikoillaan.

Taulun kangas käytiin ostamassa jo raksa-aikana. Kaavailimme isoa teosta, joten ajattelimme tehdä sen vasta muuton jälkeen suoraan uudessa kodissa. Sitten tapahtui elämä, ja nyt yli vuotta myöhemmin meillä on vihdoin taulu seinällä!

Lähdimme etsimään kangasta ajatuksella, että tämä on helppo nakki - maailmahan on täynnä kauniita kankaita. Valinnassa piti kuitenkin ottaa huomioon akustiikka, kankaan pinnan tuli olla mahdollisimman pehmeä. Lisäksi halusimme nimenomaan taidemaisen kankaan, jotta taulu täyttäisi myös taideteoksen virkaa.

Lopulta sopiva kangas löytyi Vallilalta. Matleena Issakaisen suunnittelema Fresko on abstrakti ja tunnelmallinen sisustuskuosi. Sävyissä niiasimme hieman toivottua enemmän harmaaseen, mutta kuosissa on juuri toivottua fiilistä.


Lisäksi kangas on 83 % puuvillaa eli pinta oli juuri sopivan pehmeä. Metallinhohtoisissa osissa on hieman kovempaa fiilistä, mutta akustiikkalevyjä päällystettäessä teho hiipuu joka tapauksessa hieman. Se on vain hyväksyttävä, jos haluaa tehdä teoksen tällä tyylillä.

Akustiikkateoksen mitat ovat 120 x 190 cm. Hintaa akustiikkataululle tuli yhteensä noin 140e. Kangas maksoi 60e, puutavara 25e ja akustiikkalevyt 55e. Näin isosta ja kauniista akustoivasta elementistä sanoisin hinnan olevan oikein kohtuullinen.

Kommentit